Erzurum Ajans- Hürriyet Gazetesi'nin bugünkü haberine konu olan Rize'deki Gürgen Deresi'nin başına gelenler korkarız Tortum, Uzundere, İspir, Oltu ve Olur İlçeleri'ndeki derelerimizin de başına gelecek. İşte o haber:
Rize’de çevrecilerin mücadelesi ve yargı kararlarına rağmen sayıları her geçen gün artan HES, deneme üretimlerine başladı. Başladığı gibi de, gürül gürül akan Gürgen Deresi kurudu.
RİZE’de Hidroelektrik Santraller (HES) deneme üretimlerine başladı. Suları tünellere alınınca, gürül gürül akan dereler kurudu, vadilerde su sesi kesildi. Derenin susuz kalması yöre sakinlerinin de tepkisine neden oldu.
Köyün yaşam kaynağı
Derenin gürül gürül akan sesini özlediğini belirten Gürgen köylülerinden Maksut Bıyık, “Şimdiden deremize hasret kaldık. Karadeniz’e has o yeşili artık zor bulacağız. Derenin eski halini arıyoruz” dedi.
Orhan Kalender de, “Dereyi kuruttular. Birkaç gün önce santralde bir arıza oldu, dereye su bıraktılar. Herkes koşup derenin kenarına indi. Su bir yaşamdır. Köyümüz insanları kuruyunca gerçeği anladılar. Şimdi yukarıda başka bir santral daha planlanıyor. Santral projelerine karşıyız. Vadiyi perişan edecekler” dedi.
Alabalıklara su yok
Gürgen Deresi üzerinde alabalık çiftliği bulunan İlyas Peçe de, 800 bin lira harcayarak kurduğu alabalık çiftliğinin derenin kuruması sonucu tehlikeye girdiğini söyledi.
65 davadan 29’unda durdurma verildi
DERELERİN Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 700 kadar HES projesinin planlandığını belirterek, bu projelerden 145’inin yapımının başladığını ve bazılarının deneme üretimine geçtiğini söyledi. Bunlara karşı 65 iptal, yürütmeyi durdurma ve ÇED kararının iptali istemiyle dava açıldığını kaydeden Şan, 29 davada mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirtti.