New City Projesi'ne iki aşamalı çözüm

Başkan Sekmen'den Palandöken'e çok özel açıklamalar...

İki yıla yakın süredir Erzurum'un "bir numaralı sorunu" haline dönüşen  New City krizinde çözüme bir adım daha yaklaşıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Palandöken'e yaptığı flaş açıklamada, New City Projesi'nden ötürü yüzlerce vatandaşımızın yaşadığı mağduriyeti gidermek için iki bölümden oluşan bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

İşte, Büyükşehir Belediyesi'nin iki bölümden oluşan o  çözüm paketi:

1- DAİRE ALANLAR İÇİN ÇAT YOLUNDA YENİ KONUTLAR YAPILACAK


New City Projesi'nden para karşılığı daire alan, ancak proje durdurulduğu için satın aldıkları bu dairelere kavuşamayan yaklaşık 650 vatandaş için Büyükşehir Belediyesi şöyle bir proje geliştirdi:

Vatandaşın daire için ödediği para, belediyenin yaptıracağı yeni konutlardaki daire için peşinat kabul edilecek ve arta kalan kısım borçlandırılacak. Ama bu borç hem çok uzun vadeye bölünecek, hem de vatandaşın ödeme gücünü aşmayacak miktarda olacak. Yeni konutlar Çat Yolu üzerinde inşa edilecek ve anlaşma sağlanırsa en geç iki yıl içinde de
yapılıp teslim edilecek. Belediye, bu yeni projede, kimin kaç lira ödediği meselesinde yalnızca banka aracılığıyla yapılan ödemeleri ölçü kabul edecek. Belediyedeki kayıtlara göre, bu kapsama giren mağdur vatandaş sayısı 650'yi bulmuyor.

2- HAK SAHİBİ VATANDAŞLAR ADINA BELEDİYE DAVAYA MÜDAHİL OLDU


New City Projesi'nde iki türlü mağdur vatandaş var. İlki, proje başlarken ilgili arsa üzerindeki oturdukları evleri devreden kimseler. Ki, bunların sayısı da 430 civarındadır. İkinci grup ise, projeden para karşılığı peşin ya da taksitle daire alanlar...
Büyükşehir Belediyesi, kimsenin mağdur olmaması, ama yapılacak işlemin de hukuka uygun düşmesi için ilk grupta yer alan mağdur vatandaşlar adına yargı önünde bir çözüm yolu aradı.

Buna göre, mağdur vatandaşların açtıkları tapu iptal ve alacak davalarına Büyükşehir Belediyesi müdahil sıfatıyla dahil oldu. Karadayı İnşaat tarafından üç ayrı gerçek kişiye devredilen arsaların, açılan bu davalar sonucu kazanılması halinde, belediye, ilgili taraflarla masaya oturacak ve halen yarım vaziyette duran inşaatların tamamlanması için düğmeye basılacak. Fakat bu çözümün hayata geçebilmesi için öncelikle görülmekte olan davların,  tapu iptali şeklinde sonuçlanması gerekiyor.

PEKİ TAPU SAHİPLERİ NE DİYOR

BELEDİYENİN, ruhsatı olmadığı gerekçesiyle yapımını durduğu New City Projesi'nin kangrene dönüşen bir sorun olmasındaki en önemli etken, konutların üzerinde bulunduğu arsaların tapularının üç ayrı kişi üzerine devredilmesi... Bu kişiler aynı zamanda, New City Projesi'nden konut ve dükkan alan işadamları... Geçen zaman içinde taraflar ile belediye arasında onlarca kez görüşme yapılmış, ancak çözüm adına bir ilerleme kaydedilememişti. Başkan Sekmen, sorunun giderilmesi adına bir kez daha tapu sahipleriyle görüştü ve kendilerine alacaklarının yarısından feragat etmelerini istedi. Ancak bu teklif de bir işe yaramadı. Bunun üzerine Belediye, "muvazaalı devir" olduğuna inandığı bu işlemin iptali için hukuki sürecin sonucunu bekliyor. Öte yandan bu işadamları ise, başından beri kendilerinin de tıpkı diğer hak sahipleri gibi mağdur olduklarını savunuyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • öner harun bastem 01 Ocak 1970 02:00

    bu başkanın kaçıncı çözüm önerisi hiç bir sözünü tutmadı buda boş kim bizlerin parasıyla keyif sürüyorsa rabbim sorsun

  • salih kalkan 01 Ocak 1970 02:00

    yazık ya sende buna çözüm diyorsun şehrin en güzel yerinden adamı çıkar çat yolunda daire ver ee sonrası orayıda birilerine peşçek çek benim bildiğim gazeteciler mağdurun yanında yer alır