BölgeHaber Girişi : 28 Kasım 2010 05:32

Kış oyunları STK temsilcilerine tanıtıldı!..

Kış oyunları STK temsilcilerine tanıtıldı!..
Üniversitelerarası Kış Oyunları, Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bürokratlar ile sivil toplum örgütü temsilcilerine tanıtıldı.

Erzurum Ajans- Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Palandöken Dağı'ndaki Palan Otel'de düzenlenen, ''2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları''nın tanıtım toplantısına katıldı.

 

Milletvekili Muhyettin Aksak, bölge illerinden ve Erzurum’dan üst düzey bürokratlar, belediye başkanları, üniversite rektörleri, ticaret ve sanayi odası başkanları ve il genel meclis başkanları ve üyeleri, daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda, il dışından bazı vakıf başkanları da hazır bulundu. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Palan Otel'de yapılan ve büyük ilgi gören programın açılışında yaptığı konuşmada, tanıtım toplantısına katılan misafirlere teşekkür ederek, Universiade kapsamında inşa edilen tesislerin Erzurum’da büyük bir değişim başlattığını, bunun, oyunlar sonrasında da devam edeceğine inandığını söyledi.

KORKMAZ’DAN SUNUM

Kış Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz da, Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda gelinen son durumla ilgili bir sunum yaptı. Korkmaz, Brüksel’de katıldıkları toplantıda Erzurum’un tanıtımını yaptıklarını kaydederek, bugün itibariyle kış oyunlarına 57 ülkeden 2 bin 940 sporcu ve yöneticinin katılacağını, rekorılacağını hatırlattı. Korkmaz, Erzurum’da kış oyunları kapsamında 364 milyon 314 bin 400 TL tutarında spor, 47 milyon 421 bin 588 TL tutarında spor dışı ve 135 milyon TL de organizasyon harcamaları olmak üzere toplam 546 milyon 735 bin 988 TL yatırım yapıldığı bilgisini verdi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMALI

Oyunların Erzurum’da bir çok sektöre etki ettiğini ve bunun oyunlar sonunda da devam edeceğini anlatan Korkmaz, mühim olanın kış oyunlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğunu ifade etti. Korkmaz, “Bunun şimdiden yansımaları da var. Tesislerimizin bir çoğu Türkiye’de yok. Oyunları kısa dönemli bir organizasyon olarak değil, bölgenin orta ve uzun vadeli planlanması ve geliştirilmesine yönelik bir adım, şehrin ve ülkenin tanıtımı ve pazarlanmasına, bölgeye yatırım ve kaynak çekmeye ve ev sahibi, rekabeti güçlendirmeye yönelik bir fırsat, bölgenin kültürel, tarihi ve çevre mirası değerini artırmaya yönelik bir fırsat olarak iyi değerlendirmeliyiz. Biz bu oyunlarla böylesi büyük organizasyonların nasıl yapıldığını öğrenmeye yönelik bir fırsatı elde ediyoruz. Bu tür organizasyonların sonucunda ortaya çıkacak yeni iş türlerine yönelik, yerel paydaşların ve iş ağları arasında daha büyük bir sinerji elde etmeye yönelik bir fırsat olarak görüyoruz.

ÜNİVERSİADE MİRASI İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Universiade’den elde edilen miras çok iyi değerlendirilmesi gerekir. En uzun yürüyüşler bile ilk adımı atmakla başlar. Bizim ilk adımımız projeye inanmaktı. İkinci adımımız ise; Universiade’den sonra Erzurum’un ongörülen geleceğinde bir paradigma değişimidir.”ifadelerini kullandı.

BİR RÜYA GERÇEKLEŞİYOR

Sağlık Bakanı Akdağ, konuşmasında  “Biz Erzurumlular olarak, Doğu Anadolu'da yaşayanlar olarak bu rüyanın peşinde çok koştuk. Çeşitli sivil toplum örgütleri, vakıflar, dernekler yıllar boyu Erzurum'un bir kış oyunları merkezi olabileceğini söyledi. Bunun için kamuoyu oluşturulmaya çalışıldı. Gelin görün ki 2000'li yılların ortalarına varıncaya kadar bu hususta ciddi bir mesafe alınmadı.”dedi.
Bakan Akdağ, şunları söyledi: “Şehrin ve Doğu Anadolu'nun oluşturduğu bu dinamizm en sonunda cevap bulabileceği bir mecra ile karşılaştı . Aslında 500-600 milyon lira gibi rakamlar böyle konuşurken, kulağımıza vurup geçiyor. Ama bunlar aslında çok büyük rakamlardır. Hele altyapısını tamamlamaya çalışan bir ülke olduğumuzu düşündüğümüzde çok büyük bir olaydır. Bu rüya gerçekleşiyor. Erzurum, bölgenin ve ülkemizin kış oyunları ve kış turizmi merkezi haline gelmiştir. Universiade 2011'i başarıyla gerçekleştirdiğimiz zaman işimizi bitirmiş olmayacağız. Aslında işe yeni başlamış olacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yatırımcılara tahsis ettiği parsellerden şu ana kadar yapılan otel yoktu. Ama şu anda altyapı yapıldı. 2011 Universiade sayesinde yapıldı. Oralarda artık oteller yapılabilecek.”

Erzurum'un doğalgaza kavuşmamış olması durumunda, bu tarz bir organizasyonun verilemeyeceğini ifade eden Bakan Akdağ, şunları kaydetti: ''Biz bu oyunları hayal edemezdik. Hava alanımız yapılmasaydı, biz bu oyunları yine hayal edemezdik. Demek ki bir bütüncül yapı içerisinde düşünmek lazım. Universiade 2011 bütün bu altyapı çalışmalarının taçlanmış şeklidir. Bu rüyanın peşinde koşan bütün kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Demek ki kararlı olunca, bir meselenin peşine gerçekten düşünce olabiliyormuş. Biz kış oyunlarına neden bu kadar meraklıydık. Çünkü bu bize Allah'ın verdiği bir nimettir. Bu şehre gönül veren insanlar, bu kışı ve karı bir katma değere ulaştırma gayreti içerisinde olmuştur. Erzurum ve Doğu Anadolu, Türkiye'nin yükselen yeni yıldızı olma yolunda universiade ile büyük bir adım atmaktadır.”

Bölgeye artık mahrumiyet bölgesi demek istemediklerini belirten Akdağ, ''Biz Türkiye'nin belli bölgelerinin mahrumiyet bölgesi olarak addedilmesini içimize asla sindirmiyoruz. 8 senedir, yılların bu açığını kapatmaya çalışıyoruz. Universiade ile birlikte bu açık kapatılıyor işte. Organizasyonun alınmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emeği hiçbir zaman unutulmayacak. Şunu da bilmeliyiz ki sayın Başbakanımızın garantisi olmasaydı, bu oyunları Erzurum'a getiremezdik. Bu ayrıcalığa bu şehrin ve bölgenin hakkı vardı ve bu hak teslim edildi. Elbette bütün bu süreci hep birlikte omuzlayarak, götüreceğiz. Hep birlikte bu meseleye sahip çıkmalıyız.”diye konuştu.

DEVLET BAKANI ÖZAK: “BURADA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ VAR”

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ise, ''Burada bir başarı öyküsü var. Bu Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, en önemlisi Türk milletinin başarısıdır.”diyerek, oyunların alınış sürecinden günümüze kadar geçen sürede emeği geçen bakan, vali, üst düzey yöneticiler ve çalışanlara teşekkür etti.
Harcanan paraların Türk milletinin parası olduğunu vurgulayan Özak, şunları ifade etti: “
''Bizim başarımız parayı, zamanı ve insanı iyi kullanıyoruz. Kul hakkını gözetiyoruz. Bu anlayış çok şükür Türkiye'yi Avrupa'nın 6., dünyanın 16. büyük ekonomisi yaptı. Eğer bunlar olmasaydı biz bunları yapamazdık. Biz milletimize müteşekkiriz. Aslında biz milletimizin hizmetkarıyız. Millet patron, biz hizmetkarız. Biz bu anlayışla hizmet ediyoruz. Türkiye'nin her insanı saygıdeğerdir. Bugün buraya bir çivi çakıyorsak, Hakkari'ye, Ardahan'a, Sinop'a, Malatya'ya da Yozgat'a da aynı gözle bakıyoruz. Bizim anlayışımızda tüm vatandaşlarımız, bizim başımızın tacıdır. Erzurum çok değerli insanlar yetiştirmiştir. Bu şehir bunu hak etti. Türkiye'de kış sporları denince akla Erzurum geliyor.”
Özak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oyunların alınmasında ve yaşanan gelişmelerde çok katkıları olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben bu bakanlığa atandığım zaman sayın Başbakanımız Erzurum'u ve Trabzon'u hemen bitirin dedi. DSİ, İller Bankası, Yurt-Kur daha ismini unuttuğum tüm kamu kurumları çok önemli katkılarda bulundular. İş bitti mi? Hayır bitmedi. Bundan sonra çok çalışmamız gerekiyor. Biz bu işin tabiri caizse ruhunu ortaya getirmemiz gerekiyor. Burada işadamları, sivil toplum örgütü temsilcileri var. İl genel meclisi üyeleri var. Eski kayakçılarımız var. Sizler bundan sonra bu işi biraz daha fazla sahipleneceksiniz. Konaklı ve Palandöken'deki tesisler için Avrupa'dan 450 tır malzeme geldi. 'Türkiye bunları nasıl yaptı. Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan sonra dünyanın her yerinde Türkiye konuşuluyor. Gerçekten Erzurum çağ atlıyor. Bir destinasyon oluyor. Gerçekten bu şehrin çehresi değişecek.”

KIŞ OYUNLARI SADECE SPOR DEĞİL

Organizasyonu sadece organizasyonu sadece bir spor organizasyonu olarak görmedikmleri kaydeden Bakan Özak, “Mesela anılarda Erzurum. Fotoğraflarla günümüzde Erzurum, Osmanlı'dan Cumhuriyete Erzurum vakıflarını bastıralım. Kayak tarihini bastıralım. Osmanlı arşivlerine göre Erzurum'da kışı bastıralım. Trabzon'un işgaliyle ilgili Rusya'ya akademisyenler gönderdim ben. Orada işgal sırasında çekilen filmleri alsınlar diye. Bu arada gördük ki Erzurum'un da filmini almışlar Ruslar. Onu da burada göstereceğiz. Allah bir daha o günleri göstermesin.''şeklinde konuştu.

''Spor, sanat ve kültür olmadığı zaman siz çağdaş olamıyorsunuz'' diyen Özak, konuşmasını şöyle tamamladı: “'Bakın sayın Başbakanımız döneminde hastanelere gidip, geri dönen var mı? En modern sağlık reformu Türkiye'de yapıldı. Bu çağdaşlık göstergesidir. Duble yollar çağdaşlık göstergesidir. Bu bakımdan biz bu hedefi yapmaya çalışan bir iktidarın mensubuyuz. Az hata yaparak, sonuca gitmek istiyoruz. Ağaçlandırmaya büyük önem veriyoruz. İnşallah 2011 hatıra ormanı yapacağız. Belediye başkanlarımız çok güzel kamulaştırmalar yaptı. Çünkü dünyanın her yerinden buraya misafirlerimiz gelecek. Burada Erzurumluların misafirperverliğini göstermeliyiz. 2 ay daha çok çalışacağız. Erzurum gibi diğer şehirlerimizi de bir spor merkezi yapmak hepimizin hedefidir.
Bakan Özak daha sonra eski kayakçılardan Lütfü Avcıoğlu (85) ve Şenol Mızrak'ı (74) kürsüye çağırdı. Mızrak yaptığı konuşmada, ''Benim hayallerimin üzerinde tesisler yapıldı. Bunları yapanlara sonsuz teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

TAKIM RUHU İLE HAREKET ETTİK

Programın sonunda Bakan Özak, yapılan çalışmada, bir takım ruhu ile hareket ettiklerini ifade ederek, 2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, organizasyon komite başkan ve direktörleri isim isim okuyarak yanına çağırdı. Bakan Özak ve Bakan Akdağ ile diğer yetkililer , organizasyon komitesi ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.