Erzurumajans-Erzurum'da görülen FETÖ/PDY davasında tutuklu yargılanan Erzurum Barosu eski Başkanı Mehmet Güzel, "Kapalı yapılacak bir duruşmada sohbetlerde neler yapmışız anlatmak istiyorum. Bizden önceki nesil belki de daha şanslıymış, içerek sosyalleşmiş. Daha sonraki nesil olan bizler daha dindar ve taşradan gelen ailelerin çocukları olarak, 3-4 arkadaş bir araya gelip Kuran-ı Kerim okumuş daha sonra sohbet edip, geyik yapmışız. Biz böyle sosyalleştik" dedi.
15 Temmuz başarısız darbe girişiminden 10 gün sonra Erzurum Barosu'na üye 7 avukat gözaltına alındı. Aralarında Baro eski Başkanı Mehmet Güzel'in de bulunduğu 4 avukat, tutuklandı. Avukat Mehmet Güzel, Hakan Dişkeser, Şerafettin Yaşar Laloğlu ve Fatih Topal hakkında 2'nci Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı. Daha sonra açılan 3 tutuksuz avukat ile avukat imamı olduğu iddia edilen 3 öğretmenin davası da Mehmet Güzel'in dava ile birleştirildi. Davada 4'ü tutuklu 7 avukat ve öğretmen Lokman Pirim hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuklu olan sözde avukat imamları Hasar Aslan ve Bayram Candan'a ise 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası istendi.
Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen ikinci duruşmaya Mehmet Güzel, Hakan Dişkeser, Şerafettin Yaşar Laloğlu Erzurum'daki H Tipi Cezaevi'nden getirilirken, Fatih Topal Van Yüksek Güvenlik Cezaevinden, Bayram Candan Elazığ T Tipi Cezaevinden ve Hasan Aslan ise Rize L Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Tutuksuz olarak da Lokman Pirim, Mehmet Salih Bayoğlu, Serhat Akbulut ile Halil Timurhan Gür ve avukatları duruşmada hazır bulundu.
"DİĞER GRUPLARIN SOHBETLERİNE DE GİTTİM"
Geçen celse savunma yapamayan Mehmet Güzel, kapalı bir duruşmada özel konulardan bahsedeceğini bildirdi. ByLock programını yüklemediğini savunan Mehmet Güzel, şöyle dedi:
"Şirket üyeleriyle görüşmelerimiz esnasında birbirimize internet paylaşımımız oluyordu. Ben bu programı yüklemedim. Mehmet Tahir Tekin, bir konu hakkında görüşme yapmam için bana program yükledi. Bu program üzerinden yazışmalarımız oldu ama ben bu programın ne olduğunu hatırlamıyorum. Toplantılara katılma konusunda ben sadece bu grubun değil, diğer grupların da sohbetlerine katıldım. Ben üniversite döneminde her gruba meraklı olan biriydim. Kırkıncı, İsmailağa, Süleymancılar'ın da sohbetlerine katıldım. Katılma sebebim hem siyasi kimliğim, hem de merakım. Sosyalleşme amacıyla birlikte olduk. Bizden önceki nesil belki de daha şanslıymış, içerek sosyalleşmiş. Daha sonraki nesil olan bizler daha dindar ve taşradan gelen ailelerin çocukları olarak, 3-4 arkadaş bir araya gelip Kuran-ı Kerim okumuş, daha sonra sohbet edip, geyik yapmışız. Biz de böyle sosyalleştik. Ayrıntılı olarak bazı arkadaşların özel durumları var tek tek bunları açıklayacağım."
WIFI ŞİFRESİNİ VERDİ SANIK OLDU
Tutuksuz yargılanan Halil Timurhan Gür'e ait ByLock sorgularının Hakan Dişkeser'le aynı çıkması üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Özgür Ercan, bu durumu sordu. Halil Timurhan Gür ile komşu olduklarını ve ona ait internetin şifresini aldıklarını ifade eden Hakan Dişkeser, şöyle konuştu:
"Timurhan abi ile komşu olduğumuz için bahçede otururken internet şifresini istemiştim. Onun internet hattını kullandım. 2014 Haziran'dan tutuklanana kadarki süreç içerisinde kullandığım oldu. Dosya kapsamında ByLock ile ilgili doğrudan H. Timurhan Gür'le eş değer şekilde bilgiler çıkmışsa ona değil bana aittir. Ayrıca burada yargılanan iki avukat ile diğer sanık Lokman Pirim etkin pişmanlıktan faydalandı. Ben de etkin pişmanlık çerçevesinde ifade verdim. Onlarda da ByLock var, bende de. Sohbet toplantısı yapan Lokman Pirim tutuksuz, sohbete giden ben tutukluyum."
Halil Timurhan Gür ve Hakan Dişkeser ile evleri arasında 50 metre bulunduğunu hatırlatan Mehmet Güzel ise "Beraber bahçede oturduğumuz zamanlarda Gür, interneti kullanmamıza izin vermişti. Mert bir insan, bize gelen misafirlere bile interneti kullanmalarına izin verdiği olmuştur" diye konuştu.
SEGBİS bağlantısında sık sık sorun görülünce Fatih Topal'ın "Sesim geliyor mu?" soruları ise duruşmada gülüşmelere neden oldu. Mahkeme Başkanı Ömer Özgür Ercan ses gitmeyince çareyi "Sizi duyuyoruz" yazılı kağıdı kameraya göstermekte buldu. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Hümeyra PARDELİ/DHA