Son yıllarda kabuğunu kırıp, üzerindeki ataleti ve kasveti atmaya çalışan Erzurum, şimdi ortaya koyduğu hedefleri yakalamanın gayret ve heyecanı içerisinde emin adımlarla yürümektedir.
Son yıllarda kabuğunu kırıp, üzerindeki ataleti ve kasveti atmaya çalışan Erzurum, şimdi ortaya koyduğu hedefleri yakalamanın gayret ve heyecanı içerisinde emin adımlarla yürümektedir.
Şehrin kalkınması konusunda çizilen yol haritaları içerisinde en önemlilerinden biri, bacasız sanayi olarak da ifade edilen turizmdir.
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları'yla kış turizmi konusunda ismini dünyaya duyuran Erzurum'un, turizmin diğer çeşitleri ile ilgili potansiyellere sahip olduğu bilinmektedir.
Son yıllarda önemi oldukça artan termal turizm konusunda Erzurum, Hasankale, Ilıca, Akdağ, Köprüköy gibi yörelerinde bulunan şifalı suları ile oldukça avantajlı bir konumdadır.
Kış turizmi konusunda ilk basamaklara yükselen Erzurum'un, termal turizm konusunda da elindeki mevcut kaynakları kullanarak bölgenin termal üssü haline gelmesi uzak bir ihtimal değildir.
Beş yıldızlı otelleri ve termal köyleri ile termal turizm alanında önemli bir atılım yapan Afyon, bu konudaki önemli örneklerden biridir.
Şifalı su potansiyellerini turizm alanında değerlendirmek düşüncesi yıllar öncesine ait olmakla beraber, günün şartları ve belediyelerin imkânsızlıkları bu düşüncenin hayata geçmesine müsaade etmemiştir.
Erzurum Vilayeti Sıhhi ve İctimaî Coğrafyası isimli kitabında Dr. Şerif Soylu, Erzurum kaplıcaları ile ilgili olarak "Bunlardan istifade ancak usul-i cedid üzere tanzim ve ifrağlarını mütevakkıfdır. Cümlece ma'lum bir keyfiyettir ki, Ilıca Kaplıcaları'na gitmek, Erzurum ahalisince an'anat-ı tarihiyedendir.
Hususiyle Hasankale'sindeki kaplıcaların hadden efzun kalevi olmalarından tarz-ı cedid üzere ifrağları halinde, mücavir vilayatdan fevc fevc zevat geleceği gibi ecanibin bile rağbet edeceği acizlerince muhakkakdır.
Kaplıcaların tarz-ı cedid üzere inşaları halinde sarf edilecek mebaliğe mukabil, varidat-ı seneviyelerinin kat-ender kat artacağı şüpheden varestedir.
Hal-i hazır idarelerince kabil olmayacağından, memleketimiz sekenesinden anonim tarzında bir şirkete olmadığı takdirde, şerait-i ma'kule dairesinde diğer bir şirkete verilmesi, katiyen ehem ve elzemdir" cümleleri ile yüz yıl önce sanki de dönemimizdeki termal turizmin önemine dikkat çekmektedir.
Konuyla ilgili Aziziye, Pasinler ve Köprüköy Belediyeleri'nin kendi güçleri doğrultusundaki samimi gayretleri, özel sektör öncülüğündeki rakip termal tesisleriyle rekabete yetmemektedir.
Aziziye Belediye Başkanı Sn. Fatih Cengiz'in konuya profesyonelce yaklaşımı ile yenilenen Aziziye Termal Tesisleri, eskiye oranla çok daha prestijli bir konuma gelmiştir.
Sağlık, eğitim ve kış turizmi konusunda bölgesinde iddialı bir konuma gelen Erzurum'un, bölgenin termal merkezi olma yolundaki ilk ciddi adımı Pasinler'de Çağ Grubu tarafından atılmış bulunmaktadır.
2009 yılında Çin'in Harbin şehrine kış oyunlarını izlemek ve oyunlar bayrağını getirmek üzere gitmiş, orada bulunduğumuz sürede güzel dostluklar edinmiştik.
Bu dostluklar kapsamında Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Asbaşkanlığı ve Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Sağlık Kurulu Üyeliği görevlerini yürüten Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu Hoca'yla da tanışma şansını yakalamış, sohbetlerimiz esnasında Kadir Hoca'nın termal tesisler konusunda ciddi yatırımlarının olduğunu öğrenmiştik.
Kendileriyle Erzurum'un şifalı su potansiyellerinden ve bölgenin bu konudaki ihtiyacından, Erzurum'un kalkınma ataklarından ve beklentilerinden fırsat buldukça konuşmuştuk.
Kızılcahamam ve Haymana'daki deneyimlerinden sonra, Kadir Hoca'nın Erzurum'a yatırım yapma düşüncesinin yavaş yavaş olgunlaşması, yetkililerin ve Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu'nun müspet yaklaşımları, neticede Erzurum'un yakında büyük bir termal tatil köyüne kavuşmasının önünü açmıştı.
Yakın zamanda Çağ Grubu Pasinler'de 1.000 yataklı, 220 dairelik ve içinde oteli ve kapalı aqua parkı bulunan termal tatil köyünün temellerini atacak.
On iki vilayete hizmet verecek olan bu proje devre mülk sistemi ile işletilecek ve bu metotla 5.500 ailenin devre mülk sahibi olması sağlanacaktır.
Bu rakamlardan yola çıkılacak olunduğunda, senede 22.000 kişinin Pasinler'e geleceği rahatlıkla söylenebilir.
24.000 m2 kapalı alanı ile bu termal tesisin termal turizm konusunda önemli bir boşluğu dolduracağı muhakkaktır,
25.000.000 TL'lik bu yatırım, Erzurum'u termal turizmde bölgenin yıldızı yapabilir ve yıllar önce Erzurum'dan göç etmiş hemşehrilerimizi Erzurum'la tekrar irtibatlandıracak fırsatlar sunabilir.
Erzurum'a yeni bir prestij kazandıracak olan bu yatırımı şehrimizde gerçekleştirecek Çağ Grubu'na, Çağ Sağlık Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu Hoca'mıza, ayrıca bu yatırımın Erzurum'a gelmesine öncülük eden ve kolaylaştırıcı yaklaşımlarda bulunan tüm yöneticilerimize kalbi şükranlarımızı sunuyor, darısı Aziziye (Ilıca) ilçemize diyoruz.
Hayırlı olsun.
- İsmail Yazici 01 Ocak 1970 02:00
Erdal Hocam, nasıl İslam?ın şartı 5 ise sen gibi Anadolu?nun şarkında 5 kişi daha bu kadar salt umarsız ve çıkarsız o kentin kaldırımlarını kirletse yüzümüz hep gülecek teşekürler?. Ben, Belçika`da yaşıyorum.. Pasinleri hiç görmedim ama anam (rahmetle) hep çamurlu çermiği anlatırdı.. İnsallah orada hanımı ikna edersem benim de bi evim olur... İnsallah...