Anaysa Mahkemesinin kuruluş yıldönümü etkinliğinde Haşim Kılıç ile yaşanan ve daha sonra Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde yaşananlar gözleri bu mahkemelerin kuruluş yıldönümlerinde uygulanan iç tüzüğe çevirdi.
Erzurumajans-Anaysa Mahkemesinin kuruluş yıldönümü etkinliğinde Haşim Kılıç ile yaşanan ve daha sonra Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde yaşananlar gözleri bu mahkemelerin kuruluş yıldönümlerinde uygulanan iç tüzüğe çevirdi.
Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara'da düzenlenen törende Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Fevzioğlu'nun konuşmasına sert tepki göstermişti. Başbakan Erdoğan, misafir olarak çağrıldıkları açılışa herhangi bir cevap hakkımızın olmamasına rağmen, Metin Fevzioğlu'nun gereksiz uzun ve haksız eleştirilerine salonu terk ederek tepkisini ortaya koymuş ve bundan sonra adli kuruluş yıldönümlerine katılamayabileceğini dile getirmişti.
Anaysa Mahkemesinin kuruluş yıldönümü etkinliğinde Haşim Kılıç ile yaşanan ve daha sonra Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde yaşananların ardından gözler bu mahkemelerin kuruluş yıldönümlerinde uygulanan iç tüzüğüne çevrildi.
YILLARCA UYGULANAN O TÜZÜK
Anayasa Mahkemesi ve Danıştay resmi sayfalarında bulunan iç tüzük incelendiğinde Adli kuruluş yıldönümlerinde kimin hangi sıraya göre ve ne kadar uzun süreyle konuşacakları ile ilgili herhangi bir detaya rastlanmazken, Yargıtay sayfasında ise kronolojik olarak bu konuşmaların nasıl yapılacağı kronolojik olarak sıralanmıştır.
BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI 'DE FACTO' DAHİL OLMUŞ
Yargıtay kurumsal internet sayfasında, "Adli yıl açılış töreni 1730 sayılı Yargıtay Kanunu ile Yasa hükmü haline gelmiştir. 52 maddede "Her adli yıl, Ankara'da Yargıtay 1. Başkanının söylevi ile açılır. Açılış söylevinin metni üzerinde daha önceden başkanlar kurulunun düşüncesi alınır" denilmiştir. 2797 sayılı Yasanın 59 maddesinde de aynı düzenleme yer almıştır. Törenin amacı; yargının işleyişi hakkında gereken açıklamaları yaparak sorunları dile getirmek, çözüm yollarını önermektir. Adli yıl açılış töreninde Yargıtay Başkanının konuşması sonrasında konuşma yapılıp yapılmayacağı hakkında yasa hükmü yoktur. 1973 yılındaki törende Yargıtay 1. Başkanının açılış konuşmasının ardından törenin bittiği düşünüldüğü sırada Barolar Birliği Başkanı kürsüye çıkarak bir konuşma yapmıştır. Sonraki yıllarda Barolar Birliği Başkanları, Yargıtay 1.Başkanından sonra konuşma yaparak geleneği sürdürmüşlerdir. Yargıtay 1.Başkanları, törenden önce Barolar Birliğinin konuşma metninin Yargıtay Başkanlığına gönderilmesi konusunda titizlik göstermişlerdir" deniliyor.