Her telden Erzurum ve Erzurumlu: Ekrem Çakıllı

Bir şehrin kültür hazinesinin içinde olmak,bu camiada yetişmek ve bu alanda hizmet etmek ne kadar gurur verici bir duygu yaşamanız lazım'' diyebilirim sadece..

Şanslıydım ben..  Babam gibi bir ustanın yanında nice ustaları tanıdım ve dinledim. Faruk Kaleli, Hulusi Seven, Mükerrem Kemertaş ve niceleri... Hepsinin sesi kulağımdadır,hepsinden birşeyler öğrenmişimdir musikiye dair..

Bazen eski koro fotoğraflarına baktığımda hüzünleniyorum. Biri vardı ki, vefanın ve dostluğun örneğiydi.Bir süredir onunla ilgili birşeyler kaleme almayı düşünüyordum.Ne tesadüf ki '' haftasonu yazarım'' dediğim de,bugün arşive bakınca ölüm yıldönümü olduğunu farkettim.

Öncelikle kendisine Allahtan rahmet diliyorum ve kelimelerin yettiği kadar bir türkü dostu olan kıymetli büyüğüm Ekrem Çakıllı'dan bahsetmek istiyorum size...

1943 yılında Erzurum'da doğan Ekrem Çakıllı, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra; Musikiye olan özel merakı sebebiyle 1958 yılından itibaren Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği'ndeki müzik çalışmalarına katılmaya başladı. Bir dönem Belediyede Su-Otobüs İşletmesi İdari İşler bölümünde de çalışan sanatçı,1960 yılında TRT Erzurum Radyosunda dışarıdan proğramlar yapmaya başlamıştır.

Müzik çalışmalarının yanı sıra ciddi anlamda boksla ilgilenmekte, Erzurum'da yarışmalara katılmakta ve dereceler almaktaydı.Doğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye genelindeki yarışmalarda aldığı madalyalar bugün çocuklarına hatırasıdır. Yıllar sonra boks yaptığı arkadaşlarından Çetin Çağlar ve Veysel Okdan'la da İzmir'de karşılaştıklarında eski günleri yad ederek özlemlerini dile getirdiklerini yakın arkadaşlarından dinlemiştim.

1964-1966 yılları arasında Askerlik görevini yapıp memleketine döndükten sonra, Erzurum Radyosu'nun açtığı sınavı kazanarak stajyer olarak kuruma katılmış,3 yıllık stajyerlikten sonra açılan sınavı kazanarak TRT Erzurum Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı ünvanını almıştır. Erzurumspor'da yöneticilik yaptığı dönemlerde,Erzurum için mücadele veren sanatçı gösterdiği samimi ve içten tavırlarıyla herkesin gönlünü fethetmiştir. 1986 yılında İzmir'e tayini çıkan Ekrem Çakıllı,müzik hayatına 2001 yılına kadar bu ilde devam etmiş ve emekli olmuştur. 2006 yılında İzmir'de vefat eden sanatçının iki kızı ve bir oğlu bulunmaktadır. 

Hem Erzurum'da hem de İzmir'de gerek Radyoda ve Televizyonda, gerekse İzmir Erzurumlular Vakfında birlikte çalıştığı, Erzurum kültürüne hizmet eden arkadaşlarıyla birarada Erzurum'dan uzakta ama Erzurum için çalışmaların içerisinde bulunan Ekrem Çakıllı yapılan 12 Mart organizasyonlarında ve Vakıf çalışmalarında fedakarlıklar göstermiştir.

İzmir'de yaşadığı yıllarda,kıymetli hocam Burhanettin Keteci'yle ve sevgili amcam Mükerrem Kemertaş'la kültürel ve sanatsal çalışmaların içinde bulunmuş,özel gecelerin hazırlanmasında hep birlikte emek vermişlerdir. Bu özel gecelere hazırlanırken de, Vakıf bünyesinde başlatılan kız ve erkek bar ekiplerinin yetişmesinde Burhanettin hocamla beraber gençlere destek olmuşlar, kendi çocukları da dahil çalışmaların içerisinde bulunmuşlardır. Vakıf bünyesinde yapılan Manisa Spil Dağı pikniklerinde eski yöresel oyunların yaşatılması ve genç nesillere öğretilmesi konusunda müsabakalar düzenlemişler ve öğretici çalışmaların içinde yeralmışlardır.

Ekrem Çakıllı, Erzurum,Diyarbakır ve Elazığ türkülerinin yanı sıra,Azeri türkülerini de güzel yorumuyla renklendirmiştir. Dağlara Çen Düşende ve Bu Gala Daşlı Gala türküleri onun sesinden hala kulağımdadır. Erzurum Çarşı Pazar'ı onun sesinden eski kayıtlardan dinlemenizi tavsiye ederim sizlere de...

Türkü söyleyen insanların her zaman yüreği sıcak olur,Ekrem Çakıllı ağabeyimde yüreği sıcak,gönlü güzel ve vefalı bir büyüğümdü. Bir kez daha kendisine rahmet dilerken her gidişin herkes için erken olduğunu yineliyorum sizlere.. Hep türkülerle kalan sıcacık bir yüreğiniz olsun hepinizin.... 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.