Erzurum Kültür tarihinin çınarlarından İhsan Coşkun Atılcan 95 yaşında vefat etti.
Erzurum Ajans-Erzurum kültürüne önemli katkılar sağlayan İhsan Coşkun Atılcan anısına dün Erzurum’da bir program düzenlendi. Oğul Muhammet Atılcan’ın babasının adına hazırladığı 'Erzurumlu İhsan Coşkun Atılcan' isimli kitabında tanıtıldığı programdan 24 saat sonra üzücü haber geldi. İstanbul’da tedvi gören 95 yaşındaki İhsan Coşkun Atılcan yaşama veda etti.
Erzurum folkloru ve kültürünün gelişmesinde babasının önemli hizmetlerde bulunduğunu dile getiren Muhammet Atılcan, "Erzurum ile ilgili babamın çok zengin yazılı arşivi var. Arşiv herkese açık. Çünkü babam Erzurum sevdalısıydı" dedi.
ERVAK Başkanı Erdal Güzel’de Muhammet Atılcan'a İhsan Coşkun Atılcan'a verilmek üzere bir teşekkür plaketi takdim etti. Ancak, İstanbul’da tedavi görmekte olan İhsan Coşkun Atılcan, bu plaketi alamadan yaşama veda etti.
İHSAN COŞKUN ATILCAN KİMDİR?
1917'de Erzurum'da dünyaya gelen İhsan Coşkun Atılcan 90 yılı aşkın yaşamı içinde çok yönlü faaliyetleri, eserleri ve kişiliği ile Erzurum'un bir dönemine iz bıraktı. 1943-1959 yılları arasında Erzurum Lisesi'nde kütüphane memurluğu, yardımcı resim ve yardımcı müzik öğretmenliği yaptı. 1959'da Ankara Kurtuluş Lisesi'ne, 1962'de İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne geçti. 1974'te emekli oldu.
İhsan Coşkun Atılcan, makaleler, halk hikâyeleri, sahne eserleri, şiirler ve Erzurum kültürü üzerine dört kitap yazdı. Kitapları "Erzurum Ağzı, Halk Deyimleri ve Folklor Sözlüğü, Erzurum Barları ve Yöresel Giysileri, Erzurum Fıkraları, Erzurum Üstüne Şiirler ve Seçme Yazılar".
Atılcan aynı zamanda resim, müzik, tezyinî sanatlar, tabela, afiş, hat sanatı, karikatür, karagöz, fıkra gibi sanatın farklı alanlarında eserler veren bir sanatçıydı. Atılcan; Çayname, Hıngelname, Çortutuname, Kilername, Seyirname gibi şehir kültürünü mısralara taşıdığı meşhur şiirlerinde sahibiydi.