ErzurumHaber Girişi : 15 Nisan 2014 16:04

OBM'den yabanıl meyvelerin ağaçlandırma projesi

OBM'den yabanıl meyvelerin ağaçlandırma projesi
Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü yeni bir proje çalışması başlattı.
Erzurumajans-Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü yeni bir proje çalışması başlattı.

Yaban hayatına yönelik "yabanıl meyvelerin ağaçlandırılması" projesi kapsamında bölge genelindeki 6 ilde meyve ağaçların aşılama çalışması yapılacak. Yabanıl meyvelerin ağaçlandırılması projesinin 5 yıl süreceği, proje bedelinin ise bir milyon 628 bin TL olarak çalışmalara başlandı.


Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü olarak yeni bir proje çalışmasıyla Yaban hayatına yönelik yabanıl meyvelerin ağaçlandırılması projesi ile bölgemiz genelindeki Erzurum, Erzincan, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerindeki mevcut bulunan meyve tohumlarının toplanıp ekilerek üretilmesi yapılarak bu anlamda üretilen meyve ağaçlarının aşılama çalışmaları yapılacak. 100 bin adet kalem, 200 bin adet göz aşısı ve 500 bin adet ise 1+1 fidan üretimi yapılacak.

Bölge Müdürü M. Salih Çetiner proje hakkında yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:
"Genel Müdürlüğümüzün çalışmaları doğrultusunda Yabanıl Meyve Türleri Eylem Planı çerçevesinde Bölge Müdürlüğümüz diğer orman ağacı türlerinin yanında yabanıl meyveli türlerinde çoğaltmak amacıyla işletme Müdürlüklerinde çalışmalar başlatmıştır. Yabanıl meyveli türler, ormanlık alanların yer aldığı yayla ve kıyılarında yetişmektedir. Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı ile bir taraftan yaban hayvanlarının barınma yerleri ve beslenme ihtiyaçları karşılanırken, diğer taraftan orman köylüsünün beslenmesine ve ekonomisine katkı sağlanacaktır. Erzurum Orman Bölge Müdürlüğümüz sınırları dahilin de (Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Erzincan ve Iğdır'da) kış şartları çok çetin ve uzun geçmesi; yaban hayatı için yabanıl meyvelerin önemi çok büyüktür. Hem yaban hayatı için hem de bölge insanlarının gelir düzeylerine katkı sağlamak için böyle bir çalışma başlattık. Yaban elması, yaban armudu, muşmula, kiraz ve vişne aşıladık. Aynı zaman da kuşburnu ve alıç fidanlarını boşluklara dikiyoruz. Yapılan bu proje kapsamında 100 bin adet kalem, 200 bin adet göz ve 500 bin adet 1+1 fidanı potansiyel olarak boşluklara dikeceğiz. Orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, doğaya yakın bir anlayışla geliştirmek, ekosistem bütünlüğü içinde ve topluma çok yönlü sürdürülebilir faydalar sağlayacak şekilde yönetmektir. İnsana, doğaya ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir orman yönetimini sağlayan şeffaf ve saygın bir kurum olmaktır. Bu projede ve uygulamada emeği geçen teknik ekibimize teşekkür ederim." dedi
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.