Hindistan izlenimleri-5

Yolumuzun yaklaşık altı saat süreceğini yerli rehberimizden öğreniyoruz.

Cadde ve sokaklardaki çöp yığınlarını görünce, sanki tüm dünyanın belediyeleri çöplerini alıp getirmişler, buranın cadde ve sokaklarına serpiştirmişler gibi bir izlenim var.

Yerde yatan Hint fakirleri,dilenenler, duvar diplerine idrarını yapanlar, rişkalar, çöpler içerisinde aldırmadan yaşayan insanlar, yersiz yurtsuz fukaralar arasından geçerken yine tuhaf duygular içerisine girip, bu kadarı da olmaz diye birbirimize manzaradan örnekler gösteriyoruz.

Agra yolu tarım arazileriyle dolu, Agra; mermeriyle meşhur olduğundan taş işleme sanatı burada oldukça yaygınmış, bu özelliğinden dolayı yol üstünde bol miktarda mermerci görüyoruz.

Yerli rehberimiz bir Sih, çok güzel İngilizce konuşuyor, zaten Hindistan’da İngilizce bilmemek çok yadırganıyor, İngiliz emperyalizmi o kadar tesir etmiş ki bir Hintli kendi lisanından önce İngilizceye önem veriyor.

Bir müddet yol aldıktan sonra bir mola yerine geliyoruz.

Yiyebilecek bir şeylerin olduğunu tahmin ettiğimiz bu lokanta, gurubumuzun ihtiyacını karşılamayınca bir domates çorbasıyla yetinip yola devam ediyoruz.

Yol boyunca rehberimiz Müge Hanım Hindistan’daki Türk –İslam Devletleri’nin varlıklarından ve onların bırakmış oldukları eserlerden bahsederek bilgilerimizi tazeliyor.

Bilindiği üzere Hindistan’da ilk Türk Sultanlığı Ayberg tarafından kurulmuş olup, Türk töresine ve geleneklerine oldukça düşkün olan Ayberg, 1206-1210 Hindistan’da Kutup Minare gibi önemli eserler bırakarak Hindistan’a damgasını vurmuş.

Tarihi gerçekler MÖ. 1000’li yıllarda Saka, Turuşka ve Hüna adlı Türk kavimlerinin bu coğrafyada olduğunu söylemektedir.

Timur’un torunlarından Zahireddin Muhammed Babür’ün kurmuş olduğu Türk – İslam İmparatorluğu (Babür İmparatorluğu) çok uzun dönem Hindistan’da varlığını sürdürerek, bu coğrafyada ölümsüz eserler bırakmışlardır.

Gezimiz boyunca gördüğümüz göz kamaştırıcı eserlerin çok büyük bir kısmı Türk –İslam İmparatorluğu’nun tarihi mirası olarak göğsümüzü kabartıyor.

Özellikle Ekber Şah’ın döneminde ciddi hamleler atılmış olsa da oğlu Cihangir tarafından başarılı bir dönem yaşanmamış, İngilizlerin Hindistan ticaretine el atmaları da bu dönemde olmuş, özetle ileride Hindistan’ı ele geçirecek olan İngilizlerin ilk hamleleri bu dönemde başlamış.

Cihangir’den sonra başa geçen oğlu Şah Cihan (1628-1658) ise, eşi Mümtaz Mahal adına yaptırdığı ünlü Taç Mahal’le eşine olan aşkını ölümsüzleştirdiği gibi, dünyanın yedi harikasından birini de insanlığa sunmuştur.

Program değişikliği dolayısıyla ilk işimiz hava kararmadan Agra’ya varıp Taç Mahal’i görmek oluyor.

Aracımızı park yerine bıraktıktan sonra bir süre yürüyoruz, rengârenk faytonlar ortama hoş bir hava veriyor.

Ziyaretçiler akülü arabalar veya rişkalarla Taç Mahal’in kapısına götürülüyorlar, bizde bu araçlardan birine binerek Taç Mahal’in kemerli giriş kapısına geliyoruz.

Dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olan Taç Mahal’in girişi yerli ve yabancı ziyaretçilerle mahşer gibi...

Giriş kapısından geçip biraz ilerleyence muhteşem yapı tüm azametiyle karşımıza çıkıyor.

Ortasında havuz bulunan uzunca yoldan geçip, Taç Mahal’e yaklaşıyoruz.

Ayağımıza verilen çöpten yeni çıktığı hemen anlaşılan sözde galoşları giyip, mermer merdivenlerden çıkıp eserin yanına geldiğimiz de hayranlığımız bir kat daha artıyor.

Kalabalık arasından fırsat bulup içeriye girdiğimiz de izdihamdan fazla bir şey görmek mümkün olmuyor.

Şah Cihan ve Mümtaz Hatun’un mezarlarının bulunduğu yerde fotoğraf çektirmeye izin verilmiyor.

Dünyaya ölümsüz aşklarını duyuran bu iki sevdalının mezarlarını gördükten sonra, uzun bir bekleyişin ardından kapıdan çıkabiliyoruz.

Taç Mahal’in arkasında Ganj’ın bir kolu olan Yamuna Nehri geçiyor, manzara doyumsuz, hava kararmak üzere, biraz daha görüntü almak ve eşsiz eseri doya doya seyretmek için her dakikayı değerlendirmek istiyoruz.

Yapımında 20 bin işçinin çalıştığı, 1630 yılında başlanan ve 1652 yılında tamamlanan bu eşsiz eserin İstanbul’dan getirilen Türk mimarları Mehmet İsa Efendi ile Mehmet İsmail tarafından yapılması ve yine Hattat İsmail Efendi tarafından dört tarafı Yasin süresi ile anlamlandırılması, hattat Serdar Efendi’nin yazılarını yazmış olması, bizim için ayrı bir gurur kaynağı oluyor.

Taç Mahal’in yapımında beyaz mermer kullanılmış, beyaz mermerden dört minarenin bulunduğu eserin 82 metre yüksekliğindeki aynı mermerden yapılmış kubbesi ve kubbenin üstündeki altından yapılmış alem mükemmel bir görüntü veriyor.

Gönlü aşk ile yananlara esin kaynağı olan Taç Mahal’in yapımında sedef, zümrüt, yakut, pırlanta, inci, firuze ve akik gibi taşların kullanıldığını da ziyaretimiz sırasında öğreniyoruz.

Anlatılan hikâyeye göre Şah Cihan Mina Pazarı’nda tebdili kıyafette gezerken Mümtaz Mahali görmüş ve ona yıldırım aşkı ile vurulmuş.

Şah Cihanla on dokuz yıl evli kalan Mümtaz Mahal’in diğer adı da Ercümend Banu imiş.

Hayırsever bir kişiliği olan Mümtaz Mahal, toplu nikâhlar yaptırarak gençlere yardım eder, fakir fukaraya kol kanat gerermiş.

Evliliğinden on dört çocuğu olan Mümtaz Hatun son çocuğunun doğumunda vefat etmiş, ölmeden önce çok sevdiği Şah Cihan’a “Bana öyle bir eser yaptır ki bütün dünya aşkımızı konuşsun” diye vasiyet etmiş, Şah Cihan’da bu aşkı Taç Mahal’le ölümsüz kılmış ve aşklarını bütün dünyaya duyurmuş.

Taç Mahal’in sol tarafında bir mescit bulunuyor, akşam ezanının yeni okunduğu içeride namaz kılan bir kişiden anlaşılıyor.

İsminin Sadık olduğunu öğrendiğim kişi Hintli Müslümanlardan olup, bu mescidin fahri imamlığını yapıyormuş.

Bu arada İmam Sadık’tan, Hindistan’da Kurban Bayramı’nın bizden iki gün sonra olduğunu da öğrenmiş oluyorum.

“Eğer abdestli değilseniz, burada ki havuzdan başka abdest alınacak yer yok, mescitte halı bulunmuyor, sadece bir saflık uzunca bir örtü bulunuyor.”

Bu şartlar altında abdest aldıktan sonra Taç Mahal’deki mescitte akşam namazını kılıp, Taç Mahal’de namaz kılmanın ayrıcalığını yaşamış oluyorum.

Biraz sonra altı kişilik bir Müslüman grubun cemaatle kıldıkları namazı görünce, bu mescidin boş kalmadığını anlıyorum.

Havanın kararmasıyla birlikte gökyüzünde beliren mehtabın altında Taç Mahal daha bir güzel görünüyor.

Bu göz kamaştıran şaheseri akşam karanlığında bırakıp, bizi aracımıza götürecek rişkalara binip park yerindeki aracımıza ulaşıyoruz.

Hindistan’a özgü manzaraları seyredip Agra’daki otelimize geliyoruz.

D
EVAM EDECEK… 

GEZİNİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.