Dikkat ediyorsanız son günlerde başkan adaylarından çok, belediye meclisine seçilecek kişiler üzerine haberler yapılıyor.
Oysa bu seçime kadar, belediye meclisi üyelikleri hiç bu kadar gündem konusu olmamıştı.
Fakat malumunuz 30 Mart yerel Seçimleri'nden sonra, artık genel meclisleri olmayacağından, belediye meclisleri büyük önem kazandı.
Yeni dönemde belediye meclisleri bir nevi yerel parlamento olacak.
Sırf bu algıdan ötürü değil miydi ki özellikle MHP ilgili yasayı sert biçimde eleştirmiş ve "... bu gidişle Türkiye eyaletlere bölünecek ve yerel parlamentolar kurulacak" demişti.
Bu gidişat, günün sonunda Türkiye'yi eyalet sistemine dönüştürür mü dönüştürmez mi bilinmez, ama yeni dönemin çok farklı olacağı tartışmasız bir gerçek...
Hal böyle olunca da, belediye meclisi üyelikleri, (hele de büyükşehirde görev alacaklar için) neredeyse başkanlık kadar önemli...
Baksanıza tartışma öyle bir noktaya ulaşmış ki, AK Parti Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Sekmen'in, bir numaralı "kurmay" olarak gördüğü bir isim son anda listeden çıkarıldı.
Dün haber siteleri geçmişti.
Listeden son anda çıkarılan o isim, Hüseyin Karakaya...
Hüseyin Karakaya, 30 Mart seçimleri için esasında Kartal'dan aday adayı olmuştu. AK Parti Hüseyin Karakaya'yı aday listesine almayınca, Mehmet Sekmen de bu kadim dostunu Erzurum'a almak istemiş.
Tepki öyle bir noktaya ulaşmış ki, Mehmet Sekmen gibi aslında bu türden itirazlara alışık olan bir isim, kadim dostunun liste dışına itilmesine rıza göstermek zorunda kalmış.
Bu durumda Yakutiye'nin liste bir adayı da değişmiş oldu.
Eğer son anda yeni bir değişiklik olmaz ise, AK Parti Yakutiye belediye meclis üyeleri aday listesinin ilk sırasına Fevzi Polat gelmiş oldu.
Ta ki Seçim Kurulu'nun onayına kadar liste her an yeniden değişebilir fakat gerçek şu ki, 30 Mart için deve dişi gibi adaylar yarışıyor. Bu. Sadece AK Parti için de değil; aynı yüksek tempo MHP, CHP ve BDP için de geçerli.
İşin doğrusu olması gereken tam da buydu...
Çünkü belediye meclisleri artık ahbap-çavuş ilişkisi içinde olmayacak.
Bugüne kadar sistem üç aşağı beş yukarı şuydu:
Hatır gönül ilişkisi içinde listeye yazılan kişilerden meclisler oluşuyordu ve doğal olarak da o meclisler riyaset makamına karşı etkisiz oluyordu. Düşününüz ki meclis üyeleri içinde aynı belediyede mevsimlik işçi olarak çalışan kişiler vardı. Bu da, tabii ki son sözün başkan'da bittiği anlamına geliyordu.
Şimdi öyle olmayacak işte...
Belediye meclisleri (hele de büyükşehir) bütün bir şehrin kaderi üzerinde söz sahibi olacak ve köyden ilçeye kadar nereye ne yapılacaksa bu meclisten geçecek.
Dolayısıyla belediye başkanı da, belediye meclis üyeleri de nitelikli kişiler arasından seçilmek zorunda.
"Ben yaptım oldu" dönemi tarih oluyor.
Size küçük bir örnek vererek, meclis üyeliklerinin niçin ciddiye alınması gerektiğini anlatmaya çalışayım:
Geçen yıl büyükşehir belediye meclisi toplanmıştı.
Gündemde tam 48 madde vardı ve o maddelerin en az 20'si şehrin geleceğini ilgilendiriyordu.
Meclis oturumu açıldı ve 48 maddenin tamamı görüşülüp karara bağlandı.
Sıkı durun; toplam süre yalnızca 17 dakikaydı.
Allah aşkınıza demokratik hangi toplumda böyle komedi bir toplantı olur?
Adamlar sadece el kaldırıp indirdiler! Neyi ve ne sebeple oyladıklarını asla bilmediler. (Diyeceksiniz ki benzer durum Büyük Millet Meclisi'nde de olmuyor mu?) haklısınız, orada da bazen buna benzer sahneler yaşanıyor.
Ama yanlış...
Ne milletvekilleri, ne de belediye meclis üyeleri kurşundan asker olmamalıdır.
Olursa, ona demokrasi denilmez.
Erzurum, gelişimini henüz tamamlayamamış bir şehir.
Geniş coğrafyası yüzünden de yerel hizmetler çağın gerisinde kalmış durumda.
Bu sebeple yeni dönem, aynı zamanda Erzurum'un kalkınma hamlesi yapacağı bir başlangıç olacaktır.
Seçilecek belediye başkanlarının yan gelip yatmaması veya "ben yaparım olur" diyememesi için kimliği ve kişiliği olan meclislere ihtiyaç var.
Parmak kaldır, parmak indir!
Bu anlayışla, olsa olsa en fazla bugünkü Erzurum olur.
Not:
Erzurum'da liste dışına çıkarılan Hüseyin Karakaya, Kartal AK Parti listesinin 1. Sırasına konulmuş...
Kim ne için tepki gösterdi bilmiyoruz, ancak Hüseyin Karakaya'nın bir büyükşehir belediye meclisinde olması gereken bir isim olduğunu söyleyebiliriz. Yani Erzurum için kayıp olmuştur.