BölgeHaber Girişi : 11 Mayıs 2016 19:00

Kitap Fuarı ve Erzurum

Kitap Fuarı ve Erzurum
Büyükşehir Belediyesi'nin bünyesindeki şirketlerden Kültür A.Ş tarafından düzenlenen 'Erzurum Kitap Fuarı' yoğun ilgi gördü. 28 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayan fuara 162 yayınevi ve 109 yazar katıldı.
Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki Kitap Fuarı'nın, yer seçiminden, yayın evlerinin tespitine, davet edilen yazarlar ve organizasyon kalitesi ile İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde gördüğümüz fuarlardan eksiği yoktu, hatta bir çok fazlası vardı.

Yetkililerden aldığım bilgiye göre 10 gün süren fuarı 250 binin üzerinde kitapsever ziyaret etmiş.

Büyükşehir Belediyesi'nin Erzurum'da Kültür-Sanat adına yaptığı bir çok etkinliğe, 'hep aynı isimler davet ediliyor. Farklı görüşlere, farklı seslere yer verilmiyor...' diye haklı eleştirilerde bulunanlar da bu yıl bu ayrımcılıktan uzak, bir kitap fuarında gezmenin keyfini yaşadılar.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin, yaptığı bir çok yanlış uygulamayı nasıl eleştiriyorsak, bu tür güzel etkinliklerini de örnek olması açısından takdir etmek görevimiz.

Daha önceki yıllarda kitap fuarı adına adeta 'Dini Yayınlar Sergisi' düzenleyenlere, Kültür A.Ş yetkilileri, güzel bir örnek göstermiş oldular. Logosundan tutun stantların dağılımına, 2 bin 500 metre kare kapalı alanda oluşturulan fuar ve söyleşi salonunun düzenine, yine fuara katılan yazarların duyurulmasına yönelik tanıtım çalışmalarına kadar he şey büyük titizlikle organize edilmişti.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin bu en kapsamlı fuarında Azizi Nesin'in oğlu Ali Nesin'de vardı, Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz'da... Türk şiirinin ustaları Cemal Safi de Erzurum'da okuyucuları ile kucaklaştı, Ataol Behramoğlu da...

Fuar alanına değişik vesilelerle hemen her gün uğradım. Özellikle tarih yazarlarına gösterilen ilgi dikkat çekiciydi. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu, Erhan Afyoncu, hem imza günlerinde hem de söyleşi seanslarında binlerce okuruyla buluştu. Tufan Gündüz, Ayşe Günay, Sinan Yağmur, Mahmut Ulu, Salim Dağ, Aykut Ertuğrul, Fatih Murat Arsal, Fatma Erdek, Asude, Lokman Aydoğan, Erkan Göksu, Mehmed Paksu, Fatih Duman, Genç Osman Denizci, Mustafa Çay, Murat Tunalı, Mehmet Göktaş, Mesut Doğan, İhsan Deniz, Sevinç Çokum, İnci Aral, Ragıp Karadayı, Sadık Yemni, Hilmi Yavuz, Nevin Aydın, İbrahim Karahan, Özgen Keskin, Bilal Şimşir, Tekin Sönmez, Ünsal Ünlü, Cem Gülbent, Cemil Koçak, Abdulkadir Turan, Yusuf Kotan, Yavuz Bahadıroğlu, Abdurrahim Dilipak, Vehbi Vakkasoğlu, Dücane Cündioğlu ve daha onlarca yazar 10 günlük fuar süresince kitaplarını imzaladılar.

Dedik ya; her kesimden yazar vardı. Yayın evleri de büyük bir özenle seçilmişti. Türkiye'nin en kapsamlı ve en bilinir yayın evlerinin yanı sıra yerel yayın evleri de stantları ve etkinlikleri ile fuar süresince dikkat çekti. Özellikle Vehip Atalay Kitapsarayı, Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi hemen her gün bir veya iki Erzurumlu yazar ve şairi okuyucuları ile buluşturdu.Taş Medrese Yayınları yeniden okur kitlesiyle kucaklaştı. Ötüken, Dergah, Timaş ve Babil Yayınları'nın Erzurumlu yazarlarla yaptığı imza günleri de büyük beğeni topladı. Bu arada Erzurumlu olup da, Atatürk Araştırma Merkezi ve Türk Tarih Kurumu'nun Erzurum tarihine yönelik kaynak kitaplarını almayanların da büyük bir fırsatı kaçırdığını söylemiş olalım.

Zaman zaman yazılarımızla Erzurum'un, bir kültür şehri olduğunu vurgulayarak adına İstanbul, Bursa ve Konya'dan sonra en çok şiir ve kitap yazılan şehir olduğunu belirterek gururlanıyoruz. Erzurum Kitap Fuarı ile bu anlamda da ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha görmüş olduk.



Yazımıza fuarın açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Hüseyin Yayman'in şu sözlerini de alıntılayarak devam edelim; "Erzurum; Türkiye'ye karakter veren şehirlerden bir tanesidir. Kültürüyle, ilmiyle, irfanıyla, karakter sahibi insanlarıyla Türkiye Sosyolojisini mayalayan şehirlerden bir tanesidir Erzurum... Erzurum'da olduğumuz için bunu söylemiyoruz. 'Erzurum, Türkiye'dir' diyoruz, 'Türkiye de, Erzurum'dur...''

Ruhumuzu okşayan tespitler değil mi, peki biz bu farkımızın farkında mıyız!

Evet... İnsanlar sadece ekmek yiyerek, su içerek karınlarını doyurmaz.

İnsanların bir de ruh açlığı vardır ve o açlığı da ancak kitaplar doyurur.

Kitaplar, hürriyet verir. Kitaplar, bize düşünmek için fırsatlar verir, ruhumuzu doyurur. Onun için bu fuar Erzurum'a çok yakıştı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de bu fuarın açılışında bir söz verdi; ''Önümüzdeki sene fuar organizasyonumuzu inşallah 16 bin metrekare kapalı alana sahip olan bir merkezde gerçekleştireceğiz. Erzurum Fuar Merkezi'miz Doğu Anadolu'nun en büyük fuar alanı olma özelliğini taşıyacak...''

Bize düşende, koca başkanın bu sözünü gerçekleştirmesini beklemek...
Bekleyip göreceğiz.
Sözünü tutarsa, söz! 
O gün, yine alkışlayacağız...


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Aydin Tezcan 01 Ocak 1970 02:00

    Tek kelimeyle bu seneki kitap fuarı harikaydı. Defalarca gerek tek başıma gerekse ailemle ziyaret ettim. Emeği geçen herkese teşekkürler....

  • Kadir ÇETİNDAĞ 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurum`da yapımı süren Fuar ve Kongre Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesi ile sınırlı değil. Ortadoğu`nun En Büyük Fuar ve Kongre Merkezi olacak... 2016 Temmuz`da bitmiş olacak...

  • Bahriye DUYMUŞ 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurum kitap Fuarının açılmasın da emeği geçen herkese teşekkür ederim. Çünkü; Kitap okuma bir ilaçtır. Kitap Okuma hayatı sevdirir Kitap Okuma Düşünceleri Olgunlaştırır. Çünkü Kitap Okuma Zihni Acar.