ErzurumHaber Girişi : 30 Ocak 2012 12:12

İşte Erzurum'un son alemcisi

İşte Erzurum'un son alemcisi
Erzurum’un en son alemcisisi O… “Alemci” derken hemen argo anlamda “alemi” algılamayın… O’nun yaptığı alemler mavi gökyüzüne bakırdan atılan birer hilal imza… Ustalığı babasından kendisine yadigar kalm
ErzurumAjans-Erzurum’un en son alemcisisi O… “Alemci” derken hemen argo anlamda “alemi” algılamayın… O’nun yaptığı alemler mavi gökyüzüne bakırdan atılan birer hilal imza… Ustalığı babasından kendisine yadigar kalmış Recai Kabalar’a… O da, bu alemde 5 çocuk, 5′te çırak yetiştirmiş. Çıraklarının 2′si ölmüş Recai Usta’nın, 5 çocuğundan hiçbiri ise baba mesleğine gönül vermemiş. Kavaflar Çarşısı’ndaki, daracık dükkanını 92 yaşında olmasına rağmen her gün sabah en geç 07.00′da açan Recai Usta, derin bir ah çektikten sonra “Bu iş çoktan öldü…” diye söze başlıyor.

“Çoktan öldü” dediği, Türk İslam El Sanatları’nın en gözde mesleği. Cami, medrese, türbe, minare ve şadırvan gibi kubbeli yapıların üzerine yerleştirilen bakırdan yapılmış yönü gökyüzüne bakan hilal… İslamiyet’in sembolü olan Alemleri Türkiye’de kendisisnden başka üretenin kalmadığını anlatan Recai Kabalar, talep olmamasından dolayı atölyelerin bir bir kapandığını anlatıyor. Bu mesleği sürdürebilmek için yeni ustaların yetiştirilmesi gerekirken çırak bulmakta güçlük çektiğini söyleyen Kabalar,

“Alemciliği öğretecek kimse bulamıyorum. Gençlerde bu mesleğe karşı bir heves yok. Eskiden alem yapımında onlarca kişi çalışırdık. Şimdi tek başıma kaldım. Bu gibi zanaatlar çoktan bitti” diyor. Bir kaç yıl öncesine kadar Anadolu’nun her köşesine ve hatta, Fransa, Almanya ve Belçika’ya alem gönderdiğini anlatan Kabalar, 50-100 TL’den başlayıp, 350-1500 TL’ye kadar olan fiyatlara rağmen artık sipariş almakta güçlük çektiğini ve satışlarda hareketlilik olmadığını sözlerine ekledi. Son yaptığı alemleri 4 yıldır müşteri bulamadığı için satamadığını anlatan Recai Usta, ‘’Bunları da bir elden çıkarayım bir daha elime çekiç almam’’ derken göz nuru dökerek camilerin kubbelerine takılan alemleri nasıl ürettiğini öyle bir coşkuyla anlatıyor ki, heyecanı halen dükkanına ilk gelen çırak kadar taze… Bir alemi iki günde yaptığını vurgulayan Recai Usta, “Alem yapıyorum derken herkes yanlış anlıyor. Sizde yanlış yazmayın” diyerek mesleğinin isminden dolayı bazen sıkıntılı anlar yaşadığını da belirtiyor. Daracık dükkanında anılarının arasında müşteri bekleyen Anadolu’nun son alemcisi Erzurumlu Recai Usta, birden gülümseyerek ”bunu mutlaka yazın” diye bizi uyarıyor; ”Her hangi bir devlet dairesine işim düşse, ‘mesleğin ne?’diye soranlara ‘Alemciyim’ diye cevap verdiğimde herkes bir tuaf oluyor, tuhaf tuhaf bakırıyor. Hatta bazıları ‘yaşından da mı utanmıyorsun’ diyerek beni Ti’ye bile alıyor. Ancak daha sonra cami alemcisi olduğumu öğrenince özür diliyorlar” diye dert yanıyor.

H
aber: Esra İpek 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.