BölgeHaber Girişi : 10 Şubat 2010 11:12

Göçü açılım engeller!..

Göçü açılım engeller!..
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009 yılı nüfus artış oranlarını açıkladı. Verilere göre çoğunluğu Doğu Anadolu'da bulunan 14 ilin nüfusu azaldı.

Erzurum Ajans-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009 yılı nüfus artış oranlarını açıkladı. Verilere göre çoğunluğu Doğu Anadolu'da bulunan 14 ilin nüfusu azaldı. Terör sorunları, işsizlik ve yatırım azlığı nedeniyle bölge halkının batı illerine göç ettiği belirtilirken, sivil toplum kuruluşları sorunun çözümünde demokratik açılımı umut olarak gördüklerini kaydetti.

Sivil Toplum Kuruluşları bölgeler arası kalkınmışlık farkı ile terörün bunda etkili olduğunu belirtti. Terörün göçlerde önemli bir etken olduğuna vurgu yapan STK'lar, terörü bitirmede silahlı mücadelenin çare olmadığını ve demokratik açılımın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. TÜİK verilerine göre nüfusta kan kaybı yaşayan 14 il şöyle; Tunceli binde 40, Ardahan binde 37, Kars binde 18,1, Mardin binde 17.26, Bayburt binde 12.1, Kırklareli binde 11.23, Çorum binde 8.73, Hakkari binde 7.10, Artvin binde 6.5, Iğdır binde 2.93, Gümüşhane binde 2.10, Kastamonu binde 1.67, Bingöl binde 1.35, Erzurum binde 1.

Nüfuslarının 25 yıl önce 167 bin, bu gün ise 80 bin civarında olduğunu belirten Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası (TSTO) Başkanı Yusuf Cengiz, bunun en büyük nedeni olarak terör olaylarını ve yaşanan çatışma ortamını gösterdi. Yaklaşık 25 yıldan beri ilde çatışma ortamının bulunduğunu ifade eden Cengiz, bu süre içerisinde yüzde 90 oranında köylerin boşaldığını dile getirdi. Demokratik açılımın mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Cengiz, "Nüfusun düşmesinin en önemli nedeni olarak çatışma ortamını görüyorum. Demokratik açılıma en baştan destek verdik, vermeye devam ediyoruz. Yazın kimi yaylalara çıkmalar yasaklandı. Bu hayvancılığı önemli oranda etkiledi. Demokratik açılımın gerçekleşmesi halinde ilde hayvancılık, turizm, sanayi gibi iş kolları gelişecek. Ayrıca Türkiye'de organize sanayisi bulunmayan tek il Tunceli. Organize sanayi ve iyi bir teşvikle buraya yatırımcılarında gelmesiyle gençlerimiz farklı illerde iş arama yoluna başvurmayacak." şeklinde konuştu.

"BÖLGDE 15-20 YILDIR YOĞUN GÖÇ YAŞANIYOR"

Bölgede son 15-20 yıldan beri yoğun bir göç yaşandığını ifade eden Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız ise göçün bölgesel kalkınmışlık farkından kaynaklandığını dile getirdi.

Gençlerin bölgeden umutlu olmadığının altını çizen Yıldız, bu nedenle batıya göçü tercih ettiklerini vurguladı. Devletin tarımsal nüfus yoğunluğunu azaltma gibi bir politikası olduğunu ileri süren Yıldız, "Bu değişim doğru yapılmalı. Çünkü bir taraftan tarımsal nüfus yoğunluğu düşürülürken, diğer taraftan işsizlik artıyor. Ayrıca tarımsal nüfus düşürülse bile kaliteli ürün üretilmesine teşvik yapılmalı." ifadelerini kullandı.

Köylerdeki gençlerin yaşam standartlarının da yükseltilmesinin önemine işaret eden Yıldız, KÖYDES projeleri ile bunun sağlanmaya çalışıldığını ama bunun için daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Terör olaylarının da göçlerde önemli bir unsur olduğunun altını çizen Yıldız, "Demokratik açılım hızlı yapılmalı ki kırsal kesimde yaşayan vatandaş huzur içinde oturabilsin. Bu güne kadar silahlı çatışmalar çözüm olmamış demokratik açılım hızla hayata geçirilmeli. Her alanda kalkınma olmalı ki göç engellenebilsin." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.