Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) 74. Genel İdare Kurulu Toplantısı 30 Eylül-1 Ekim 2011 tarihlerinde Erzurum'da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.
Erzurum Ajans-Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) 74. Genel İdare Kurulu Toplantısı 30 Eylül-1 Ekim 2011 tarihlerinde Erzurum'da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.
MÜSİAD 74. Genel İdare Kurulu Toplantısı'na katılan MÜSİAD Malatya Şubesi, Bakan Yazıcıya Malatya'nın Gümrük Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu 5 maddelik rapor sundu.
Bakan Yazıcıya iletilen rapor hakkında bilgi veren MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin özellikle Bakan Yazıcı'nın Gümrük Müdürlüğü'nün OSB'ye taşınması,İhracatın ve gümrük işlemlerinin direkt Malatya'dan yapılması önerisine sıcak baktığını,bu kapsamda yer tahsisi durumunda bunların gerçekleştirileceğini belirttiğini ifade etti.
Şahin bu kapsamda, MÜSİAD Erzurum Genel İdare Kurulu(GİK) toplantısı sonrası, Malatya Valisi Doç Dr Sayın Ulvi Saran'la görüşme yaptıklarını, Vali Saran'ın konuyla yakından ilgileneceğini ve takipçisi olacağını söylediğini ifade etti.
Şahin ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya sunulan Malatya'nın Gümrük Sorunları ve Çözüm Önerileri konulu rapor'un başta Malatya Milletvekilleri, Ticaret Sanayi Odası, Sivil Toplum Kuruluşlarına gönderildiğini ifade etti.
Şube Başkanı Namık Şahin Bakan Yazıcı'ya sunulan raporda şu bilgilerin yer aldığını belirtti, "Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nün, Malatya Organize Sanayi Bölgesine taşınması ve bütün gümrük işlerinin buradan yürütülmesinin daha sağlıklı olacağını düşünmekteyiz. Aynı yerde bir konteyner ve tır parkının da oluşturulması ayrıca kapalı bir antrepo yapılması ithalat ve ihracatçının işini kolaylaştıracaktır.
Malatya da yıllık 6 - 7 bin konteynerlik ihracat olduğu düşünüldüğünde, İhracatın ve gümrük işlemlerinin direkt Malatya'dan yapılabilmesi için Malatya'da bir konteynır parkı ve yükleme alanı tesis ve temin edilmesi gerekmektedir. Boş konteynırların Malatya'ya getirilmesi, ihracatçılara ve gemi firmalarına maddi yük getirdiği için, tercih edilmemektedir. Bu sıkıntının ortadan kaldırılması ve ihracatçıların kendi mallarını direkt olarak yükleyip gümrük işlemlerini yerinde yaptırarak ihracatını
gerçekleştirmiş olacaktır. Hükümetimiz tarafından Malatya-Mersin , Samsun, İzmir veya İstanbul Limanlarının navlun farklarının % 35'inin, 2 yıl süreyle karşılanması halinde, 2 yıl sonra sistem oturacak ve hükümetin desteğiyle Malatya'ya ve ihracatçılara büyük kolaylıklar sağlanmış olacaktır. Ayrıca Gümrük müşavirlik hizmeti ve tır taşımacılığı aracılığıyla istihdam sağlanacak, bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacaktır.
Kayısı İhracatçıları için; Gümrük kapılarında yaşanan ciddi bir sıkıntı bulunmamakla birlikte, Avrupa'da kükürtle ilgili sorunlar halen devam etmektedir.
Özellikle Habur Sınır kapısını kullanan işadamlarımız, sınırdan tekrar Türkiye'ye dönüş yaparken, çok fazla beklemektedirler(Ortalama 8 saat) Bu sıkıntının aşılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Kuzey Irak'taki yönetim boşluğu, işadamları tarafından bir muhatap bulunamaması sıkıntılara yol açmaktadır. Bu sorunun çözülmesi, hukuki boşluğun bir an önce doldurulması, yatırımcı ve işadamları için olumlu katkılar sağlayacaktır."