Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, çok sık kullandığı bir ana temayı vurgulayarak söze başlamalıyım. Ki, gerçekten bu ana tema onun siyasal hayatının en temel esprisidir.
İlki; Ziya Paşanın ifadelendirdiği tüm halkımızın diline pelesenk bir söz. "Ayinesi iş'tir kişinin lafa bakılmaz". Bu söz, bir ölçüyü bir duruşu ve bir referanslar sistemini ifade eder. En yalın haliyle, bir insanın ya da insan topluluklarının yapabileceği iş'i en güzel şekilde yapması gerektiğini ortaya koyar. Bütçe imkanlarınız olmayabilir, sağlık sorunlarınız olabilir, zamanınız olmayabilir, daha bidolu mazaretleriniz de olabilir ama, yapmanız gereken iş'i en güzel şekilde yapıp tamamlayın. İşiniz siz'in aynanızdır.
İkincisi "Hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz". Bu da, iş'inize tüm gücünüzle odaklanın, hiçbir mazeret'in sizi, iş'inizden alıkoymasına müsade etmeyin demektir. Hiçbir mazeret, başarıyla tamamlanmamış bir iş'i başarılı hale getirmediği gibi, hiçbir karalama da başarıyla tamamlanmış bir iş'i gölgeleyemez.
Tabi ki; bu iki tema "İş Bilenin Kılıç Kullananın" atasözümüz ile mükemmelen örtüşür. Bütün bunları, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' ın spor vizyonu penceresinden meseleyi tartışmaya ve anlatmaya çalışacağımdan bir arka plan olsun diye anlattım.
Hiçbir aforizma meramımızı bunlardan daha güzel ifade edemez ki?
11 Şubat 2017 gecesi saat 19.30 dan itibaren bir tören seyrettik Erzurum Cemal Gürsel pardon Kazım Karabekir Stadyumu'nda. EYOF Olimpik Kış Gençlik Oyunlarının açılış törenini. İş bilmezliğin, özensizliğin, zayıflığın, çapsızlığın, vurdumduymazlığın, sahipsizliğin, ezilmişliğin dip yaptığı bir seremoni... Girişte vurguladığım üç temel aforizmayı mermere yazılmışçasına halkımızın önüne getirdi bu açılış. Türkiye'de yaşayan 80 milyonun tamamı demese de Erzurum'da yaşayanlar 7'den 70'e dedi ki; bu iş böyle yapılmaz. Yazık oluyor Tayyip Erdoğan' a...
2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarında yerel medya direktörlüğü yaptım. Protokol Hizmetleri Direktörlüğü eş başkanlığı görevinde bulundum. Olimpiyatlar izledim, hatta gidip yerinde inceledim. Bu işleri biraz bilirim. EYOF 2017 Organizasyonunu ise açılış anından, kapanışına kadar takip ettim. Paten ve sprint yarışlarına gittim, atlama kulelerinde kayakla atlama yarışları seyrettim. Halkla, tek tük seyirciyle ve bu iş i biraz bilenlerle konuştum. Ortak ve net kanaatimizdir sevgili yetkililer, bu iş böyle yapılmaz.
Açılış Töreninde Sağlık Bakanımız konuştu. Bu işten anlayan herkes bilir ki; şehirleri Avrupa da Amerika da her tarafta Belediye Başkanı temsil eder. Sağlık Bakanı neyi ve kimi temsil eder?
Ne alakası vardı multisporel bir organizasyonla Sağlık Bakanının?
Şimdi doğru mu oldu? Herkes konuşsun, herkes muradına ersin, kimse kimseyi kimseye şikayet etmesin. Şikayet olmasın. Olmadı da. Obeziteyi anlatmanın anlamı ne idi.
İstanbul' dan Ankara'dan ana akım spor medyası bu açılış için Erzurum'a geldi, kaçı stadyumdaydı?
Bir veya ikisi. Gerisi ne yaptı? Palandöken Sway otelde oturdu, dinlendi, penceresinden donu çözülen kar'ı seyretti? Sahi kar dedim de Kaan Ark, abimiz ve ekürisi Murat Ağca nerede idi? Bu işi onlar ayarla(ma)mışlarmıydı. Erzurum 2011 de küçücük detayları şişire şişire deve yapan Murat Efendi, şimdi niye susuyorsun arkadaş?
Anadolu Ajansı, DHA ve İHA dışında kim, ne haber geçti, olanı biteni en objektif, en nesnel haliyle yerel medya dışında kim verdi? Hiç kimse.
Sayın Cumhurbaşkanım haberiniz var mı? Yok!
Sayın Başbakanım haberiniz var mı ? Yok!
Sayın Gençlik ve Spor Bakanım haberiniz var mı ? Hem var hem yok!
2011'İN SPORTİF VE KÜLTÜREL MİRASI TÜKETİLDİ!
Bu şehir, 2011 yılında yapılan Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Organizasyonu'nu gördü, yaşadı. Merkeziyle, tüm ilçeleriyle, köyleriyle, dağlarıyla, taşlarıyla, florasıyla, faunasıyla gördü, bildi. Aşıkları, ozanları, hattatları, ebruzenleri, ressamları, halk müziği sanatkarları, heykeltıraşları, amatör tiyatrocuları, esnafı, genci, yaşlısı, memuru, emeklisi, askeri, polisi, ilkokuldaki, lisedeki, üniversitede ki öğrencisi, İstanbul'da ki, Ankara'da ki, İzmir'de ki, Bursa'da ki Erzurum Vakıfları, Erzurum Dernekleri, gurbetteki Erzurumlular yaşadı, yaşattı. Oyunlar Köyü bitişiğinde ki Eğlence Merkezinde sporcular eğlendi, güneş battıktan sonra akşamları muhteşem atmosferiyle çifte minareli medrese önünde kar sporları madalya törenleri yapıldı, tüm batı medyası o görkemli Selçuklu-İslam eserini gördü, batı da Türkiye'nin, Türkiye'de Erzurum'un imajıydı o tarihi bina... Sanatçılardan biri hatırlarım bir keresinde 20 bin kişiye konser vermişti üniversite yerleşkesinde. Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencilerinin Yakutiye kent meydanında ki temsilini hiç unutamam. Bunları niye anlatıyorum. 2011 Oyunlarının sportif ve kültürel mirası daha iyi anlaşılsın diye. İşte 2017 EYOF böyle bir miras üzerine yapıldı ve tüm kamuoyunun ortak kanaatiyle "başarısızlıkla" sonuçlandı. Bunu hafifleterek söylüyorum.
Unutmayın!
Hasan Çelebi hat grubunun lideriydi, Ebru sanatkarı Fuat Başarı unutmayın, ressamların sergilerini unutmayın, sonradan 8 katalog resim albümleri çıktı. Erzurum la ilgili "bir kitaplık" dolusu yayın yapıldı. Hatırlayın, hat sergisini, Hilye-i şerif sergisini. Kataloglandı bu eserler. Dönemin Spor Bakanı Faruk Özak, bu şehir sana şükran borçlu. Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay sana da.... Sizi, hiç unutmayacağız.
Faruk abi, Çifte Minareli medresenin yakın tarihimizde Trabzonlu bir münevver'in gayretleriyle nasıl yıkılmaktan kurtarıldığını aşağı Dedeman Otel'de bir keresinde bize anlattı da nasıl duygulanmıştık hala unutamam. Hafız Haydar'ın oğlu Faruk abi, bize hakkını helal et.
Ne çok eleştirmiştik seni Mehmet Atalay, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nda ve bugün her türlü tesisiyle kış sporları anlamında bir adı varsa bu şehrin büyük emeğin var. Sen de bize hakkını helal et.
Unutmayın!
Hatırlayın, Oyunlar esnasında Erzurum'un tüm ozanları 6 gece boyu sahne aldılar. Erzurum'un tarihini, folklorunu, kahramanlıklarını sazlarıyla sözleriyle anlattılar. Hınca hınç doluydu her yer. Er-Vak Başkanı Erdal Güzel'e sorun size anlatsın. Mehmet Çalmaşır, Cumhur Seval ilçe ilçe, köy köy gezip anlattılar 2011 organizasyonunu. işte bu gibi meselelerdi çevreyi, köyü, kır'ı merkeze bağlayan, Erzurum'u yekpare yapan.
Demem o ki; Erzurum da herkes bu yapının bir parçasıydı. Çok basit bir örnek vereceğim. O zamanın yetkilileri, Nene Hatun'un, Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın ve Kazım Karabekir in kahramanlıklarını anlatan küçük el kitaplarını ilk okul öğrencilerine dağıtıyorlardı. Oyunlar Koordinatörü Bekir Korkmaz ile Palandöken İlkokulu'nda böyle bir etkinliğe katılmıştım. Hiç unutmam daha ilkokul 4'üncü sınıftaki bir öğrenci 'Olimpiyat Marşı' yazmıştı... Her alanda bir 2011 farkındalığı vardı. Sahi EYOF 2017'nin Koordinatörü kimdi, ismini hatırlayan var mı?
2011 Açılış Töreninin 3-4 sahnesinde halk sevincinden ağlıyordu, herkes birbirine bakıp, burası neresi Erzurum mu diye soruyordu, Ey Erzurumlular hatırlayın! Başbarı, Mevlevi dervişinin Eşrefpaşalı müziği eşliğindeki uçuşunu, Selçuklu Kartalı'nın sahneye inişini, Nazım Hikmet'in Kuva-i Milliye Destanı'ndaki Erzurum'unu, 70'lik Baki Dede'nin stadyumu baştan başa atı ile geçişini, kapanış törenindeki coşkuyu... Hasılı bir destan yazıldı Erzurum da. Şimdi ise, o miras üzerine konan 2017 EYOF ile tüketilen bir gelecek var...
Açık alan tesislerimizin tamamında bir kış olimpiyatında ne vardıysa aynısı vardı. FISU yetkilileri siz bir kış olimpiyatı yapıyorsunuz dediğinde, aldırmamıştık. 2017 EYOF'u görünce artık, evet biz bir kış olimpiyatı yaptık diyoruz. Emeği geçen herkese selam olsun. Baki kalan bu kubbede hoş bir sada oldu 2011... Şimdi sevgili okurlar anladınız mı neden bu feryadımız.
SPORCU BAŞINA KAÇ LİRA HARCANDI, YAZIK GÜNAH DEĞİL Mİ?
Asıl yazacaklarımızı 2017 EYOF'un resmi sonuç raporu çıktıktan sonra görürsünüz. Erzurum 2011'in resmi raporu önümde, Atatürk Üniversitesi BESYO Hocaları ile konuştum, bilenlerle görüş alış-verişinde bulundum.
Bu rapora herkesin bakmasını tavsiye ederim. Özellikle de, Erzurum Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Rektörünün. Emirlerindeki yetkililere inceletmelerini ve bir değerlendirme raporu hazırlayarak halkımıza açıklama yapmalarını da beklediğimizi buradan söylüyorum. Niye böyle oldu. Siz neden susuyorsunuz?
Bu kenti yöneten ve geleceğinden sorumlu olan siz çok sayın yetkililerimiz, o resmi raporda ki tüm sektörleri incelemek ve tek tek 2017 EYOF verileri ile karşılaştırmak çok mu zor? Erzurum halkının menfaatlerini, olimpik mirasının korunması, şehrin imajının korunması ve geliştirilmesi konusundaki sorumlulukları hatırlatmak bize mi düşüyor?
Bütün olumsuzluklara rağmen Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde açılan EYOF Sokağı'nın bu süreçte en önemli etkinlik olduğunu ve Atatürk Üniversitesinin de bu vesileyle takdiri hak ettiğini söylemeliyim. Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerinden kaç kişi EYOF sokağının açılışında idi. Sıfır.
Bütçeyi küçülterek, kamu yararı elde edeceğini düşünen yetkililere de söyleyeceğim bir küçük tespitim olacak. 2011 Üniversiade Oyunlarının 2 bin 400 sporcu akreditasyonu vardı, 130 milyon lira da organizasyon bütçesi. Bütçe tutarını sporcu sayısına bölerseniz, oyuncu başına organizasyon maliyetini elde edersiniz.
2017 EYOF'un ise akredide edilen sporcu sayısı 600 civarında, 65 milyon lirada bütçesi olduğunu yetkin kaynaklardan doğrulattım. Şimdi 65 milyonu 600'e bölün, göreceğiniz sonuç size ne gibi bir fikir veriyor?
Düşünün ey yetkililer, ey valim, ey belediye başkanım, ey rektörüm. Kamuoyuna bir şey açıklamanıza da gerek yok. Matematik yalan söylemez. Bari siz bilmeniz gereken şeyi bilin. Belki bir gün Cumhurbaşkanımız olurda kazara size sorarsa (diğerleri zaten sormaz) en azından gerçeği ve doğruyu söyleme imkanınız olsun. Çalışma raporlarınızı hazırlatırken tüm sektörler bakımından analizlerinizi karşılaştırmalı yaptırın işte o zaman bana hak vereceksiniz.
Yazının başında da dedik ya yazık oluyor!
Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' ın spor vizyonuna da, bu kadim şehir Erzurum ve geleceğine de yazık oluyor, hem de çok yazık!