SiyasetHaber Girişi : 29 Haziran 2018 17:25

MHP'nin AKP'den neler istediği belli oldu

MHP'nin AKP'den neler istediği belli oldu
Cumhur ittifakı çatısı altında AK Parti ile birlikte Meclis'e giren MHP'nin yeni dönemdeki istekleri belli olmaya başladı
Erzurumajans-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı ve yeni kabine yapısının da konuşulduğu, AK Parti'nin tek başına çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle yeni dönemde Meclis'te MHP ile nasıl bir çalışma yürütüleceğinin değerlendirildiği gündeme geldi. Ankara kulislerinde, yeni kabinede MHP'li bir ismin yer alıp almayacağı tartışılırken, doğrudan MHP'den olmasa da bu kimliğiyle tanınan bazı isimlerin kabineye girebileceği konuşuluyor.

Bugünkü gazetelerde de MHP’nin taleplerine ilişkin çeşitli iddialar gündeme geldi.

“MHP YÖK’Ü İSTİYOR” İDDİASI

AK Parti’ye yakın Yeni Akit gazetesi, MHP’nin YÖK’ü istediğini iddia etti. Akit’in haberinde, “Bakanlık istemede ısrarcı olmayacağı konuşulan MHP’nin, YÖK Başkanlığı’nı istediği öğrenildi. FETÖ terör örgütünün halen etkin olduğu öne sürülen üniversite camiasında birçok mensubunu kurban veren MHP’den bir ismin bu görev için uygun olacağını düşünen AK Parti’nin de bu talebe sıcak yaklaştığı kaydediliyor. MHP’nin YÖK başkanlığı için düşündüğü belirtilen iki ismin de bayan olması dikkat çekti” ifadeleri yer aldı.

“MHP’YE KOMİSYONLA ‘DENETİM’ GÖREVİ...”

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya ise “MHP’ye komisyonla ‘denetim’ görevi...” başlıklı bugünkü yazısında MHP’yle ilgili farklı iddialar gündem getirdi. Sarıkaya, “MHP Lideri Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kutlama ziyaretinde önemli bir detay var... O da yeni sistemi birlikte inşa konusunda anlaşmaya varmaları ve Meclis’te denetim görevini MHP’nin üstlenme arzusu...” diye yazdı.

“MHP’Lİ BİRİLERİNE BAKANLIK VERİLEBİLİR Mİ?”

AK Parti’ye yakın Star gazetesi yazarı Resul Tosun da MHP’den gelen açıklamalara dikkat çekip bugünkü yazısında “MHP iktidara ortak mı oluyor?” sorusunu yöneltti.

Resul Tosun, “Seçim bitti kavga bitmedi. Her seçim sonrasında olduğu gibi hem partiler arasında hem de partiler içinde yeni tartışmalar baş gösterdi.  Partiler içindeki tartışmalar daha ziyade partilileri ilgilendirdiği için önemli olmakla birlikte partiler arasındaki tartışmalar kadar geneli etkileyici boyutta değil.  Şimdilik medyaya malzeme boyutunda” ifadelerini kullandı.

“Seçim sonrasında tartışmadan öte, kimi endişe ve kuşkulara sebep olan açıklama ve ifadeler düştü gündeme” diyen Tosun şöyle devam etti:  

“MHP genel başkan yardımcısının o garip açıklaması ve bir mahkûmun Devlet Bey üzerinden cumhurbaşkanını tehdit eden mektubu özellikle AK Parti tabanına ‘Ne oluyoruz’ dedirtti.

Gerçi MHP lideri o garip açıklamayı yapan yardımcısını anında görevden alarak bu endişe ve kuşkuları izale etme istikametinde önemli bir adım attı, ancak bununla beraber‘MHP iktidara ortak mı oluyor?’ sorusu canlılığını korudu/koruyor.

Önce şunun altını kalın çizgilerle çizmemiz gerekir ki yeni sistemde iktidar, cumhurbaşkanının yetkisi dâhilindedir.

Yeni sistemde sert kuvvetler ayrılığı esas olduğu için icra erkinin parlamento ile ilişkisi en alt düzeydedir. Dolayısıyla kabine hiç tanınmayan bilinmeyen siyasi çizgisi bile belli olmayan şahsiyetlerden oluşabilir.

Önce buna hazır olmalıyız.

Sürpriz isimlere bakanlık verilebilir. Bu tamamen cumhurbaşkanının yetkisi dâhilindedir.

Peki MHP’li birilerine bakanlık verilebilir mi?

Seçimdeki desteği göz önünde bulundurulursa -bence verilmemeli ama verilirse- sürpriz olmaz. Tamamen cumhurbaşkanının takdirindedir.

Ancak özellikle görevden alınan MHP genel başkan yardımcısının o açıklamasından sonra cumhurbaşkanının MHP vesayeti altında olduğu izlenimi bırakacak bir tasarruftan kaçınacağını tahmin ediyorum.”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.