EğitimHaber Girişi : 10 Haziran 2014 23:45

Karne korkusu ilerleyen yılları da etkileyebiliyor...

Karne korkusu ilerleyen yılları da etkileyebiliyor...
Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici, öğrencilerin karnesi kötü olduğu için korku yaşamasının ilerleyen yıllarını da etkilediğini söyledi.
Erzurumajans-Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici, öğrencilerin karnesi kötü olduğu için korku yaşamasının ilerleyen yıllarını da etkilediğini söyledi.

Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici, yaklaşan karne dönemi öncesi uyarılarda bulundu. Öğrenciler için tatilin başlangıcı olan, aileler içinse bir yıllık eğitim öğretim sürecinin aynası olan bir karne dönemi daha geldiğini belirten Debgici, şöyle konuştu: "Notu iyi olsun kötü olsun, öğrenciler de aileler de karne dönemini heyecanla bekler. Notları iyi olan, teşekkür veya takdir belgesi alanlar karnelerini sevinçle büyüklerine gösterirken, karnesi istediği gibi olmayanlar, düşük not alanlar karnelerini kimseye göstermek istemezler. Öyle ki yıllar önce çamaşır suyuyla karnede, öğretmenlerin verdiği notlar öğrenci tarafından daha uygun hale dahi getirilirdi."

Karnenin bir öğrencinin sadece neyi bilip neyi bilmediğinin ya da başarısının göstergesi olmadığını anlatan Debgici, "Karne aynı zaman da öğrencinin eksiklerinin neler olduğunu göstermesi açısından aileye ve öğrenciye kılavuzluk eden bir yol haritası gibidir" dedi.

"KARNE ÖĞRETMENİN VE AİLENİN DE KARNESİDİR"

Öğrencinin ruhsal durumundan sınav kaygısına, dikkat eksikliğinden öğrenme bozukluklarına, aile içi sorunlardan öğretmen öğrenci ilişkisinde yaşanan problemlere kadar birçok etmenin öğrencinin karnedeki notunu etkileyebildiğine dikkat çeken Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici, "Bu nedenle karne aslında aynı zamanda öğretmenin ve ailenin de karnesidir" dedi.

"DÜŞÜK NOT DEĞİŞMEZ DEMEK DEĞİLDİR"


Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici, karne dönemi öncesi ve sonrasında çocukların düşük not ve cezalandırılma korkusu yaşadıklarını bu korkunun ileriki yaşamlarını da etkileyebildiğini belirterek ailelere şu önerilerde bulundu: "Düşük not değişmez demek değildir. Ama çocuğun yaşadığı anı ve duygular değişmez. Çocuğun kendisine karşı güven duygusunu değiştirmek bir notu değiştirmekten daha zordur. Bu nedenle aileler çocuklarına tepki verirken bu notların değişeceğini, notların çocuklarının kişiliğiyle ilgisi olmadığını bilerek tepki vermeli. Aşırı öfkeli tepkiler vermek çocuğa notunu değiştiremeyeceği hissi verecektir. Oysa karne sonrasındaki notla ilgili çocukla konuşulmalı ve yaz tatilinde olası eksiklerle ilgili planlama yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki her başarılı çocuk mutlu demek değildir. Önemli olan çocukların akademik başarısını sağlarken ruh sağlıklarını bozmamaktır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.