1.Sivil Toplum ve Universiad Çalıştayı'nda konuşan 2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, "Erzurum'da kış sporlarının geleceği Konaklı'dır. Konaklı'nın kıymeti bilinmelidir. Dünyadaki uzmanlar böyle bir merkezi 'Tanrı'nın bir lütfu' olarak nitelendiriyor
Oluşturulması düşünülen 2011 Sivil Toplum İşbirliği yapılanmasının temellerinin atılması hedeflenen çalıştay, hafta sonunda Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Salonu’nda yapıldı. Çalıştaya Erzurum 2011 Universiad Genel Koordinötürü Bekir Korkmaz, 2011 Universiad komite başkanları ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Osman Demirdöğen, ABİGEM'in tanıtımını yaparak 2011 Universiad Koordinatörlüğü ile olası işbirlikleri hakkında bilgi verdi.
TURİZMİN YALNIZ EKONOMİK BOYUTU YOK
Erzurum 2011 Universiade Spor Etkinlikleri Komite Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yaprak da konuşmasında Dünya Üniversite Sporları Federasyonu (FİSU) çalışmaları hakkında bilgiler verdi.Yaprak, bu kuruluşun felsefesinin dostluk, kardeşlik, tarafsızlık, azim, dürüstlük, birlikte çalışma ve centilmenlik olduğunu ifade etti.
Yaprak, sunumunda şunları söyledi: “Turizm yalnızca ekonomik bir olay olmayıp ekolojik, siyasi, sosyal ve kültürel yönleri de olan, toplum ve sosyal yapı üzerinde önemli bir rol oynayan uluslararası bir harekettir. Bu nedenle turizmin etkileri değerlendirilirken sadece gelir getirici ve döviz kazandırıcı gibi maddi ve ekonomik sonuçları değil, fakat sosyal ve kültürel yansımaları gibi ekonomik olmayan konuların irdelenmesi de büyük önem arz etmektedir. Evrensel öneme sahip turizm etkilerinin iyi anlaşılabilmesi, ancak turizmin birey ve toplum üzerindeki sosyal ve kültürel etkilerinin iyi analiz edilmesi ile mümkün olabilir. Böylece turist, işletmeci ve yerel halk arasındaki etkileşim anlaşılabilir ve turistik aktivitenin kazandırdıkları daha net biçimde ortaya konulabilir. Bir yandan da sağladığı ekonomik ve sosyal faydaların yanında toplum üzerindeki maliyetleri de anlaşılabilir."
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AVANTAJIMIZ
Çalıştayda Atatürk Üniversitesi’nden Erkan Sağlık ve ABİGEM Uzmanı Emre Harorli de sunumlarında turizmin sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik etkileri ile 2011 Universiad öncesi ve sonrasında Erzurum konulu birer değerlendirme yaptılar.
Toplantının sonunda söz alan 2011 Erzurum Universiade Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz da, çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Korkmaz, 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın Erzurum'da problemsiz bir şekilde yapılacağını ifade etti.
Korkmaz, tanıtım ve halkla ilişkiler konusunda çalışmalara tam olarak başlanılamadığını kaydederek, bu konudaki faaliyetlerle halkın organizasyonu sahiplenmesinin de artacağını bildirdi.
Atatürk Üniversitesi’nin bu organizasyon için büyük bir avantaj olduğunu anlatan Korkmaz, organizasyonu yapacak komitelerin birçoğunun başında Atatürk Üniversitesi’nin deneyimli öğretim üyelerinin bulunduğunu hatırlattı.
BU ORGANİZASYONUN ALTINDAN YÜZ AKIYLA KALKACAĞIZ
Erzurum’un 2004 yılında aday olduğu kış oyunlarını Çin’in Harbin kentine kaptırdığını, 2007’deki başvuruda ise Maribor’la yarışmasına rağmen, 2011 oyunları ev sahipliğine hak kazandığını vurgulayan Korkmaz, “Çalışmalar devam ediyor. 500 trilyon gibi bir rakamla yatırımlar yapılıyor. Ama bir de işin organizasyon ayağı var. Bunun için 20-30 trilyon gibi bir rakam öngörüldü. Ama görünen o ki bu rakam 60-80 gibi bir rakam olacak. Rakamlar çok büyük. Ancak biz bu organizasyonun altından yüz akıyla kalkacağız.”dedi.
Bu tip organizasyonlarda sivil toplum kuruluşlarının çok önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz; şunları söyledi: “Kış oyunları müracaat adaylık ve mutlu sona ulaşılıncaya kadar bir çok sivil toplum kuruluşumun sürecin içerisinde olduğunu gördük. Onlara yürekten teşekkür ediyorum. Bundan sonra da olacaklarına eminim. STK’lar şehrin havasını en güzel şekilde değiştirebilecek olumlu sonuçlar alabileceğimiz kuruluşlar.
KIŞ OLİMPİYATI İÇİN 2 TESİSE İHTİYACIMIZ VAR
Tabii bu arada medyanın gücünü unutmamak lazım. Bu organizasyon ile birlikte biz bir kış turizmi kültürü oluşsun istiyoruz. Universiad’ın en büyük getirisi organizasyon yapma deneyimi getirecek olmasıdır. Deneyim olduğu için bundan sonrakilere kabiliyetli bir şekilde hazır olacağız. Tabi genel bir tabirle olimpiyatın ayak sesleri deniliyor. Evet öyle. Eğer biz Konaklı bölgesine 15 bin yatalı bir otel yapabilirsek. bu da 200-300 trilyon gibi bir rakama denk geliyor. Ayrıca bir de kızak tesisi var. 80-90 trilyon, 15 bin kişilik buz hokeyi salonunu da yaptınız mı olimpiyat için her şeyiniz hazır demektir.”
KONAKLI ERZURUM’UN GELECEĞİ
Korkmaz, “Erzurum’da kış sporlarının geleceği Konaklı’dır. Konaklı’nın kıymeti bilinmelidir. Dünyadaki uzmanlar böyle bir merkezin ‘Tanrı’nın bir lütfü’ olarak nitelendiriyor. Acayip bir yer. Konaklı’yı Palandöken yapmayalım. Konaklı bizim istikbalimiz. “ifadelerini kullandı.
2011 Üniversiad için dünyadaki 144 ülkeden 45-50’sinin 2500-3000 sporcuyla katılımını beklendiğini kaydeden Korkmaz, 11-12 günlük organizasyonda 2 bin gönüllünün de görev alacağını ifade etti. Korkmaz, “Güzel şeyler olacak. Gelin bu organizasyonu bir bayrama dönüştürmek için elimizden geleni yapalım. Sürdürülebilir bir kalkınmaya dönüştürelim ve bu söylediklerimizin arkasını dolduralım”.şeklinde konuştu.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA ORTAK ÇALIŞMA
Toplanın son bölümünde konuşan sivil toplum örgütü başkanları da yapılacak çalışmalarda üzerlerine düşecek her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını kaydettiler. Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan 2011 Universiade Sivil Toplum Kuruluşları Komite Başkanı M.Ali Yılmaz ise, sivil toplum kuruluşlarıyla daha sıkça bir araya gelinmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yılmaz, ABİGEM ile yürütülen bu tür çalışmaların daha sıkca gerçekleştirileceğini vurgulayarak,’ 1.Sivil Toplum ve Universiad Çalıştayı’na katılan tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür etti.