BölgeHaber Girişi : 04 Ocak 2010 14:08

Konaklı'nın 13 yıllık umut yolculuğu!..

Konaklı'nın 13 yıllık umut yolculuğu!..
1993'te 12 otelli kayak merkezi projesi yapılması için turizm tahsis belgesi dağıtılan Konaklı'da Nurol, Ceylan, Zeynep Tur ve Palan Otelcilik'in yapacağı yatırım bir türlü başlayamadı. 200 milyon dolar olarak planlanan yatırımdan vazgeçen şirketler, tah
Erzurum Ajans-Erzurum’a 20 km uzaklıktaki 300 haneli Konaklı Köyü tam 12 yıldır zengin olma hayali kuruyor. 1993’te 12 otelli kayak merkezi projesi yapılması için turizm tahsis belgesi dağıtılan Konaklı’da Nurol, Ceylan, Zeynep Tur ve Palan Otelcilik’in yapacağı yatırım bir türlü başlayamadı. 200 milyon dolar olarak planlanan yatırımdan vazgeçen şirketler, tahsis belgelerini geri vermek için sıraya girdi. Kamulaştırma hayalleriyle yeni bir hayat bekleyen Konaklı köylülerinin de umudu böylece suya düştü. Kamuoyunda “şanslı köy” olarak tanımlanan Konaklı’da hedeflenen yatırımlar için 2011 Kış Olimpiyatları’na yönelik başlayan kayak pisti ve lift inşaatı da çare olmayacak.

Konaklı Köyü’nde bir türlü gerçekleşemeyen yatırım hikâyesi 1993’te başlıyor. Devlet Planlama Teşkilatı Konaklı ve çevresinde Erzurum-Palandöken Kış Sporları Merkezi ve Turizm Master Planı çalışması yapıyor. Ardından Kamu Arazisinin Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik çıkarılıyor ve Konaklı mevkiinde bulunan 9 adet parselde turistik tesis gerçekleştirilmesi, 1997’nin son günü Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan ediliyor. İlk tahsisler 1998’de veriliyor. Nurol, Zeynep Tur, Ceytur Ceylan ve Palan Otelcilik’e ön izin veriliyor. Bu dört şirket Turizm Bakanlığı’nın ilan şartnamesi ve ön izin şartı gereği, ortak kullanımları ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek üzere “Konaklı Otelcilik Turizm İnşaat Yatırım ve Ticaret AŞ”yi kuruyor.

ŞANSLI KÖY OLARAK TANINMIŞTI

Konaklı, o tarihten itibaren çıkan haberlerde “şanslı köy” olarak tanımlanıyor. Örneğin 2001’de çıkan bir habere göre, Erzurum Konaklı’da kurulacak Kış Turizm Merkezi’nin İsviçre ve Avusturya’daki benzerleri gibi planlandığı anlatılıyor. Haberde, yapılacak yatırımlarla çok sayıda otel, alışveriş merkezi, aktivite spor merkezi, sağlık merkezi ve kayak alanları inşa edileceği belirtiliyor. Ancak açıklanan yatırımlar bir türlü başlamadı. Buna rağmen 2004’e gelindiğinde yeni tahsis belgeleri dağıtıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şara Enerji, Ace İnşaat, Telerko Kablo turizm tahsis belgesi aldı. 2005’te ve 2007’de medyada yer alan haberlerde yine Konaklı şanslı köy olarak gösterildi. Haberlerde tek fark ise yatırımların bitiş tarihinde.
2008’e gelindiğinde ise Konaklı’daki kayak pistleri ve servis yolları için proje hazırlanıyor, 2009’da ise inşaatlara başlanıyor. Ancak otel yatırımlarından hâlâ bir ses çıkmıyor. 2009’da “Konaklı Köyü’ne Piyango” başlığıyla benzer yatırım haberleri yeni 12 otel tahsisi yapılacağı iddialarıyla çeşitlendiriliyor. Bu kez bitiş tarihi 2011’deki Üniversitelerarası Kış Oyunları 12 yıldır yatırım bekleyen ve evlerinin kamulaştırılarak kendilerine yeni bir yaşam imkânı sunulacağını düşünen köylülerin arazilerinde kayak pisti ve servis yolları için kamulaştırma başlıyor. 81 parsel kamulaştırılırken köylüler ellerine geçen 1500-3500 TL bedeli beğenmiyor ve eylem bile yapıyor.

ŞİRKETLER BELGELERİ İADE EDİYOR

Sonuç köylüler için büyük bir hayal kırıklığı. Çünkü şu anda alınan tahsislerin yatırıma dönüşmesi imkânsız görünüyor. Ne Zeynep Tur, Nurol, TourInn Palan ile Ceytur-Ceylan’ın ortak olduğu Konaklı Turizm AŞ ne daha sonra tahsis alan şirketler bölgeye yatırım yapmak için harekete geçmiş. Üstelik yatırımcılardan TourInn Palan Oteli’nin Genel Müdürü Leyla Mutlutürk’e göre bölgede yatırım rantabl değil ve artık burada yatırım yapmayı düşünmüyorlar. “Altyapı sorunları çözülmedi” diyen Mutlutürk, “Geçen yıl bu tahsislerin iadesi için bakanlığa müracaat ettik. Bu talebimiz kabul edilmedi” diye konuşuyor.
2004’te tahsis alan Konaklı Turizm AŞ’ye ortak olmayan Telerko Kablo Plastik Genel Müdürü Erhan Korkmaz da kendilerinin son iki tahsisten birine sahip olduğunu hatırlatıyor. Korkmaz yatırımı düşünmediklerini ise “Palandöken bile tam dolmuyor. Milyonlarca dolar yatırmak pek doğru değil. Şu an için kârlı olmaz” sözleriyle açıklıyor.
Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Konaklı’nın hâlâ “en şanslı köy” olduğu görüşünde ısrarlı. Kış olimpiyatları sayesinde Erzurum’un tanınacağını, bu sayede talebin artacağını dile getiren Ayık, köyün rehabilitasyonu içinse Avrupa Birliği fonlarından yararlanacaklarını dile getiriyor. Ayık’ın ifadesine göre mart ayına kadar sürecek fizibilitenin sonunda bir proje hazırlanacak ve AB fonlarına başvurulacak. 
 
KÖYLÜLER HÂLÂ UMUDUNU KORUYOR

Konaklı, Erzurum’un en geri kalmış köylerinden biri. Palandöken Dağı’nın eteklerindeki köyde sefalet açıkça göze çarpıyor. Uzakta kayak pisti yatırımları sürerken konuştuğumuz köylüler bu sefaletten bir an önce kurtulmak derdinde.
1945 doğumlu köylü Mehmet Önalan, kayak merkezinin kendilerine bir fayda getireceğine pek inanmıyor ama otel yapılırsa köyün gençlerine iş imkânı yaratacağını düşünüyor. Önalan’ın AB projesinden haberi yok ama “Devlet isterse bütün köyü ayağa kaldırır” diyor. 12 yıldır yatırımı bekleyen köylülerin genel kanısını Mehmet Önalan şu sözlerle özetliyor: “Allah Konaklı’nın yüzüne bakıyor ama gülmüyor babam.”
Köylülerden Murat Bozkurt ise 20 hayvanı, eşi ve çocuklarıyla iç içe yaşadığı toprak damlı evi için, “Devlet evimi yıksın, yenisini yapsın istiyorum” diyor. Turistik faaliyetlerden haberi olmadığını söyleyen Bozkurt, 12 yıldır hem devlet alır ümidi hem yıkılır korkusuyla evine çivi bile çakamadığını ve artık bıktığını söylüyor.
16 yaşındaki Salih Köseoğlu oteller yapılırsa güvenlik görevlisi olarak işe girmeyi umuyor. 12 yaşındaki Muhammed Uzunoğlu ise kendisiyle yaşıt projeyle birlikte evlerin yıkılacağını duymuş. Muhammed iki katlı ve çatılı bir ev istiyor. “Bir oda ister misin kendine” sorumuza gözleri ışıldayarak “he” diye yanıt veriyor. (Kaynak: Milliyet Ekonomi)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.