Erzurumajans-Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Seydioğulları, uyuşturucuyla mücadelede ihbar mekanizmasını canlandıracaklarını söyledi.
Milliyet gazetesinden Bahar Atakan'a konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı İbrahim Seydioğulları, Türk Ceza Kanununun (TCK) 190. maddesine yönelik denetimlerin sıklaştırılacağını belirterek, Milliyet aracılığıyla kamuoyuna seslendi. Uyuşturucu fotoğrafı paylaşmak TCK 190a göre suç ve alt sınırı 5 yıl hapis diyen Seydioğulları, Sosyal medyada uyuşturucuyu işaret eden simgelerin kullanılması suç, tespiti halinde en az 5 yılla yargılanırsınız. Bu sadece yayın için değil, giyim kuşamda da geçerli, esrar rozeti takarsanız hakkınızda işlem başlatılır ifadesini kullandı
'İhbar mekanizmasını canlandıracağız'
İkramiye Yönetmeliğinin değiştirileceğini açıklayan Seydioğulları, Sokaklardaki mücadeleyi aktif hale getirmek için motivasyonu artıracak sisteme geçeceğiz. Örneğin, ikramiye ya miktardan ya da uyuşturucu ticareti suçundan açılan dava dosyası başına ödenecek. İhbar mekanizmasını canlandırabilmek amacındayız. Burada yakalanan madde miktarı önemli olmayacak dedi.
Türkiyedeki kolluk birimleri arasında uyuşturucuyla mücadele tecrübesi en fazla ve bu alanda en kurumsal teşkilatın Emniyet Genel Müdürlüğü olduğunu söyleyen Seydioğulları, 60 yıldır bu birim mevcut. Şube müdürlüğünün ardından 2015te daire başkanlığı olduk. Arzla mücadelede Türkiye ve dünyada yerimiz var dedi.
'Suriye'de Captagon üretimi sürüyor'
Suriyede savaş sırasında captagon üretiminin sürdüğünü belirten Seydioğulları, Üretim biraz daha Suriyenin doğusuna kaydı diye düşünüyoruz. Oradaki üretimin hammaddesinin de Avrupadan geldiğini göz ardı etmemek lazım. Suriye savaş bölgesinde üretilen sentetik hap, güney rotasından gönderilemiyor hem savaş sebebiyle, hem oradaki gümrükleme sorunları nedeniyle. Bu kez Türkiyeye sokuyorlar ve ülkemiz üzerinden gümrükleyerek Körfez ülkelerine göndermeye çalışıyorlar. Geçen yıl, ilk dört ayda 12 milyon adet yakaladık. Bu yılın ilk 4 ayında 4.5 milyon adete düştü. Rakamın düşmesinde, Afrine yönelik Zeytin Dalı Harekâtı etkili oldu dedi.
Seydioğulları'nın yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
CAPTAGON ÜRETİMİ YOK
PKK-PYD kontrolündeki bölgede üretilen captagonun tamamına yakını Körfez ülkelerine gönderiliyor. Türkiyede captagon üretimi yok. Captagonun Körfez ülkelerine gönderilme güzergâhı ya İran ya da Türkiye üzerinden. Sevkiyat deniz yoluyla veya karayolundan Irak-İran üzerinden Körfez ülkelerine yapılmaya çalışılıyor.
YANLIŞ ALGI
Uyuşturucu illetinin en riskli yaş grubunu 15-24 olarak görüyoruz. 10 yaşına-7 yaşına kadar düştü şeklinde çok yanlış algı var. Türkiyede yapılan tespitlerde 3-5 kişinin, 10 yaşında başladım demesi, uyuşturucu 10 yaşa düştü anlamına gelmez. Bilimsel kriterlere baktığınızda Türkiyede başlama yaşı ortalama 19. Uyuşturucuya başlama yaşı bunun altına düşmez.
Toplumu panik havasına sürükleyecek, suç korkusu oluşturacak bir algı. Bilimsel veriye dayanmayan kafadan uydurma bilgilerle panik havası yaratılmaya çalışılıyor. 15-24 yaş aralığındaki herkes, riskli grup içinde. Mücadele el birliğiyle ve ortak yapılmalı. Hem hastalık hem de toplumsal güvenlik sorunu halinde uyuşturucu.
CEZAEVİNDE TEDAVİ
Uyuşturucu kullanıcılarına yönelik uygulanan denetimli serbestlik gözden geçirilmeli. Kullanımdan dolayı yakalanan kişinin, belirli periyotlarla temiz olup olmadığını ölçmeye dayalı sistem var. Belirli süre temiz kalırsa ceza verilmiyor, tekrarlanırsa cezai yaptırım devreye giriyor. Burada kullanıma dönük cezai yaptırımın yeniden geçmişte olduğu gibi devreye girmesinden yanayım daire başkanı olarak. Denetimli serbestlik kaldırılsın demiyorum, uygulansın ama kurum idealinde uygulanmalı.
UYUŞTURUCU TİCARETİ YAPAN 30 AİLE VAR
Türkiyede uyuşturucu ticareti yapan, kronikleşmiş 30un üzerinde aile var. Bu ailelerde tutuklama yapıyorsunuz, yerine diğer fertleri geçiyor. Suç örgütü liderleri bunlar. Üç renkli yakalama listesi çıkarttık. Kırmızı liste, en yoğun ve güncel olarak dosyaları yürüyen aileler.
YÖNETMELİK DEĞİŞECEK
İkramiye Yönetmeliğinin değiştirilmesi ve yönetmelikte uyuşturucu ticaretiyle ilgili farklı kriterler getirilmesi gündemde. Şu anda da bununla ilgili mevzuat çalışması devam ediyor. Mevcut 1932den beri uygulanan kanun var. Bu kanundan beri yakalanan madde miktarı üzerinden ikramiye verilir. Sokaklardaki mücadeleyi aktif hale getirebilmek için motivasyonu sokak suçlarında da uygulanacak sisteme geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Esrar rozeti takmak suç
TCKnın 190. maddesine yönelik başlatılacak işlemlerle ilgili daha ayrıntılı çalışma başlayacak. Kullanımı kolaylaştırma ve kolaylaştıracak imkan sağlama, kullanımı alenen özendirme. Sosyal medya hesaplarında uyuşturucuyu işaret eden simgelerin kullanılması, fotoğrafların paylaşılması suç, tespiti halinde en az 5 yılla yargılanırsınız. Bu sadece yayın yoluyla değil, giyim kuşamda da geçerli, esrar rozeti takarsanız hakkınızda işlem başlatılır.
154 bin kişiye işlem yapıldı
Kamuoyunda, yakalama çok arttı, demek ki kullanım da arttı şeklinde yanlış algı var, doğru değil. Sadece, yakalamalar arttı diyebiliriz. Bu Türkiyeye giren uyuşturucu miktarı arttı anlamına da gelmiyor, kolluğun iyi çalıştığı anlamına geliyor. 2016da yapılan operasyon sayısı EGMnin tüm birimleri dahil 80 bine yakın olay sayısı var. 2017de, 108 bin. Yüzde 40a yakın artış. Bu artışa paralel olarak hem şüpheli sayısı artıyor hem de yakalama sayısı artıyor. 2017de 154 bin şüpheliye işlem yapmışız, 2016da rakam 111 bin. Yüzde 44lük artış var. Yakalanan 154 bin şüphelide kullanıcı da var, ticaret de var. Kullanıcıların hepsi 2017de uyuşturucuya başlamış diyemezsiniz.
Milliyet