SiyasetHaber Girişi : 02 Ocak 2016 17:16

İşte AKP'nin anayasa taktiği

İşte AKP'nin anayasa taktiği
AKP, CHP'nin karşı çıktığı maddeleri MHP ile, MHP'nin karşı çıktıklarını CHP ile, ikisinin de karşı çıktığı maddeleri ise HDP ile geçirmeyi planlıyor.
Erzurumajans-AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi parti liderleriyle görüşmelerinin tamamlanmasının ardından kurulması olası TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bu kez kararların "oybirliği"yle değil "salt çoğunluk"la alınmasını istiyor. AKP, bu yöntemle CHP'nin karşı çıkacağı maddeleri MHP, MHP'nin karşı çıkacağı düzenlemeleri CHP, her ikisinin olumsuz yaklaşacağı maddeleri de HDP ile çıkarma hesabı yapıyor.

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında CHP ile yeni bir TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması yönünde görüş birliğine varan Başbakan Davutoğlu'nun, pazartesi günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşmenin ardından komisyonun kurulup kurulmayacağı, nasıl bir yöntemle çalışacağı ve kaç üyeden oluşacağı netleşecek. Komisyonun kurulmasına karar verilmesi durumunda HDP'nin sürece nasıl dahil edileceği konusu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısına bırakılacak. Kahraman'ın tüm siyasi partilere komisyona üye vermeleri çağrısında bulunması ve bu yöntemle HDP'nin de komisyonda temsil edilmesi formülü öne çıkıyor.

'Daha işlevsel' iddiası

AKP, komisyonun kurulması durumunda bu kez geçen seferki gibi bir çalışma yöntemi istemiyor. Geçen yasama döneminde kurulan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, her partiden 3'er milletvekilinden oluşmuş, kararlarda ise "oy birliği" kriteri benimsenmişti. Komisyonun 2 yıl süren çalışmaları sonucunda yalnızca 60 maddede uzlaşılabilmiş, AKP'nin başkanlık sistemi dayatması nedeniyle komisyon dağılmıştı. AKP, bu kez her partiden eşit sayıda temsili kabul etmekle birlikte alınacak kararlarda "oybirliği" kriterini istemiyor. AKP, oybirliği yerine "salt çoğunlukla" karar alınmasının komisyonun çalışmalarının kısa sürede sonuçlandırılması açısından daha işlevsel olacağını düşünüyor.

Maddeye göre uzlaşı

AKP, bu yöntemle tüm partilerle birebir uzlaşı aramak yerine her partiyle tek tek maddeler üzerinden pazarlık yaparak sonuç alma hesabı yapıyor. AKP, CHP'nin destek vermediği bir maddeyi MHP ile, MHP'nin karşı çıktığı bir maddeyi CHP ile, her iki partinin de olumsuz yaklaştığı bir düzenlemeyi HDP ile çıkarma yoluna gidebilecek. AKP yöneticileri "Geçen dönem oy birliği kriteriyle çalışmalar yapıldı, ama sonuç alınamadı. Oy birliği yerine salt çoğunluk ya da makul bir oy nisabı benimsenirse maddelerde uzlaşmak daha kolay olacaktır. CHP'nin istemediği bir düzenlemeyi MHP isteyebilir. O zaman o madde AKP-MHP uzlaşısıyla kabul edilir. Aynı şekilde MHP'nin karşı çıktığı bir madde AKP, CHP ve HDP uzlaşısıyla düzenlenebilir" dedi.

Emine KAPLAN/Cumhuriyet
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • M. Emin Alper 01 Ocak 1970 02:00

    Hangi madde, neden ve nasıl değiştirilmek isteniyor; akepe bunu açıkça belirtmeli değil mi? MHP, değiştirilmemesi gereken maddeleri açıkça belirtiyor da

  • dadas 01 Ocak 1970 02:00

    Şeytan görevi devretmiş anlaşılan...