Erzurumajans-Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan çıkan karara göre 2017'de İŞKUR aracılığıyla 500 bin kişi iş sahibi olacak. İŞKUR'un sistemine göre işsiz vatandaş bu şekilde işe girdiğinde günde 20-50 lira ücret alıyor, sosyal güvencesi de karşılanıyor.
Her gün yeni bir müjdeyle Türkiye'yi ekonomi anlamında büyük güç yapmayı hedefleyen Hükümet'ten yeni bir atak daha geldi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı. Kurul'un kararına göre istihdam korunacak ve istihdam artırılacak. Başbakan Yıldırım asgari ücret desteğinden yararlananlara "2017 Ocak - Şubat - Mart aylarında primlerini 2017'nin Ekim - Kasım - Aralık ayına öteliyoruz. 9 ay faizsiz erteleme olacak. Yani işverene diyoruz ki 'Paranı önce işine harca, biz bekleyebiliriz" açıklamasının ardından işsizliği bitirmek için de büyük bir müjde verdi.
EKK kararına göre, 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin kişi İŞKUR'un iş gücü programından yararlanacak. 100 bin kişi de toplum yararına işlerde çalışacak. Hükümet de artı istihdama bir yıl yüzde 50 destek verecek. İşte İŞKUR'un içinde olduğu iş programları...
4 bine yakın danışman
Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına programlar ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar düzenliyor.
Türkiye çapında 81 Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri sonucunda o ilde en çok ihtiyaç duyulan meslekler tespit ediliyor Bu mesleklerde kurs/program düzenlemek amacıyla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından Yıllık İşgücü Eğitim Planları hazırlanıyor. Kurum tarafından sunulan aktif işgücü hizmetlerinden yararlanmak isteyen kayıtlı işsizlere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezlerinde görev yapan 4 bine yakın iş ve meslek danışmanı tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. İş ve meslek danışmanlarının bu hizmeti ile işsizler kendilerine en uygun kurs/programa katılma imkânına sahip oluyor.
Bir buçuk milyon kişiye eğitim
2009 yılından bu yana buradaki kurs ve programlardan yararlanan kişi sayısı 1,5 milyonun üzerinde. Mesleki eğitim kurslarından da 2009'dan bu zamana kadar yine bir milyonun üzerinde kişi yararlandı. İŞKUR'un bu programlarından 2002 yılında 125 bin 71 kişi iş bulurken, 2014'te bu rakam 701 bin 435'e çıktı
Hem eğitim hem para alıyorlar
İŞKUR tarafından düzenlenen faaliyetlere katılanlardan herhangi bir ad altında, herhangi bir ücret ya da katkı alınmıyor. Faaliyetlere ilişkin tüm giderler İŞKUR tarafından dolayısıyla hükümet tarafından karşılanıyor. Ayrıca faaliyetlerden yararlananlara eğitim ya da katılım süresince yol yemek gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla ödemeler (günlük 20-50 TL) yapılıyor. Toplum Yararına Programlarda ise bu ödemeler asgari ücret düzeyinde oluyor. Bu eğitimlere katılanlara da öncelikle uluslararası geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgesi veriliyor. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs bitirme belgesi veriliyor. Eğitim alan işsizler, eğitim aldıkları meslek ve açık iş durumuna göre özel sektör işyerlerinde istihdam ediliyorlar.
Haftalık 45 saat çalışma süresi
Bu da Hükümet'in İŞKUR tarafından uygulamaya koydurduğu bir model. İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardan biri de Toplum Yararına Çalışma programı. Buna başvurmanın şartları da İŞKUR'a kayıtlı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, emekli, malul, dul veya yetim aylığı almıyor olmak, öğrenci olmamak (Açık öğretim hariç), TYP'den yararlanılmaya başlanan gün itibarıyla Sosyal Yardım Bilgi sistemi üzerinden yapılacak sorgulamada herhangi bir nakdi sosyal yardım almıyor olmak. Burada da katılımcılar asgari ücret alıyor, bunun yanında vergi ve sosyal güvenlik primi giderleri karşılanıyor. Çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, okullarda çevre düzenlemesi, okullarda bakım, onarım temizlik işleri, restorasyon, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı gibi alanlarda istihdam sağlanıyor. Bu programın haftalık çalışma süresi ise en fazla 45 saat.
Yeni Şafak