24 Haziran seçimleri için aday belirleme çalışmalarında artık top, parti genel merkezlerinde. Seçime katılacak olan partiler il teşkilatlarındaki aday adaylık sürecini tamamladı. Temaüller, teşkilat yoklamaları, anketler, mülakatlar derken artık şimdi listelere son şekli Genel Başkanlar ve kurmayları verecek.
21 Mayıs akşam saat 17.00'da YSK'ya verilecek olan milletvekilliği aday listelerinde kimler olacak, kimler çizik yiyecek?
Bugünlerde kimle karşılaşırsak hemen bu soruyla muhatap oluyoruz. Peki, Erzurum'da durum ne, bu 'Aday Toto' sürecinde neler yaşanıyor?
Kimlerin isimi öne çıkıyor, kimlere şans tanınıyor?
Ankara ve Erzurum kulislerinde neler konuşuluyor?
İsterseniz gelin, öyle yumurta karşılığı mektup ya da parasına göre dilekçe yazan arzuhalciler gibi değilde, objektif gazeteciliğin gereği güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgiler çerçevesinde son durumu değerlendirelim.
EN BÜYÜK SÜRPRİZ AK PARTi'DE YAŞANACAK
Kurulduğu günden beri Erzurum'da girdiği her seçimde en yüksek oyu alan Adalet ve Kalkınma Partisi'nde mevcut milletvekillerinin tamamının değişeceği konuşuluyor. 140 aday adayının bulunduğu Erzurum'da, Ak Parti Genel Merkezi bu sayıyı 21'e indirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Unutmadan bu 21 kişi arasında mevcut milletvekilleri ve 3 yıllık süreçteki performans karneleri de var...
Ak Parti kulislerinden ve üst düzey yöneticilerinden edindiğim bilgilere göre YSK'ya verilecek olan 6 kişilik listede Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden istifa ederek Erzurum'dan Milletvekili aday adayı olan Selami Altınok hariç, diğer 5 ismi henüz hiç kimse bilmiyor. Ancak, bu beş kişiden son sıradaki ismin gençlik, 3'üncü sıradaki ismin ise kadın kontenjanından olacağı kesin.. Ak Parti 24 Haziran seçimlerine Erzurum seçmeninin karşısına tabanının yakından tanıdığı ama siyaset arenasında isimi pek öne çıkmamış bir kadroyla çıkacak.
MHP'DE HERKES LİSTE BİR OLMANIN DERDİNDE
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) ise şu anda en büyük sancıyı, 'liste bir adayımız kim olacak?' diye çekiyor. İl Başkanı Naim Karataş'ın verdiği bilgiye göre Erzurumdan 35 aday adayı resmi müracaatını yapmış durumda. Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın'ın, başka bir ile kaydırılmasının da söz konusu olduğu MHP'de, MYK Üyesi Doç. Dr. Ahmet Gökhan Yazıcı yine MYK Üyesi Adem Yurdigül ve Belediye Meclis Üyeliğinden istifa ederek Milletvekili aday adayı olan Şimşek Akpınar'ın isimleri listenin üst sırası için konuşuluyor. Aday adaylarının ince elenip sık dokunduğu ve tek belirleyicinin Genel Başkan Devlet Bahçeli olduğu MHP'de bakalım 21 Mayıs'ta YSK'ya nasıl bir liste sunulacak.
İŞTE İYİ PARTİ'DE ÖNE ÇIKAN İSİMLER VE YANKILARI
Gelelim muhalefet cephesine.. Erzurum'da şuan itibari ile muhalefetin motor gücü olan ve çekim merkezi konumundaki İYİ Parti'de ise aday adayları teşkilat yoklamasından geçti.Yaklaşık 30 aday adayının bulunduğu Erzurum'da isimleri öne çıkanlar; İYİ Parti Kurucular Kururlu Üyeleri MHP eski İl başkanlarından Cezmi Polat ve Zekai Kaya ile birlikte Erzurum kamuoyunun yakından tanıdığı Milli Eğitim eski İl Müdürü Fevzi Budak yine ANAP eski İl başkanı Vahit Bingöl, Erzurum'da her kesimin yakından tanıdığı işadamı Melih Kırpınar, İYİ Parti Erzurum Teşkilatı kurucularından Eczacı Canan Uçar, Harita Mühendisi/Bürokrat İbrahim Hakkı Bilaloğlu, Eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Necati Güllülü'nün oğlu Türker Güllülü ile Doğu Anadolu İhracaatcılar Birliği(DAİB) eski Başkanı Cemal Şengel...
DAİB ve Cemal Şengel demişken, burada bir paragraf açalım. Şengel, aday adaylığını açıklamasıyla birlikte Erzurum'da birden tartışma konusu oldu. Bu tartışmaların birinci nedeni Şengel'in, siyasi geçmişi, cemaatlerle olan yakınlığı ve yurt bağışları... İkincisi ise yasal süreçte DAİB Başkanlığını bırakmamış olması. Malum aday adaylarının resmi görevlerinden en geç 26 Nisan tarihinde istifa etmeleri gerekiyordu. Cemal Şengel'in ise bu süreçte istifa etmediği ancak 28 Nisan'da yapılan Genel Kurul ile DAİB Başkanlığı'nı bıraktığı belirtiliyor. Bu durumunda Şengel'in, adaylık şansını yasal olarak riske ettiği anlatılıyor. İYİ Parti'nin yakaladığı rüzgarla cazibe merkezi olduğu bu süreçte Ankara'da kulis yapmak yerine Erzurum'da sahada çalışan iki isim Melih Kırpınar ve Canan Uçar'ın teşkilatların en beğendiği aday adayları olarak listede yer almalarına ise kesin gözüyle bakılıyor.
CHP SÜRPRİZ ADAYLARI İLE BU YARIŞTA BEN DE VARIM DİYECEK
İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile kurduğu 'Millet İttifakı'nın ana gövdesini oluşturan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise Erzurum'da sürpriz adaylarla seçmeninin karşısına çıkmak istiyor. İl Başkanı Tacettin Kızıloğlu da istifa ederek aday adayı oldu. Ancak Kızıloğlu'na, CHP Genel Merkezi'nin listenin ilk sıralarında yer vermeyeceği belirtiliyor.
Erzurum'dan yıllar sonra bir milletvekili çıkarmak için kolları sıvayan CHP Genel Merkez yöneticileri, ciddi ön araştırmalar ve kamuoyu yoklamaları sonrası listesini ilk kesinleştiren parti oldu. Erzurum Barosu eski başkanlarından Naci Turan'ın listenin ilk sırasında yer alacağına kesin gözü ile bakılıyor. Genel Merkez kaynaklarından edindiğim bilgilere göre Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç ile bu süreçte oldukça yakın bir çalışma stratejisi izleyen CHP Genel Merkezi, Erzurum'da, 'şeytanın bacağını kırmak' için oldukça titiz davranıyor. Hadi, CHP'de Naci Turan'ın ardından listede olmasına kesin gözle bakılan iki isim daha vereyim.. Erzurum Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Namiye Sınırkaya ile Gencay Uğraş...
'Millet İttifakı'nın bir diğer ortağı Saadet Partisi'nin aday adayları her zamanki gibi 'Bizde görev istenmez verilir' düsturu ile genel merkezlerinin 21 Mayıs Pazartesi günü YSK'ya vereceği listeyi bekliyor.
Erzurum'da ciddi oy potansiyeline sahip ittifaklar dışı seçime tek başına girecek olan tek part, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise şimdilik adeta kapalı kutu. Sonuç olarak; siyasette 24 saatin bile çok uzun olduğu ülkemizde, bizim yazdıklarımızın da YSK'ya listelerin verilmesinden 4 gün önceki durum olduğu unutulmasın. Bir sonraki yazımızda adaylar ve partilerin durumunu değerlendirmek üzere şimdilik hoşça kalın...