BölgeHaber Girişi : 23 Aralık 2009 16:12

Karadayı'dan kentsel dönüşüm çıkışı!..

Karadayı'dan kentsel dönüşüm çıkışı!..
Erzurum'da kentsel dönüşümün kavramdan öteye gitmediğini savunan Karadayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı, bunun nedeni olarak yerel yönetimlerin attığı yanlış adımları gösterdi.

Erzurum Ajans-Karadayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı, yaptığı yazılı açıklamada özellikle yerel yönetimlerce atılan yanlış adımların kenti gecekondu mezarlığına dönüştürdüğünü ileri sürdü. Kentsel gelişmenin sağlanamamasında en büyük rolü yerel yönetimlerin oynadığını savunan Karadayı, "Kentsel dönüşüme duyulan ihtiyacı gören ve kabul eden belediye yönetimleri, dönüşüm projelerini uygulamada hep sınıfta kalırken, bu durum Erzurum'un toplumsal, ekonomik ve mekânsal gelişimini de olumsuz yönde etkiledi." dedi. Belediyelerin yeterli mali güce sahip olmadığını ifade eden Karadayı, belediyelerin yıkım ve yapım işini üstlenemediğini ve bu sürece katkı sunacak diğer yolları da kapattıklarını vurguladı. Kentsel dönüşüm hedefine ulaşabilmenin tek bir yolunun bulunduğuna dikkat çeken Karadayı, kent merkezinin ıslah edilmesi tavsiyesinde bulundu.

 

Belediyelerin kent merkezinde gecekondu ıslahı veya kamulaştırma yapamadığının altını çizen Karadayı, "Belediyeler, gecekondu alanlarının sağlıklı ve yaşanabilir konut alanlarına dönüştürülmesine de, bir yerde engel olmuşlardır. Yani yerel yönetimler, kent merkezindeki gecekondu alanlarını ıslah edememekle kalmayıp, bu güç ve kabiliyete sahip olan özel girişimlerin de önünü tıkamışlardır." ifadelerini kullandı. İnşaat sektöründe Erzurum'da faaliyet gösteren müteahhit firmalar ve yerel girişimcilerin önünün açılması gerektiğini vurgulayan Karadayı, bunun sağlanabilmesi halinde halkın çok daha ekonomik şartlarda konut sahibi olacağını belirtti. Karadayı, TOKİ tarafından üretilen konutlardan daha ekonomik şartlarda ev sahibi olmanın Erzurum'da mümkün olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Bugün TOKİ eliyle üretilen 90 metrekarelik evler, uzun vadedeki ödemeleriyle birlikte 100 bin TL'yi rahatlıkla buluyor. Karadayı İnşaat olarak biz de bugün 175 metrekare büyüklükteki daireleri, sadece 75 bin TL'ye teslim ediyoruz. Eğer bu mümkün olabiliyorsa, şehir merkezinde çeşitli alternatiflerde ve çok daha ekonomik şartlarda konut üretimi de mümkün olabilecektir."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.