EkonomiHaber Girişi : 29 Mayıs 2013 23:28

Konut kredisi çekene zorla sigorta bitiyor

Konut kredisi çekene zorla sigorta bitiyor
Yeni Tüketici Kanun Tasarısı'yla, kredi çekene zorla sigorta yapılmayacak. Bankalara aidatsız kart mecburiyeti gelecek, yüksek komisyonlar frenlenecek.
Erzurumajans-Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yeni Tüketici Kanun Tasarısıyla, kangren hale gelmiş kartı ücreti, kredi komisyonları ve zorla sigorta uygulaması gibi pek çok konuda köklü değişikliklere gidiliyor. Yeni düzenlemeyle, bankalar konut kredisi çekene hayat sigortası yapamayacak. Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Taslağı hazırladığımızda 31 kalem olan kredi komisyon ve ücretleri, Kurul'a gelene kadar 65 kaleme çıkmış. Para sayma ücreti bile alıyorlar. İşin bu zaten" diyerek kredi komisyonlarına sert tepki gösterdi. Tüketicinin korunması hakkında kanun tasarısı, önceki gün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılırken, tasarının bir hafta içinde TBMM'ye sevk edilmesi ve haziranda yasalaşması bekleniyor. Düzenlemelerden bazıları şöyle;> Maketten satış yapmak isteyen inşaat şirketine ruhsat ve sigorta zorunluluğu getiriliyor. Arsası olmayan şirket konut satamayacak ve konut tamamlama sigortası yaptırmak zorunda olacak. Konutu teslim süresi ise 30 aydan 36 aya çıkarıldı. Devir teslime kadar da sözleşme bedelinin yüzde 2'sini tazminat olarak ödeyen vatandaş, sözleşmeden dönebilecek.

Elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon gibi aboneliklerde tüketici, belirsiz süreli veya süresi 1 yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini istediği zaman, süresi 1 yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmelerini ise satıcı veya sağlayıcının sözleşmede değişiklik yapması halinde bitirebilecek.

'Tasfiye nedeniyle indirim' gibi adlar altında yapılan ancak sürekli devam eden yanıltıcı kampanyalar önlenecek. Malın, indirimden önceki ve indirimli fiyatı ile indirim oranı etikette gösterilecek. Belediyeler bu indirimleri denetleyecek.
Malın güvenliğiyle ilgili uyarılar Türkçe olacak. Örneğin, araçlarda 'Emniyet Kemerinizi Takınız' gibi uyarılar Türkçe olacak.
Bonus puansız, taksitsiz kart ücretsiz olacak

Her bankanın vatandaşa, hiçbir ücret alınmayan bir yalın kredi kartı sunması zorunlu olacak. Bu kartlardan yıllık üyelik aidatı ve benzeri isimler altında ücret talep edilmeyecek. Kartlar, 27 gün sonra ödeme yapmaya dönük olarak kullanılacak. Bu kredi kartına bonus puan ve taksit özelliği eklemek ise bankanın tercihine bağlı olacak. Rekabet şartları içinde, bankaların bu kartlara da bedavadan bonus ve taksit özelliği eklemesi bekleniyor. Tartışmalı kredi komisyon ve ücretlerinde ise daha önce gündeme gelen tavan ücret belirlenmesinden, bankaların bu ücretleri bir hak olarak görebileceği gerekçesiyle vazgeçildi. Yeni modelde sadece 65 kalemdeki hizmetlerden alınacak ücret BDDK tarafından belirlenecek. BDDK'nın belirleyeceği liste ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın onayına sunulacak. Bu hizmetlerle ilgili ücretler yine rekabet şartları içinde piyasada belirlenecek.

Vatandaş şirketi kendi seçecek
Talep olmadan krediyle ilgili sigorta yapılmayacak. Sigorta yaptırmak isteyenler istediği şirket ile poliçe imzalayabilecek. Kredinin ödenmesi için açılan hesaplara ek ücret alınmayacak. Tüketicinin talimatı olmadan kredili mevduat sözleşmesi yapılmayacak. Ön ödemeli konut satışlarında 14 gün, taksitle satışlarda ise 7 günlük cayma hakkı getirildi.

Cayma hakkı 14 güne çıktı
Kapıdan satış yapanların bakanlıktan izin alması şartı getiriliyor. Sözleşmede tüketicinin el yazısı ile tarih atması gerekecek. Kapıdan satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde 10 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarıldı. İnternetten ya da katalogla yapılan mesafeli satışlarda ürün en geç 30 günde teslim edilecek ve 7 günlük cayma süresi de 14 güne çıkarılacak.
Ayıp ispatını satıcı yapacak

Alışverişlerde ilk 6 ay içinde ortaya çıkan problemlerde malın ayıplı olmadığını satıcı ispat etmek zorunda olacak. Yeni düzenlemeyle, vatandaşın tüketici mahkemelerinde dava açması kolaylaşacak. Mahkeme masrafları avans olarak peşin alınmayacak. Tüketici hakem heyetlerine başvurma sınırı ise 1000 TL'den ilçelerde 2 bin, şehirlerde 3 bin TL'ye yükseltiliyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.