EkonomiHaber Girişi : 28 Ocak 2016 10:14

Hızlanan dönüşüm 25 bin işsiz için iş kapısı olacak

Hızlanan dönüşüm 25 bin işsiz için iş kapısı olacak
Sektör temsilcileri hızlanacak kentsel dönüşüm projeleriyle 25 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Uzmanlara göre, sektördeki her yüzde 1'lik büyüme 10 bin kişiye iş kapısı oluyor
Erzurumajans-CEYLAN İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan, 4'üncü İnşaat ve Konut Konferansı'nda sektörün kanayan yaralarından olan kentsel dönüşüm ile iş sağlığı ve güvenliği konularında önemli açıklamalarda bulundu. Ceylan, iş sağlığı ve güvenliği konularında önce eğitim diyerek inşaat firması sahiplerine mesajlar verdi. 

'Önümüzde daha 17 yıl var' 

İnşaat sektörünün ekonomik önemine değinen Ceylan, "Konut sektöründeki her yüzde 1'lik büyüme ortalama 10 ila 13 bin arası istihdam yaratıyor. Alt sektörlerle birlikte bu sayı 25 bine kadar çıkıyor. İstanbul'da ortalama 4 milyon konut olduğunu ve bu yapıların yüzde 40'ının deprem riski taşıdığını düşünürsek önümüzdeki 10 yıl içinde sektörümüzün önemli oranda büyüyeceğini söyleyebiliriz. Bu da ülke ekonomisine çok ciddi istihdam ve katma değer kazandıracaktır" diye konuştu. Ceylan, kentsel dönüşümün uygulamadaki izdüşümünün çürük yapıların yenilenmesi şeklinde ilerlediğini ve bu alanda bütünsel bir planlamanın olmamasının bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini belirtti. Ceylan "Dönüşüm yasasında gerekli düzenlemelerin hızla yapılması sektörün önünü açacak. Bu sürece başlanırken 20 yıllık bir projeksiyon öngörülmüştü. Önümüzde daha çok uzun bir dönem yani 17 yıl var. İlk deneyimler her zaman öğretici ve gelecekte oluşabilecek olası dönülmez hatalar için gerekli tedbirleri alma konusunda uyarıcı niteliğindedir. Bu açıdan bu sinyalleri almalı ve gerekli çözümleri üretmeliyiz." İfadelerini kullandı. Kentsel dönüşümle birlikte ivme kazanan inşaat sektörü için önemli konulardan birisinin de iş sağlığı ve güvenliği olduğunu açıklayan Ceylan,"Bir işe girerken olmazsa olmazımız her zaman güvenlik oldu, herkes için her zaman güvenliği ilk önceliğimiz yaptık" dedi. 

Kilit nokta: Eğitim 

Ceylan şöyle konuştu: "Hem bizim içimiz yanmasın hem de evlere acı düşmemesi için burada da kilit nokta "eğitim". Her projenin birbirinden farklı olması ve her projede değişik çalışma koşullarının bulunması beraberinde farklı riskleri de getiriyor. Bu yüzden şantiyeye giren her işçi ve çalışanımızı sanki ilk kez bir projede çalışıyormuşçasına sıfırdan detaylı bir şekilde bilgilendirmemiz ve bu eğitimleri şantiye süresince tekrarlamamız gerekiyor."

Riskli binalarda destek 125 bin TL'ye çıktı

AFET riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında kullandırılan kredilerde, faiz desteği sağlanacak kredi anapara tutarının üst limiti 100 bin liradan 125 bin liraya yükseltildi. Daha önce bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı en fazla 500 bin lira iken söz konusu tutar 625 bin lira olarak yeniden belirlendi. Değişiklik kapsamında, faiz desteği oranı ile kredi anapara üst limiti, kredinin sağlandığı tarihteki değerler esas alınarak kredi süresi boyunca uygulanacak ve değiştirilmeyecek. Karar, 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacak. Faiz desteği, bankalardan 31 Aralık 2016'ya kadar sağlanacak krediler için uygulanacak.

Taylan Özgür Dil/YENİ YÜZYIL GAZETESİ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.