Erzurum'da ikincisi organize edilen Kitap Fuarı'nın ilki çok başarılı olmuştu.
Yayınevleri beklemedikleri ilgiyle karşılaştıklarını, çok kitap sattıklarını her vesileyle duyurmuşlardı.
Kitap çeşitliliği, yayınevi çokluğu dikkat çekecek ölçüde boldu.
Her türlü kitabın, her görüşte yazarın katılımıyla tamamen tarafsız bir fuar olarak ülke genelinde gündem oluşturmuştu. Erzurumlu olarak sevinmiş ve umutlamıştık.
Türk -Ermeni ilişkilerinde uluslararası çapta bilim adamı olan Mehmet Perincek Rus arşivlerinden edindiği tarihi gerçeklerin ışığında Yakutiye Medresesi içerisinde konferans vermişti. Bugün 100.yılı münasebeti nedeniyle Ermenilerin soy Kırım'ı yaygarasına karşı belge, bilgi donanımıyla karşı koyan Mehmet Perinçek sırf soyadından ötürü Erzurum'da kabul göremeyeceği tahmini boşa çıkmıştır.
Erzurum'un Entellektüel cevresinin Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek'e hakettiği ilgi ve iltifatı esirgememiş Kitapları adete kapışılmıştı.
Hakeza Aziz Nesin'in oğlu Ahmet Nesin Kitaplarına ilgi duyan çok sayıdaki Erzurumlu okuruyla buluşmuş Kitaplarını imzalamıştı.
Özünde misafirperver olan Erzurum ahalisi medeni tavrını, vakarını bu vesile ile farklı algılarla şehrinize gelenlere gerçek yüzünü göstermişti.
Kitaplarla haşır-neşir olan Erzurumlular bu fuardan dolayı şehir adına umutlanmış, sevinmişlerdi.
Her kesimden, her görüşten, her yayın evinde onbinlerce kitap satılmış, tırlar dolusu kitap okuyucusuyla buluşmuştu.
İşte bu manzara bir zihniyeti rahatsız etmiş olacak ki; bu yıl yenisini yaparken kendi anlayışlarına ters olan, kendi siyasi emellerine muhalif olan, eleştiren, sorgulayan, uyandıran, daha doğrusu muhalif olacağını düşündükleri kitaplara, yazarlara, yayınevlerine AKREDİDASYON uyguladılar.
En iyi bildikleri iş bu yasaklama, mani olma, dışlama işini bu yılki Kitap Fuarı'nda hayata geçirdiler.
Fuar kelimesinin anlamı olan çok seslilik, çok renklilik, çeşitlilik ilkesine de uymayan tek tip, tek görüş, tek anlayışın hakim olduğu , adeta dini yayınlar sergisi görüntüsü hakim kılınmış.
Okuru uyandırmayan, uyandırmamak için de 'ninni' kıvamındaki kitaplara ağırlık verildiği gözden kaçmıyor.
Bu anlayış nereye hakim olursa orada başkasına hayat hakkı tanımazlar, diyenler ne kadar da haklıymışlar. Şehirde kitapçılık yapanların itirazlar ve mücadelesiyle birer stant alamaları da işin bir başka yönü.
Yapılanlar bu anlayışın hak,adalet, eşitlik, hukuk kavramlarına bakışlarına en bariz bir örnektir.
Kısacası; kitap fuarını 'KitAk' Fuarı'na dönüştürmüşler vesselam!
- ahmet 01 Ocak 1970 02:00
Bir ak partili olarak yazinizi ve tespitinizi cok dogru buldugumu soylemek isterim. Bir once ki fuari da ziyaret etmistim bu seneki fuari da ziyaret ettm ancak dediginiz gibi iki fuar arasinda daglar kadar fark var. Boyle ucuz oyunlar yaparak neyi elde etmeye calisiyorlar onuda anlamis degilim. Bu yilli ki fuar kitap fukaraligindan tam not almis durumda 15 dkka gezebildim kafami kaldirdigim zamn tekrar basa dondugumu farkettm oysa ki gecen yil ki fuar da hangi yayin evine bakacagini sasiriyordu insan oyle olmustu ki ben ertesi gun kacirdigim birseyler oldugunu dusundugum icin tekrar ziyaret etme ihtiyaci duymustum. Kisacasi yazik cok yazik...
- çetin karasu 01 Ocak 1970 02:00
agzına sağlık abi çok gusel olmuş
- Mustafa UĞURLU 01 Ocak 1970 02:00
Yapılan etkinliğin adını, içeriğini, amacını ve konumunu bilmeyenlerin yaptığı eleştirileri kahkahayla okumak gerekiyor. Vesselam.