BölgeHaber Girişi : 11 Ekim 2010 08:41

Hayvancılık Erzurum'da masaya yatırıldı!..

Hayvancılık Erzurum'da masaya yatırıldı!..
ETB Başkanı Hınıslıoğlu, ''Tarım ve hayvancılık alanında bir an önce büyüme yakalamamız lazım. Günümüzde modern tarım ve hayvancılık sisteminin getirdiği yeniliklere göre çalışmanın en doğru seçim olduğu bilinmelidir.'' dedi.
Erzurum Ajans-Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ile Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği tarafından Erzurum’da organize edilen, panelde ‘Ürün işleme ve pazarlama sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri’ ele alındı.
 
Türkiye’de tarımsal amaçlı kooperatif örgütlerinin desteklenmesini amaçlayan panelde konuşan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı (ETB) Hakkı Hınıslıoğlu, tarım ve hayvancılık alanında detaylı bilgiler verdi.

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, tarım ve hayvancılık alanında artık modern ekipmanlarla çalışmanın verimi artıracağını belirterek, ”Günümüzde modern tarım ve hayvancılık sisteminin getirdiği yeniliklere göre çalışmanın en doğru seçim olduğu bilinmelidir. İlimizin ve bölgemizin, diğer bölgelerle ve diğer ülkelerle tarım ve hayvancılık alanında mücadele etmesinin rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir süreçten geçtiği de bilinen bir gerçektir. Türkiye tarım ve hayvancılık alanında bir an önce büyüme yakalamalıdır.”dedi.

Başkan Hınıslıoğlu, mevsimsel olarak ilimiz ekonomisine bakıldığı zaman, yine bölge insanının tarım ve hayvancılık başta olmak üzere geçimini idame ettirmeye çalıştığını ifade ederek, “Ancak defalarca söylememize rağmen aile işletmeciliği bazında yapılan tarım ve hayvancılığın yeteri kadar getirisi olmadığını ve sosyal boyutlu olarak bu işlerle uğraşmalarıyla bir yere varamayacağımızı gördük. Önümüzdeki dönemde yeni çıkarılan Teşvik Yasası sayesinde ilimizde soğuk süt üretimini ve etçil ırk büyük ve küçük baş hayvancılığını geliştirmemiz lazım “ şeklinde konuştu.

Başkan Hınıslıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Dünyada yapılan soğuk süt üretiminin ve tesislerinin bir an önce kurulması için çalışmaların yapılması şarttır. Soğuk süt dediğimiz, konu sütün sağıldıktan sonra işleme yerine getirilinceye kadar kurulacak olan soğuk zincir anlamına geliyor. Şimdiye kadar ülkemizde hep sıcak süt yöntemi ile çalışıldığını, ancak yapılan bu çalışmaların çok verimli ve çok rantabıl olmadığını, ürün ve miktarında da bir fazlalığın olmadığını gördük. Bunun için soğuk süt üretim tesisleri ve üretim yerleri kurulması artık kaçınılmazdır. Çünkü dünya soğuk süt üretimini kullanıyor, bu teknolojileri kullanıp takip ediyor. Yani bizlerde bu teknolojiyi bu imkanları kullanmadığımız sürece ne sürdürülebilirliğimizle ne de rekabet edebilirliğimizden söz etmemiz mümkün değildir. Dünya artık, etçil ırklar üretti. Bu ırkları buralara getirip buralarda yetiştirmek lazım.”

Başkan Hınıslıoğlu , Erzurum Ticaret Borsası ile Atatürk Üniversitesi’nin ortaklaşa hazırladığı ‘Danabank’ Projesinin de KUDAKA’dan geçtiğini belirterek, ‘Danabank’ projesi sayesinde Erzurum çiftçisinin , hayvancılığa bakış açısının değişeceği ve hayvan sahiplerinin hayvanlarını gerçek değeri büzerinden istediği şekilde değerlendireceğini belirtti.

ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu , Erzurum ilinde çok sayıda üstün teknoloji ile donatılmış et ve süt entegre tesisi bulunduğunu ancak bu tesislerin tam kapasite ile çalışmadığını , nedeninin ise köylerde elde edilen hayvan ve hayvansal ürünlerin bu tesislere sağlıklı bir şekilde ulaşmadığını söyledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.