SporHaber Girişi : 25 Haziran 2019 18:00

Geleceğe bırakmak istiyorsanız; doğru düzgün iş yapın, Palandöken'i ısıtmayın!

Geleceğe bırakmak istiyorsanız; doğru düzgün iş yapın, Palandöken'i ısıtmayın!
Kuzey Kutbu Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Osman Cenk Demiroğlu, 'İklim Değişikliği' araştırmasını Erzurum’da açıkladı. Çıkan sonuç bir hayli çarpıcı!
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Kuzey Kutbu Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Osman Cenk Demiroğlu, ‘İklim Değişikliği’ araştırmasını Erzurum’da açıkladı. Çıkan sonuç bir hayli çarpıcı!



Ankara Meteoroloji Mühendisleri Odası’nın ‘Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ konulu sempozyumundan sonra Türk kamuoyunun dikkatini çeken konuyla ilgili yeni bir araştırma daha yapıldı. Özellikle Avrupalıların üzerinde hassasiyetle durduğu iklim değişikliği konusunda çalışan Türk Bilim insanı Doç. Dr. Osman Cenk Demiroğlu, Erzurum’da katıldığı ‘Kış Turizminin Mevcut Durumu’ konulu çalıştayda son yapılan iklim değişikliği araştırması sonuçlarını paylaştı.



30 SANTİMETRE AZALACAK!

İsveç Umea Üniversitesi Coğrafya Bölümü Kuzey Kutbu Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, ‘İklim değişikliği Kış Turizmi Erzurum örneği’ başlıklı sunumunda, 1971 -2000 yılları ortalamasından hareketle Erzurum Palandöken Dağı’nda 2021 – 2050 döneminde kar kalınlığında yaklaşık 30 santimetrelik azalma görüleceğini iddia etti.



ASIL FİLM BUNDAN SONRA BAŞLIYOR

İklim değişikliğini işin bilimsel boyutuna girmeden bile anlaşılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Demiroğlu, şunları söyledi.

“Kendi çocukluğunuzu hatırlarsınız, kayak yapıyorsanız koşullar nasıl değişti bunu fark etmeniz mümkün. İşte o farkettiğiniz değişim son 150 yılda 0,85 derecelik ısınmadan, sıcaklık artışından bahsediyoruz. Bu ufak yükseliş tabi sanayi devrimiyle, fosil yakıtların daha fazla kullanılması, sera gazı salınımlarının artmasıyla birlikte ortaya çıkan bu yükseliş şu ana kadar gözlemlediğiniz iklim değişikliğinin buradaki gösterimi. Bundan sonra asıl filmin başladığını söyleyebiliriz. Dört faklı senaryo var. İyimser ve kötümser senaryolar var. Peki bu durumun kar kalınlıklarına, kar örtüsüne etkisi ne oluyor?”



TÜRKİYE’NİN 2,5 KATI

“Son 20 yıldaki kar örtüsü değişimi ki bu dünya gelinde 2 milyon kilometrekarelik bir alanı etkiliyor. Türkiye’nin 2,5 katı kadar bir alandan bahsediyoruz. Kar örtüsünde şimdiden bazı sorunlar yaşıyoruz ve daha da fazla yaşayacağız. Öyle ki bu bilimsel olarak ortaya konmuş bir durum. Tabi bu durumdan en çok etkilenen sektör kış turizmi. Bunu sadece ben değil bilimsel literatürde 100’den fazla dergilerde yayınlanmış bir çok makale var ve hepsinde en çok kullanılan ifade bu. Bir örnek vereyim Alplerde 2007 yılında hazırlanmış bir OECD raporu var ve bu çok klasik bir rapordur. Burada Alplerdeki yaklaşık 600’den fazla kayak merkezinin gelecekteki kar güvenirliliği analizi yapıldı. Yani kayak merkezi en az 100 gün boyunca en az 30 santimetre kar kalınlığına sahip olacak ki bu kar güvenirliliği olsun. İşte bu raporda 600 kayak merkezinin 200’e düşmesi bekleniyor. Ne kadar 4 derece ısınmayla öyle ki 4 derece ısınma 100 yıl sonrada görülebilecek bir senaryo.”



1 MİLYAR DOLAR KAYBETTİLER

“ABD’ye baktığımızda 21’inci yüzyıl itibariyle yılda ziyaretçi sayısının yılda 25 milyon düşmesi yani ski pass satışının azalması ve turizm gelirlerinde 2 milyon dolar kayıp yaşanması da öngörülüyor. Yine 2012 yılında ABD’de yapılan bir çalışma var. 2000-2010 yılları içerisinde ‘kötü kış’tan dolayı yani yağışın az olduğu, kayağın yapılamadığı kış dönemlerinde 15 milyon ziyaretçi kaybedilmiş bu da 1 milyar dolar gelir kaybına ve en önemlisi 27 bin kişinin işsiz kalmasına neden olmuş.”



PALANDÖKEN ŞANSLI AMA…

Türkiye’ye baktığımızda kayak merkezleri Avrupa’dakilere oranlar bir hayli şanslı. Erzurum Palandöken’in rakamları ortaya koyuyor ki 1971-2000 yılları arasında kar kalınlıkları 126, 107 ve 88 olarak görünüyor. Bu noktadan hareketle öngörüyoruz ki 2021-2050 yılları arasında kar kalınlıkları 104, 87 ve 67 olacak. Tabi bu iklim modelleme öngörülerinin yanında meteorolojinin mevcut gözlemlerine de bakmamız gerekiyor. Türkiye’de yüksek dağlarda ölçüm maalesef çok yok. Yeni yeni olmaya başladı fakat elimizdeki verilerin geçmişe yönelik analizlerini yapmak çok sağlıklı olmuyor. Ama Uludağ’da yıllardır yapılan ölçümlere baktığımızda 1969 - 2019 yılları arasında yani son 50 yılda ciddi bir düşüş var. Özellikle son 10 yılda. Ayrıca kar yüksekliği azalabilir ama yeter si 100 gün kuralını bozmasın. Şimdilik bozmuş gözükmüyor her ne kadar azalma eğiliminde olsa da…



SAĞSÖZ KALEME ALMIŞTI!

Ankara Meteoroloji Mühendisleri Odası’nın ‘Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ konulu sempozyumundan sonra gazeteci Onur Sağsöz, ‘Palandöken’i ısıtmayın’ başlıklı yazısıyla Erzurum kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye çalışmıştı. Yanlış yapılaşma nedeniyle Palandöken’in tehlikeye atıldığını vurgulayan Sağsöz’ün yazısı için linke tıklayın.



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.