Erzurum Halk Oyunları'nın en önemli bölümünü oluşturan 'Hançer Barı'nda meyve bıçaklarının kullanılması tepki çekti.
Erzurum Ajans-Erzurum Halk Oyunları'nın en önemli bölümünü oluşturan 'Hançer Barı'nda meyve bıçaklarının kullanılması tepki çekti. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zinnur Gerek, açılış ve törenlerde sahneye çıkan grupların, Oyun sırasında hançer yerine meyve veya ekmek bıçağı kullanmalarının kültüre ihanet olduğunu savundu. Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneği Başkanı Cahit Alparmak da, 'hançer barı'nın mutlaka hançerle oynanması gerektiğini belirtti.
Dadaş'ın delikanlılık gösterisi olarak bilinen Hançer Barı'nın 1950'li yıllarda figüratif yapısının disipline edilerek sahnelendiğini anımsatan Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Zinnur Gerek, Oyun için özel hançer tasarlandığını söyledi. Her iki tarafı kör, ucu yuvarlak olan hançerin silah olarak kullanılamayacağını, sadece Oyun için tasarlandığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Zinnur Gerek, son yıllarda yaşanan yozlaşmanın Oyunlara da sıçradığını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Zinnur Gerek şunları söyledi: "Hançer barı son zamanlarda meyve, servis ve ekmek bıçaklarıyla oynanır hale geldi. Düğünde, kısır gecesinde insanların kendi aralarında yaptıkları eğlencelerde, belki hançer barında kullanılan malzeme hoşgörülür. Ama Dadaş kıyafetiyle meyve bıçağının kullanılması kültüre bir ihanettir. Bu tip davranışları sergileyenler kültürü yaşatmıyor, çok ciddi darbe vuruyor, yozlaştırıyor."
HANÇER BARI ÖRNEKLERİ DERNEKTE
Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Turizm Derneği Başkanı Cahit Alparmak da, Oyunda kullanılan hançerin birilerini yaralamak amaçlı olmadığını, sadece Oyunda bir araç olduğunu kaydetti. Oyunun otantiğine uygun hançerin derneklerinde bulunduğunu belirten Cahit Alparmak, gelişi güzel şekilde bıçak kullanılamayacağını anlattı. Alparmak, "Eğer kostüm giyilerek bir gösteri yapılıyorsa, bunun otantiğine uygun olarak hançer seçilmesi gerekir. Başka şekilde bu Oyunun özelliğini bozmaya kimsenin hakkı yok. Oyunda kullanılacak hançer çok basit. Örnekleri bizde bulunuyor. İsteyenlere gerekli yardımı yaparız" dedi.
HANÇER BARI
İki delikanlının bir kız uğruna düellosu sonucu duydukları pişmanlığı sembolize ediyor. Sevgi, dostluk ve barışı konu alan Oyunun finalinde gençler, hançerleri göğüs ve bacakları arasında dolaştırarak pişmanlıklarını gösteriyor. İki kişi arasında oynanan Oyunda Oyuncular hançerleri önce yavaş, daha sonra hızlı olarak sallıyor. Oyun finalinde, hançer göğüs ve bacaklarda dolaştırılıyor.