EkonomiHaber Girişi : 15 Ekim 2012 10:00

İşsizlik oranları açıklandı

İşsizlik oranları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan verilere göre işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 186 bin kişi azalarak 2 milyon 323 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık azalış ile yüzde 8,4 seviyesinde gerçekleşti.
Erzurum Ajans-Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1,1 puanlık azalışla yüzde 10,4, kırsal yerlerde ise 0,2 puanlık azalışla yüzde 4,5 oldu. Temmuz 2012 döneminde kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 124 bin kişi arttı. 2012 yılı Temmuz döneminde, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 217 bin kişilik bir artış ile 73 milyon 638 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 1 milyon 124 bin kişi artarak 54 milyon 759 bin kişiye ulaştı.

2012 yılı Temmuz döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 50,8 oldu. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 1 puanlık azalışla yüzde 71,9, kadınlarda ise herhangi bir değişim göstermeyerek yüzde 30,3 olarak gerçekleşti.

2012 yılı Temmuz döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 545 bin kişi artarak 25 milyon 498 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 67 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 612 bin kişi arttı.

Temmuz 2012 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 26'sı tarım, yüzde 18,7’si sanayi, yüzde 7,4’ü inşaat, yüzde 47,9'u ise hizmetler sektöründe. Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 3,2 puanlık azalışla yüzde 40,2 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 186 bin kişi azalarak 2 milyon 323 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık azalış ile yüzde 8,4 seviyesinde gerçekleşti.

BAKAN ÇAĞLAYAN, 2012 YILI İSTİHDAM VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

TÜİK tarafından açıklanan yüzde 8,4 oranındaki işsizlik rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İstihdam hacmi son 3 aydır 25 milyonun üzerinde. Bu şimdiye kadar hiç görmediğimiz bir rakam. 25.5 milyon olan istihdam hacmimiz, ekonomimizin istihdam yaratmaya devam ettiğinin bir göstergesi” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklama ile 2012 yılı istihdam verilerini değerlendirdi. “Dünyanın pek çok ülke ekonomisinde görülen sıkıntılara rağmen ihracatta, cari açıkta görülen iyileşmeler istihdam için de devam etmektedir” diyen Bakan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin güçlü ve büyüme odaklı bir ekonomi olduğunu, rehavete kapılmadan çalışmaya ve üretmeye devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Çağlayan, “Geçen ay olduğu gibi bu ay da işsizlik oranı uzun zamandır görmediğimiz seviyelere indi. İstihdam hacmi son 3 aydır 25 milyonun üzerinde. Bu şimdiye kadar hiç görmediğimiz bir rakam. 25.5 milyon olan istihdam hacmimiz, ekonomimizin istihdam yaratmaya devam ettiğinin bir göstergesi. Bakın son 2 aydır istihdam oranımız da rekor kırıyor. Bu ay yüzde 46.6 oldu. Bu orana pek dikkat edilmiyor fakat işsizlik oranı kadar önemli olan bir oran da bu.

Geçen yıl işsizlik oranı yüzde 9.1’di. Son 12 ayda 0.7 puanlık bir iyileşme var. Yani ekonomimiz geçen yıla göre 545 bin ek istihdam yaratabildi. Aynı şekilde işsiz sayısında da 186 bin kişilik gerileme var” diye konuştu.
İşsizlik rakamlarındaki düşüşün ihracatla büyüyen Türkiye ekonomisinin bir sonucu olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

“Net ihracatın etkisiyle büyüyen Türkiye ekonomisi, yatırım teşvikleriyle yeni yatırımların hayat bulması gelecekte işsizlik oranlarını daha da düşürecektir. Bundan sonra istihdamın sanayide artmasını amaçlamalıyız. Türkiye üretmek zorunda olan bir ülke. Güçlü bir ekonomiyiz. Ama tüketerek değil, üreterek ve ihraç ederek büyümeliyiz.

Yeni teşvik sistemi etkisini göstermeye başladıktan sonra işsizlikte çok daha iyi oranlar yakalayacağımıza eminim. İşsizlik oranında yakalanan bu seviye, 2012 OVP’de belirtilen yüzde 9 oranın altında. OVP hedefini kolaylıkla yakalayacağız. Avrupa’da ve diğer ülkelerde işsizlikte hala kalıcı bir iyileşme olmamasına rağmen Türkiye’de işsizlik oranı gerilemeye devam ediyor. Son verilere göre AB’de işsizlik ortalaması yüzde 10.7, Euro Bölgesi’nde yüzde 11.4, İspanya’da 25.1, Fransa’da 10.6 ve ABD’de 8.1 iken bizde yüzde 8.4’e inmesi Türkiye ekonomisinin yanı başındaki krizlere rağmen ne kadar istikrarlı olduğunun bir göstergesidir.

Önümüzdeki aylarda mevsim etkileri ve ekonomimizin yavaşlaması nedeniyle işsizlik oranında bir miktar artış yaşanacaktır. Ama bizim için önemli olan dalgalanmalar değil ana trenddir. Bu trend ise büyüme, yatırım, ihracat ve istihdam artışıdır.”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.