Erzurum'un İspir İlçesi'ne bağlı Yukarı Mahalle'de eski belediye başkanı Osman Çakır'ın şirketine ait yaklaşık 11 bin metrekarelik arazide yapılan imar plan değişikliği ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi.
Büyükşehir ve İspir Belediye meclislerinde AK Parti ve MHP'li üyeleri karşı karşıya getiren ‘imar skandalı’nda son açıklamayı Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Polat yaptı.
Erzurum Ajans’tan gazeteci Onur Sağsöz’ün gündeme getirdiği konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Polat, ilk olarak “Meclis görüşmelerimiz kapalı kapılar ardında değil, kurallara riayet edilmek kaydı ile kamuya açıktır. Arzu eden vatandaşlarımız toplantılarımızı takip edebilirler. Meclis kararlarımız da kamuya açıktır. Meclis karar özetleri, Belediyemize ait sitemizde yayınlanmaktadır” vurgusunda bulundu.
“YASAL İTİRAZ HAKLARI VAR”
Fevzi Polat, şu ifadelere yer verdi. “İmar plan tadilatları askıya çıkartılır ve konu ile ilgilenen vatandaşlarımız, isterlerse askı süresi içinde yasal itiraz haklarını kullanabilirler.
İspir ilçemizdeki bahse konu imar plan tadilatı konusuna gelince;
Bölge ile ilgili genel olarak önceden verilen jeolojik etüt raporundan sonra, mal sahibi; akredite olmuş bir jeolojik mühendislik firmasından bahse konu parselle ilgili, 30.05.2023 tarihli statiğe esas zemin etüt raporu almıştır. Bu raporun sonuç ve öneriler kısmında; raporda öngörülen yapılması gereken hususların sağlanması kaydı ile imara açılabilir ifadesi yer almaktadır. Mal sahibi bu raporu imar plan tadilatı talebi dosyasına ilave ederek, ilgili ilçe belediyesine müracaat etmiştir. 1/1000 imar planlarını hazırlama yetki ve sorumluluğu ilçe belediyelerimize, bu planların onayı da Büyükşehir belediye meclisimize aittir. İmar plan tadilatı talebi, ilçe belediye meclisince ilçe imar komisyonuna havale edilmiştir. Müteakiben, ilçe belediye imar komisyondan gelen rapor, ilçe belediye meclisince görüşülerek, talep oy birliği ile kabul edilmiş ve onay için EBB Meclisine gönderilmiştir.
EBB Meclis üyemiz sayın Muhittin Çakır, Ticaret ve Sanayi Odası sicil kayıtlarına göre, bahse konu olan imar plan tadilatında bulunan şirketin ortağı değildir.
EBB Meclisinde bahse konu talebin görüşüldüğü toplantıya katılmadığı için, oy kullanması iddiası da gerçek değildir.
EBB Nisan ayı meclis toplantımızda imar komisyonuna havale edilen bu konu, iki aylık süreçte yapılan komisyon toplantılarımızda defaatle görüşülmüştür.
İmar komisyonu bir planı yaparken, ya da incelerken; öncelikle, ilgili kurumların görüşlerinin dosyada bulunup bulunmadığını kontrol eder. İlgili kurum onayları alınmışsa, ardından yasal planlama şartlarına uygunluğu kontrol edilir.
Teknik konularda verilen raporlarda raporu veren kişinin veya kurumun akreditasyonuna bakılır. Ancak; imar komisyonunun raporların teknik sonuçlarını, sorgulama yetki ve sorumluluğu yoktur.
Buna rağmen, imar plan tadilatı talebinde bulunan mal sahibinden ikinci bir jeolojik etüt raporu getirmesi istenmiştir.
İkinci bir firmadan alınan jeolojik etüt raporunda da, raporda öngörülen yapılması gereken hususların sağlanması kaydı ile imara açılabilir ifadesi yer almaktadır. Bu ikinci raporda dosyasına konulmuştur
(Not: Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 11.01.2023 tarih ve YERBİS NO: 22001200092768 barkod numarası ile onaylanmış olduğu, imar planına esas jeolojik - jeoteknik raporunda imar planı yapılmasında sakınca olmadığı belirtildiği, ayrıca;30.05.2023 tarihli statiğe esas zemin etüt raporunun sonuç ve öneriler kısmında da, inşaat yapımına engel bir durum olmadığından dolayı, İspir ilçe belediyemizden gelen imar plan tadilat talebi Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisimizin onayına sunulmuştur.)
Komisyon görüşmelerimizde itiraz eden üyemiz de, İmar komisyonu kararına itiraz şerhini koymuştur.
İlgili gündem maddelerimizin Meclis karar görüşmesinde ‘Komisyon çalışmalarımız devam ettiği için, ilgili maddenin görüşülmesinin ertelenmesi’ gibi bir komisyon raporunun okunması mümkün değildir.
Gündemimizin ilgili maddesi görüşülürken okunan imar komisyonu raporu aşağıdaki gibidir: Komisyon Rapor (Görüş): Bahse konu talebin İspir İlçe belediyesince kabul edilerek onay için Büyükşehir Belediye Meclisimize gönderilen 157 Ada, 13 numaralı parselde yapılmış bulunan imar plan tadilatının 30.05.2023 tarihli statiğe esas zemin etüt raporunun sonuç ve öneriler kısmında belirtilen hususların sağlanması ve bu hususların yapı denetim şirketi ile ilgili ilçe belediyesince denetilmesi kaydıyla, kabulüne oy çokluğu ile karar verilmiş olup, nihai karar Büyükşehir Belediye Meclisi’nindir.
Haber almak ve bunu kamuoyu ile paylaşmak isteyen basın mensuplarımıza karşı, asla bir rezerv ve yasak koyma niyetimizde uygulamamızda yoktur ve olamaz.” HABER MERKEZİ
KONUYLA İLGİLİ HABER VE YORUMLAR İÇİN TIKLAYIN
niye insanları yoruyorsunuz. o şirkete para verin 26 kata da ruhsat verir. 2 trilyonluk arsayı alıp 30 trilyona 2 ayda çıkarmak bunu şireketin raporuna göre vermek etik değil. yarın bir yıkım olsa sorumlu şirket mi olacak siz mi.