Bazı taşeron firmaların yönetmelikte belirtilen eğitim şartını göz önüne almadan maaş ödediğini belirten Topcu, tüm taşeronların lise mezunu vasıfsız işçi olarak gösterilerek, ucuz maliyet çıkarıldığının da altını çizdi.
Yaklaşık 2 milyon taşeron işçinin yüzde 11.2'sinin üniversite mezunu olduğunu anımsatan Topcu, ''Hak iş sendikasının araştırmasına göre taşeron işçilerin yüzde 80'ini erkek, yüzde 20'sini ise kadınlar oluşuyor.. Taşeron işçilerin yüzde 52,6'sını ilk ve orta öğretim mezunu olurken, lise mezunu işçilerin yüzde 33,8. Üniversite mezunu taşeron işçilerin oranı ise yüzde 11,2 ile üçüncü sırada yer alıyor. Araştırmaya göre, belediye ve bağlı şirketlerde çalışan taşeron işçilerin yüzde 64,6'sının lise ve altı, yüzde 45,7'sinin lise ve üniversite mezunu, sağlık sektöründe çalışanların ise yüzde 37,8'inin lise ve üniversite, yüzde 22,5'inin de lise ve altı mezunu olduğu ortaya çıkarken, taşeron işçiler arasında kadın işçilerin erkek işçilere göre daha eğitimli olduğu görülüyor.''dedi.
Görüşlerini aldığımız fakülte mezunu taşeron işçiler, kadro almada önceliğin kendilerine verilmesini isteyerek şunları söyledi: ''Taşeron işçiler olarak temizlik işinde görevlendirildiğimiz halde asli işleri yapıyoruz. Binlerce taşeron işçi fakülte mezunu olarak, iş güvencesinden yoksunuz. Kadro vermedeki öncelik eğitim şartına göre yapılmalı, daha sonra kıdem şartı dikkate alınmalıdır. Öğrenim kredisi aldık, bu kredileri ödeyemez duruma geldik. Sorunlarımıza çözüm üretilmelidir. Aynı işyerinde aynı işi yapan asgari ücretle çalışan taşeron işçi ile 3-4 katı ücret alan kadrolu işçiler bulunmakta, bu durum iş barışını olumsuz etkilemektedir. Yıllardır kamuda çalışıyoruz, fakat iş güvencesinden yoksun, ikinci sınıf muamele görerek hizmet üretiyoruz''