TeknolojiHaber Girişi : 19 Mart 2014 17:54

Karanlıkta kalan bebekler artık korkmayacak

Karanlıkta kalan bebekler artık korkmayacak
Erzurum'dan katılan iki lise öğrencisi, gece uyanan bebeklerin karanlıktan korkmaması için ağlamaya duyarlı lamba yaparak ilginç bir projeye imza attı.
Erzurumajans-TÜBİTAK tarafından düzenlenen 45. Ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri yarışmasına Erzurum'dan katılan iki lise öğrencisi, gece uyanan bebeklerin karanlıktan korkmaması için ağlamaya duyarlı lamba yaparak ilginç bir projeye imza attı.

TÜBİTAK'ın düzenlediği 45. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'na Erzurum ve diğer illerden katılacak 100 proje Atatürk Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer alan Ata Teknokent'te sergilendi. Yarışmaya katılan öğrenciler birbirinden iddialı ve güzel projelere imza atarak hayal güçlerini sergiliyor. Yarışmaya Erzurum 3 Temmuz Anadolu Lisesinden katılan 12. sınıf öğrencileri Canip Çapanoğlu ve İbrahim Gökçe, değişik bir projeyi geliştirerek yarışmada iddialı olduklarını söyledi. Gece uykudan kalkan bebeklerin karanlıktan korkmaması için ağlamaya duyarlı lamba projesi üreten 3 Temmuz Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. Sınıf öğrencisi Canip Çapanoğlu, şöyle konuştu: "Projemiz üç kapsamdan oluşan kaliteli ve iddialı bir projedir. Projemizin başlığı gece uykudan kalkan bebeklerin karanlıktan korkmaması için ağlamaya duyarlı lambadır. Niye ağlamaya duyarlı lamba dedik. Çünkü projemiz ses sensörü ile çalışan değişik bir projedir. Sadece 100 desibel bebek sesiyle çalışabilen bir ses sensörü koyduk. Projemizdeki amaç gece karanlıkta uyanan bebeklere, karanlıkta baş başa kalıp korkmamasını sağlamak ve ilerisinde de bebeğin uyumasını sağlamak istiyoruz." Bebeklerin ilk 3 ay içerisinde ilk üç hareketi algıladığını anlatan Çapanoğlu, şunları söyledi: "Bunlardan biri hareket ettiğinde ışık yanacak ve son olarak da annenin kendi sesi devreye girecek. Bebekler genellikle ilk 3 ay içerisinde sadece annesinin sesini algılayabilir ve annesinin sesini duyduğu zaman kendini güvende hisseder. Biz bu üç hareketi tek bir sistemde topladık. Öncelikle bebek ağlar, bebek ağladıktan sonra projede yaptığımız yaprak mekanizması devreye girer ve bunun sonucunda o hareket bebeğin dikkatini çeker. Bu hareket sonucunda projemizde yaptığımız lamba yanar bebek karanlıkta kalmaktan kurtulur ve son olarak da bebek annesinin kendi sesini duyar. Projemizi bu şekilde hazırladık. Maliyet açısından çok pahalı olmayan bir proje ürettik bu yarışmayı kazanmak istiyoruz."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.