Erzurumajans-24 Haziran seçim sonuçları için peş peşe anket ve araştırmalar açıklanırken, Meral Akşener'in adaylığıyla beraber MHP'nin oy oranının nasıl etkileneceği merak ediliyor. İstatistik Uzmanı ve Seçim Analisti Filiz Koç, yaptığı açıklamada MHPnin oy oranın arttığını belirterek bu artışın sebebinin AK Partiden alınan oylar olduğunu söyledi.
24 Haziran seçimleri için geri sayım sürerken, zmanlar cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine günler kala seçmeni uyarıyor. Seçim pusulasında, ittifaklarda yer alan partilerin kendi logolarını taşıyan alana verilen oylar, partilerin kendi hanelerine yazılacak. Pusuladaki oyun ittifak alanında hangi partiye ait olduğu tespit edilememesi ya da ittifakta yer alan tüm partilere ayrı ayrı mühür basılması durumunda da oy geçersiz sayılmayacak. Bu oylar ittifakın ortak oyu kabul edilecek.
Milliyetten Bahar Atakanın haberine göre, ittifakın çıkaracağı toplam milletvekili sayısı, ittifakta yer alan partilerin hem bireysel hem de ittifakın ortak oyları toplanarak belirlenecek. Milletvekili paylaşım hesabında ise ortak oylar partilerin bireysel oy oranı baz alınarak bölüştürülecek.
AK PARTİ, SEÇMENİNİ KONTROL ETMELİ
İstatistik Uzmanı ve Seçim Analisti Filiz Koç, yapılan son araştırmalarda MHPnin oyunun arttığını söyleyerek bu artışın sebebinin İYİ Partiye giden oyların geri dönmesi değil AK Partiden alınan oylar olduğunu belirtti. AK Partinin bunu ölçmek için harekete geçtiğini kaydeden Koç, AK Partili seçmen, ittifak pusulasında AK Partiye ayrılan bölüme EVET mührünü basarsa, hem AK Partinin oyu azalmaz hem de ittifak kapsamında TBMMye girecek 300 AK Partili vekil hedefinde zorlanma olmaz. Bu nedenle AK Parti, kendi listesinden daha fazla vekil çıkarmak istiyorsa, kendi seçmenini konsolide etmesi gerekiyor. Cumhur İttifakı kapsamında MHPye basılan her EVET mührü AK Partinin oyunun düşmesine neden olur dedi.
GÜÇLÜ PARTİDEN ZAYIF PARTİYE OY GEÇİŞİ
AK Partiye oy verecek seçmenleri ele alan Koç, EVET mührünü ne AK Partiye ne de MHPye gelmeyecek şekilde oy pusulasında Cumhur İttifakı alanına basarsa bu AK Partinin toplamdaki oy sayısını azaltır, MHPnin oy sayısını artırır. Geçmiş genel seçimlerde 1 oy ile 1 vekilin kazanıldığı seçim çevreleri oldu. Seçmen halen nasıl oy kullanması gerektiğini tam olarak, iyi anlayamadı. Parti yerine ittifaka oy verilmesi halinde, güçlü olan partiden zayıf olan partiye oy geçişi daha fazla oluyor şeklinde konuştu.
SEÇMEN SEÇİM BÖLGESİNE GÖRE STRATEJİK OY KULLANABİLİR
Millet İttifakını da değerlendiren Koç, Saadet Partisinin barajın altında olduğunu söyleyerek, Erzurum gibi CHPnin fazla oy alamadığı illerde seçmen EVET mührünü ittifak için kullanır, kendi desteklediği partiye EVET mührünü basmazsa Erzurumdan İYİ Partinin milletvekili çıkarması gündeme gelebilir. İttifaka oy vermek ile partiye oy vermek aynı şey değil. Seçmen, TBMMde desteklediği partisinin milletvekili sayısının düşmesini istemiyorsa, ittifak kapsamında EVET mührünü kendi partisine basmalı. Ancak seçim çevresine göre de değişim göstermekle birlikte, son vekili hangi parti daha kolay çıkarabilir ise ona göre seçmen, stratejik oy kullanabilir açıklamasında bulundu.