EğitimHaber Girişi : 07 Eylül 2014 14:07

Karaca'dan yönlendirme tepkisi

Karaca'dan yönlendirme tepkisi
Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, Okulların açılmasına sayılı günler kala, kitap ve kırtasiyecilerin sorunlarının hala devam ettiğini belirtti.
Erzurumajans-Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, Okulların açılmasına sayılı günler kala, kitap ve kırtasiyecilerin sorunlarının hala devam ettiğini belirterek, "Bazı okul idarecilerinin öğrenci velilerini belli noktalara yönlendirmelerinin önüne geçilmesi için radikal yaptırımların uygulanması gerekir. Kaynak kitap adı altında fiyatı belli olmayan ve bandrolsüz bir şekilde kamyonetlerle korsan olarak ilimize getirilen ve okullarda el altından satılan korsan kitaplar, kitap ve kırtasiyeci esnafımızı mağdur etmeye devam ediyor. Yeni eğitim ve öğretim sezonunda bu tür olumsuzlukları yaşamak istemiyoruz. Bu konuda çözüme yönelik ciddi adımların atılmaması halinde üyelerimizin bu konudaki mağduriyeti devam edecektir." dedi.

Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, geçtiğimiz yıllarda Kaynak kitap ve dergi seçiminde öğrencilerin belli noktalara yönlendirildiğini ve bu olumsuzluğun yıllarca devam ettiğini dile getirdi. Korsan olarak satılan kitapların üzerinde fiyat etiketinin bulunmadığına dikkat çeken Karaca, Milli Eğitim yetkililerinin daha dikkatli, öğrenci velilerin ise bilinçli olmasını istedi.

Okulların uyarılması konusunda daha radikal adımların atılmasını isteyen Hikmet Karaca, "Kaynak kitap ve dergi seçiminde ilgili genelgelere ve bütün uyarılara rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı görülmüştür. Bazı okul idarecileri de bu konuda öğrencileri belli noktalara yönlendirmeye devam etmektedirler. 2014- 2015 Eğitim ve Öğretim yılında arz etmeye çalıştığımız olumsuzlukların bu sezonda yaşanmaması için ilgili bütün okulların uyarılması hususunda gerekli işlemlerin mutlaka yapılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde birçok kırtasiyeci esnafımız bu dolu zamanı boş geçirecektir" şeklinde konuştu.

Ücretsiz kitap dağıtım projesinin ilk ayağının Kitapçı ve Kırtasiyecilerden başlaması gerektiğini dile getiren Karaca, "Ders kitapları öğrenci sayısına göre, okullarına en yakın kırtasiyelere dağıtabilir, öğrencide ders kitaplarını kırtasiyeden ücretsiz alırken, yanında da defter-kalem ve benzeri diğer ihtiyaçlarını da aynı yerden karşılayabilirdi. En azından öğrenci kırtasiyeden uzaklaşmazdı, maalesef böyle bir uygulama da yapılmadı." diye konuştu.

SATIŞ SERTİFİKASI OLMAYAN KİTAP SATMAMALI

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa dair yönetmeliğe göre aykırı satışı yapılan tüm bandrollü ürünlerin Kitap-yardımcı ders kitapları, sözlük, eğitim CD. ve benzeri materyallerin satış ve dağıtımını yapan ve oda kaydı olan faaliyeti gösterir ve sertifikalı satış noktalarından alınması gerektiğini dile getiren Karaca, "Aksi satış yapan kitap-kırtasiye işletmeleri, yapılacak denetimler sonucu ilgili kanunun 12. maddesi 2. fıkrası gereğince kabahatler kanunun 17. maddesinin ikinci fıkrası hükmü göz önünde bulundurularak, kanunun ek-10'uncu maddesinin birinci fıkrasına göre cezalandırılmaları gerekmektedir" dedi.

BAZI OKUL İDARECİLERİ KİTAPÇILARIN SATIŞ TEMSİLCİSİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Karaca daha sonra şunları kaydetti; "Bütün bu kanunlara rağmen okulların birçoğunda bazı kitapçılara yönlendirmeler devam etmektedir. Bu yönlendirme konusunu Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Milli Eğitimi Bakanlığına iletmiş olmamıza rağmen, bu haksız uygulamanın önüne bugüne kadar bir türlü geçilemediğini görüyoruz.

Bazı okullar, bu konuda daha da ileri giderek öğrenci velilerinin cep telefonlarına mesaj atmak suretiyle; "Öğrencinizin Ders Kitapları??Kitap Evinde Hazırdır." gibi mesajlar atılmakta ve öğrenci velilerini direk o kitapçılara yönlendirmektedirler. Okul kıyafetlerinde de aynı uygulama söz konusudur. Bu durumda öğrenci velisinin yönlendirildiği kitapçı ile pazarlık etme şansı bile ortadan kalkmaktadır. Uygulamanın böyle devam etmesi halinde zaten zor durumda olan birçok esnafımız işyerini kapatmak zorunda bırakılacaktır.

İL DIŞINDAN KAMYONETLERLE KORSAN KİTAP GETİRİP OKULLARDA PAZARLAYANLAR BİLE VAR.

Son yıllarda moda haline gelen korsan ders kitaplarının satışı, özellikle doğu Anadolu bölgesinde büyük bir rant kapısı olmaya devam ediyor. İl dışından kamyonetlerle kitap getirip anlaştıkları okullara veya anlaştıkları kitapçılara toplu halde satanlar bile var. Hem korsan hem de kayıt dışı olan bu ürünler hiçbir denetime tabi tutulmadan yönlendirmeler yoluyla öğrencilere satılmaktadır.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, uzun süredir durgun geçen piyasanın hareketleneceğini uman kent merkezindeki kitap ve kırtasiyeciler yine umduklarını bulamayacaklar. Çünkü; Hükümetin ders kitaplarını bedava dağıtması nedeniyle yüzde 50'lere varan iş kaybı meydana gelmiştir. Bedava kitap dağıtım projesinin kitap ve kırtasiyecileri büyük ölçüde mağdur ettiğini maddi anlamda büyük zararlar oluşturduğu orta yerde dururken, Kırtasiyecilerin asıl sermayesi olan kitapların bedava verilmesi, ücretsiz kitap dağıtımının ilköğretimden sonra ortaöğretime de verilmesi kırtasiyeci esnafını güç durumda bırakmıştır. Hükümet veli ve öğrencileri düşünürken, Türkiye de 100 bine yakın kitap ve kırtasiyeci esnafını da maalesef mağdur etmiştir.

Kitap ve Kırtasiyeci esnafımıza sahip çıkılmaması halinde, daha önce kepenk kapatan esnaflarımıza yenilerinin de eklenmesi kaçınılmaz olacaktır. Esnafımız bu sorunlarla uğraşırken, diğer yandan marketler, AVM'ler, mahalle bakkalları ve okul kantinleri de kırtasiyeci esnafının müdahale alanına girerek korsan olarak defter, kalem ve benzeri ürünler satmaktadırlar, Ayrıca bazı marketlerin kilo işi defter satması da sektöre darbe vurmaktadır. Kilo işi satılan defterler sağlık açısından sakıncalı olduğu gibi, defolu ve büyük ölçüde rutubetli ürünlerdir."

Karaca, bütün bu olumsuzluklara rağmen yeni okul sezonunun, bütün esnafa moral ve bol kazanç getirmesi temennisinde bulundu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.