2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından başlatılan Avrupa KOBİ Haftası çerçevesinde KOBİ'ler için 37 ülkede eşzamanlı etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerde, mevcut girişimcileri faydalanabilecekleri destekler konusunda bilgilendirmek ve daha çok sayıda insanı kendi işini kurmaya teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Avrupa KOBİ Haftası nedeniyle, Erzurum'un yanı sıra AB Bilgi Merkezleri'nin faaliyet gösterdiği Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'da da çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Denizli, Diyarbakır, Edirne, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun ve Sivas'ta düzenlenecek olan seminerler, KOBİ'lere yönelik AB fonlarına odaklanırken; Antalya, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, Şanlıurfa ve Van'da dış ticaret ve Avrupa Birliği standartları konulu bir dizi etkinliği içerecek. Türkiye'deki AB Bilgi Merkezleri Ağı tarafından düzenlenen tüm KOBİ etkinlikleri halka açık olarak gerçekleştiriliyor.
EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ; KOBİ'LER
AB'deki işletmelerin yüzde 99'unu temsil eden KOBİ'ler ekonominin bel kemiğini teşkil ediyor. Son 5 yılda ortaya çıkan iş imkanlarının yüzde 85'ini sağlayan KOBİ'ler özel sektördeki toplam işgücünün de üçte ikisini istihdam ediyor. AB, KOBİ ve işletmeleri, ekonomik büyüme, yenilikçilik, istihdam oluşturma ve sosyal uyum için anahtar faktörler olarak görüyor.
KOBİ'ler AB ekonomisi için olduğu kadar Türk ekonomisi için de büyük önem teşkil ediyor. Oluşturulan istihdamın yüzde 76'sı gibi büyük bir kısmını sağlayan Türkiye'deki toplam işletme sayısının yüzde 99.8'ini teşkil eden KOBİ'ler, bir bütün olarak ekonominin yüzde 54'üne tekabül ediyor. Türkiye'de KOBİ'ler ihracatın yüzde 59.3'ünü, ithalatın da yüzde 39.9'unu üstleniyor.