Erzurumajans-24 Haziran seçimlerinin ardından, suların durulmadığı İYİ Partide, cumhurbaşkanı adayı olarak aldığı oy, partisinin altında kalan Genel Başkan Meral Akşenerin olağanüstü kurultay kararı ve ikinci kez genel başkan adayı olmayacağı açıklamasının ardından, partide, en kötü senaryo olarak gösterilen dağılma sürecine karşı önlem arayışları tartışılıyor. Siyasi kulislerde, kimine göre duygusal tepki, kimine göre taktik, kimine göre de seçim başarısızlığı gerekçesiyle genel başkanlığı bırakma kararı aldığı konuşulan Akşenerin, partiyi bırakmasının siyasi sonuçlarına ilişkin sorulara da yanıt aranıyor.
Cumhuriyet gazetesinden Ayşe Sayın'ın haberine göre İYİ Partinin 12 Ağustosta yapılacağı kesinleşen olağanüstü kongresinde Akşenerin, dün ikinci kez genel başkanlığa yeniden aday olmayacağı açıklamasının ardından, partinin bundan sonraki yol haritasına ilişkin dile getirilen olasılıklar ve yanıtı aranan sorular şöyle:
MERAL AKŞENER İKNA OLUR MU?
Akşenerin Afyon kampındaki istifa çıkışı da, olağanüstü kurultay çağrısının ardından aday olmayacağım açıklaması da, kendisine muhalif kesimlerce, taktik olarak nitelendirilmiş ve partide mutlak gücü sağlamak için rest olarak yorumlanmıştı. Ancak Akşeneri yakından tanıyanlar, inatçı ve kararlı kişiliğine dikkat çekerek, dönmeyeceğini savunuyordu. Akşenerin ikinci çıkışının ardından, partide bir grup yönetici ve partili Akşenerin artık dönmeyeceği ve partinin önüne bakması gerektiğini savunuyor. Bu görüşü dile getirenler, daha çok Akşenerin partiyi bırakma kararında etkili olan, seçim sonuçlarını başarısız, yapılan vekil listelerinin hatalı olduğunu dile getiren kesimler.
Akşenerin bırakma kararıyla şoke olan kendisine yakın parti yöneticileri ise Akşenerin, büyük güçlüklerle kurduğu partiyi, bırakmaması gerektiğini, aksi taktirde partinin dağılma sürecine gireceğini dile getiriyor. Üst düzey bir parti yöneticisi, Akşenerin bırakma kararı taktik olsaydı endişe etmezdik, ama böyle değil. Ancak tepkisini de anlıyoruz. Genel Başkanın mutlaka ikna edilip partinin de kurumsallaşma sürecini başlatması gerekiyor görüşünü dile getiriyor.
İYİ PARTİ DAĞILIR MI?
Akşenerin ikna olmaması halinde, en çok dile getirilen olasılık partinin dağılması. Seçimden sonra bazı milletvekillerinin ve partililerin AK Partiye yönelik ılımlı ve olumlu mesajları anımsatılarak, partide kopuş süreci başlaması halinde bazı milletvekillerinin AK Partiye geçebileceği, bazılarının da MHPye dönebileceği yorumu yapılıyor. Parti fiziken veya bir grup milletvekiliyle birlikte varlığını sürdürse de Akşenersiz bir yapının, geçmişte yine MHPden ayrılan Büyük Birlik Partisi konumunda kalacağı vurgusu yapılıyor.
İYİ PARTİ'NİN DAĞILMASI AK PARTİ'NİN ELİNİ RAHATLATIR MI?
Kulislerde yanıtı aranan en önemli sorulardan birisi de bu. 24 Haziran seçimleri öncesinde ve sonrasında da MHP ile ittifakı sürdüren AK Partide, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve partililerin kimi taleplerinin rahatsızlık yarattığı uzun süredir konuşuluyordu. Seçim sonrasında Bahçelinin yaptığı, Artık denge-denetleme görevi üstlenecekleri yönündeki açıklamaları da bir anlamda AK Partiye yönelik ipler benim elimde mesajı olarak yorumlanıyor. Kulislerde, parlamentoda tek başına çoğunluk için yaklaşık 10 milletvekiline gereksinim duyan AK Partinin yeni hükümet sistemine üye vermeyen MHPye mecbur kalınmaması için İYİ Partiden transferlere kapıları açık tutabileceği ifade ediliyor. Parti kaynakları, Akşenerin aday olmama kararının ardından Bahçelinin, Hanımefendiyi ikna edin çağrısının altında da AK Partinin İYİ Partili vekilleri transfere yöneleceği ve partisini devre dışı bırakacağı endişesinin yattığını savunuyorlar.
MERAL AKŞENER'İN ALTERNATİFLERİ KİMLER?
Parti kurulduğundan bu yana iki isim; ülkücü gelenekten gelen Genel Başkan Yardımcıları Koray Aydın ve Ümit Özdağ, Akşenere alternatif olarak gösteriliyordu. Hatta sürekli olarak bu isimlerin, parti içinde ilerleyen süreçte liderlik mücadelesi başlatacağı konuşuluyordu. Akşener , parti kurulduğunda, teşkilatlanma işini Aydına vermişti. Aydının teşkilatlar ve delege üzerinde etkin olduğu ifade ediliyor. Her iki isim de, Akşenerin ayrılma kararının ardından, tek adayımız Akşener açıklamaları yaptı ve şu an için bir liderlik mücadelesi içine girmeyeceklerinin mesajını verdi. Akşenerin kongre tarihine kadar ikna olmaması halinde, bu iki ismin adaylığının gündeme geleceğine işaret ediliyor. Ancak, her iki ismin de MHP kökenli olmasının merkez sağ kesimden gelenleri rahatsız edeceği ve partide yol ayrımlarının kaçınılmaz olacağı vurgusu yapılıyor. Partide dile getirilen üçüncü seçenek ise Akşenerin genel başkanlığa bir dönem ara vermesi, iç dengeyi sağlayacak üçüncü isimle birlikte geçiş dönemi yönetimini belirlenmesi.
DANIŞIKLI DÖVÜŞ MÜ?
Bir grup yakın kurmayı, Akşenerin kendisinin yokluğunda partinin dağılacağını öngörebileceği ve dağılmaya göz yummayacağı için partinin başına yeniden geçeceği görüşünde ısrarlı. Akşenerin bütün bunları görerek dönmemesi durumunda; 24 Haziran seçimlerinde muhalefetin çatı aday belirlenmesine kesin karşı çıkması ve millet ittifakına gönülsüz olarak girmesi nedeniyle kulislerde dile getirilen AK Parti ile anlaştı iddialarına haklılık kazandırması anlamına geleceğine dikkat çekiliyor. İYİ Partinin kuruluşu öncesinde, Akşenerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile aracılar kanalıyla görüştüğü iddia edilmiş, ancak Akşener bu iddiaları kesin bir dille yalanlamıştı. Akşeneri yakından tanıyanlar, her ne kadar sonuçları itibarıyla partinin dağılması halinde bu durumun AK Partiye yarayacağı üzerinden danışıklı dövüş iddiaları konuşulsa da; Akşenerin AK Parti ile böyle bir pazarlığın içine girmeyeğine dikkat çekiyorlar. Bazı parti yöneticileri de Akşeneri ikna etmek için, Partinin başına geçmezseniz, parti dağılır kozununun kullanılması gerektiği görüşünü dile getiriyor.