Erkek şiddetinden ve istismardan kaçan yüzlerce kadın, çocuklarıyla birlikte devlete sığındı.
Erzurum’da bu yıl 335 kadın beraberindeki 300 çocukla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Konuk Evi’nde koruma altına alındı. Bu oran geçtiğimiz yıla göre yüzde 18 arttı.
Dünya ve Türkiye’de ciddi bir sorun haline gelen kadına yönelik şiddet, artık devletin de önemli gündem maddesi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ülke genelinde oluşturduğu Kadın Konuk Evlerinin sayısını 21 ilde artırdı.
Her geçen gün artan kadına şiddet olaylarında Erzurum’un karnesi de pek iç açıcı değil. Erzurum’da 2022 yılı Ocak ayından Ekim ayına kadar toplam 335 kadın ve beraberindeki 300 çocuk devlete sığındı. Yüzlerce kadın çocuklarıyla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Konuk Evi’nin kapısını çaldı. Bu oran geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 18 arttı.
Kadın Konuk Evi’nde gizlilik esas
Devlete sığınan kadın ve çocukların hem kimlikleri hem de kaldıkları yer büyük bir gizlilikle korunuyor. Kadın beyanının esas alındığı merkezde şiddet öyküsüne göre bir gelecek planı çizilerek, harekete geçiliyor. Kuruma kabul edilen kadınların şiddetsiz bir ortamda yaşadıkları travma ile başa çıkabilmeleri, yeniden sağlıklı ilişkiler sürdürebilmelerine destek olunuyor. Mesleki çalışmalar yapılarak kadın konukevlerinden ayrıldıktan sonra yaşamlarını kendi talepleri doğrultusunda sürdürmelerine yönelik her türlü hizmet sunuluyor.
Binlerce kadın başvurdu
Erzurum Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nde (ŞÖNİM) ise kadınlara hukuki destek, sağlık destek hizmetleri, psiko sosyal destek, önleyici hizmetler, müdahale yönlendirme, ekonomik destek ve mesleki eğitim desteği veriliyor. Kentte 2022 yılı Ocak ayından Ekim ayına kadar toplam 3 bin 682 kişi, 2021 yılında ise toplam 3 bin 304 kişi Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne başvurdu.
Belediyeler konuk evi açmak zorunda
Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Kadın Konuk Evi ve ŞÖNİM dışında belediyeler de konukevi açabiliyor. Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin, kadın konuk evi açma konusunda hukuki bir zorunluluğu bulunuyor.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2 Nisan’da valiliklere gönderilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı” genelgesinde, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü maddesinde yer alan “Büyükşehir Belediyeleri ile nüfusu 100 bin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır” hükmü gereğince çalışma yürütülmesi istenilmişti. Bu çerçevede, ülke genelinde nüfusu 100 binin üzerindeki 215 belediyenin, kadın konukevi yapma zorunluluğu bulunuyor. Bakanlığın, genelge doğrultusunda 215 belediyeye gönderdiği yazıda, kadın konukevi açma zorunluluğu bulunup, henüz bu konuda çalışması olmadığı tespit edilen belediyelerin bu yılın sonuna kadar kadın konukevlerini hizmete açması gerekiyor. Ancak ülkede yalnızca İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Düzce, Mersin, Konya ve Nevşehir’de belediyeye ait Kadın Konuk Evi var. Erzurum’da da Kadın Konuk Evi açılışı gibi bir çalışma bulunmuyor.
7/24 ücretsiz hizmet
Şiddete ve istismara uğrayan kadınlar 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet veren ALO 183’ü arayarak bulundukları yere en yakın Sosyal Hizmet Merkezi, Aile Danışma Merkezi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve Kadın Konukevleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirler. Alo 183 Hattına yurt içinden yapılan aramalar ücretsiz. Pusula