Kültür-SanatHaber Girişi : 13 Mart 2017 14:00

Görme engelli Mücahit, engellilerin sesi oldu

Görme engelli Mücahit, engellilerin sesi oldu
Erzurum'da doğuştan görme engelli Mücahit İbrahim Öztürk, 'Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi' projesi sayesinde engellilerin sesi oldu.
Erzurumajans-Erzurum'da doğuştan görme engelli Mücahit İbrahim Öztürk, 'Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi' projesi sayesinde engellilerin sesi oldu. Öztürk, "İnsanların engellilere acımasını istemiyoruz. Sadece bizim farklılıklarımızı fark etmelerini, bizim için neler yapabildiklerini, nasıl yardımcı olabildiklerini sormalarıyla, ellerinden gelenleri yapmalarını istiyoruz." dedi.

SORUNLARLA NASIL BAŞ EDEBİLECEKLERİNİ ANLATIYOR

Erzurum Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü'nde 4'üncü sınıf öğrencisi olan 29 yaşındaki Mücahit İbrahim Öztürk, aynı zamanda DSİ Bölge Müdürlüğü'nde de müdür yardımcıları özel kalemi olarak görev yapıyor. Hamilelik döneminde annesinin ateşli hastalık geçirmesi nedeniyle göz kaslarının gelişmemesi sorunu nedeniyle görme engelli doğan Mücahit İbrahim Öztürk yüzde 5 görebiliyor. 2014 yılında 'Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi' projesi ile hayatı değişen Mücahit İbrahim Öztürk, kendisi gibi engellilere de ışık oldu. Sabancı Vakfı hibe programları tarafından desteklenen ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği ile Engelsiz ODTÜ Topluluğu tarafından desteklenen proje sayesinde İstanbul ve Ankara'ya gidip engelliler için yapılanları öğrenen Öztürk, bunları Erzurum'daki engelli öğrencilere ulaştırıp, sorunlarla nasıl baş edebileceklerini anlatıyor. Projenin kendisine çok şey kattığını vurgulayan Mücahit İbrahim Öztürk, şunları söyledi:

SADECE YÜZDE 5 GÖREBİLİYOR

"Halimden mutluyum, hayatla barışığım ve şükrediyorum. Ailemle gurur duyuyorum çünkü eğitimimle, tedavimle çok iyi bir şekilde ilgilendiler. Projemiz üçüncü yılında ben birinci yılından itibaren projeye dahil oldum. Proje ile dilekçe yazma teknikleri, bilgi edinme başvuruları, hak temelli yaklaşım, savunuculuk eğitimlerini öğrendim ve bilinçlenmeme vesile oldu. Sadece yüzde 5 görebiliyorum ama artık bir fotoğraf makinem var belki üçüncü, dördüncü çekimde net bir çekim sağlayabiliyorum. Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik üzerinden gidiyoruz daha çok. Biz insanların engellilere acımasını istemiyoruz. Sadece bizim farklılıklarımızı fark etmelerini, bizim için neler yapabildiklerini, bize nasıl yardımcı olabildiklerini sormalarıyla, ellerinden gelenleri yapmalarını istiyoruz. Sabancı Vakfı çok büyük bir misyon üstlendi ve bizim yanımızda oldu. Bize çok büyük bir destek sağladı. Engelli öğrenciler inisiyatifi olarak proje çıktılarımızı YÖK'e ilettik. Türkiye'nin farklı üniversitelerinden birçok öğrenci projemize dahil oldu. Açık Öğretim Fakülteleri üzerinden çalışıyoruz. Uzaktan eğitim modeli engelli öğrenciler için gerçekten önemli ve değerli bir sistem. Anadolu Üniversitesi'nin 150-200 bine yakını engelli öğrencisi var. Atatürk Üniversitesi'nin 2 bin engeli öğrencisinden 200'ü görme engelli."

200 ÖĞRENCİNİN SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Öztürk, yaptıkları çalışmalarla özellikle vize sınavlarında görme engellilerin ekran okuyucu programları kullanırken karşılaştıkları sıkıntıları dile getirdiklerini anlattı. Mücahit İbrahim Öztürk, şöyle devam etti: "Bu yıl itibariyle Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde okuyan 200 öğrencinin bu sorunu çözüldü. İnternet üzerinden yapılan vize sınavları artık okuyucu, işaretleyici görevliler nezaretinde gerçekleştiriliyor. Bizim için erişilebilirlik, ulaşılabilirlik, farkındalık şunu temsil ediyor; ben bir ortama gittiğimde veya bir şey bana sunulurken diğer bireyler gibi küçük düzenlemelerle eğitimde ve her alanda fırsat eşitliği sağlanarak bizim için daha önemli olan ve bizim hayatımızı kolaylaştıran bazı farklılıklarla daha rahatlatan çalışmalarla diğer insanlar gibi sunulanlardan faydalanmak istiyoruz. Engellilerin ortak sorunu şu aslında acınmak değil, sadece imkan vermek bazı alt yapıları hazırlamak ve onlara fırsat vermek bazı şeylerin yapılması için uygun ortam oluşturmak. Projeye dahil olduktan sonra Atatürk üniversitesinde engelli öğrenci temsilcisi seçildim. Özellikle açıköğretimdeki bir çok arkadaşım bana ulaştılar, üniversite ile bağlantı kurmalarına vesile oldum. Onların sorunları çözmeye, onların yaşamış oldukları sıkıntıları gidermek için elimden geleni yapıyorum. İnşallah üniversitemiz tüm öğrencilerimiz için erişilebilir ve ulaşılabilir hale gelecek Açıköğretim Fakültemizde de daha çok öğrenci olacak ve onlara sunulan kolaylıkla eğitimde fırsat eşitliği ile bir çok öğrenci üniversiten mezun olacak, temennimiz ve gayemiz bu."

DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.