EğitimHaber Girişi : 01 Ağustos 2013 01:40

ETÜ'de kampüs kaosu sürüyor

ETÜ'de kampüs kaosu sürüyor
Erzurum Teknik Üniversitesi'nin(ETÜ)kurulduğu yerleşkenin tarım arazisi olduğu gerekçesiyle Danıştay'ın verdiği kararın ardından belirsizlik sürüyor.
Erzurumajans-Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) kurulduğu yerleşkenin tarım arazisi olduğu gerekçesiyle Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şubesi'nin yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay 10. Dairesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı gündeme bomba gibi düştü. ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, "İnternet sitemizden yarın (bugün) açıklama yapacağız" dedi.

ZMO Şube Başkanı Yrd. Doç.Dr. Adem Yavuz Sönmez, "Tahsisin iptal edilmesi, tarım dışına çıkarılmasının önlenmesi kararını da bekliyoruz" derken, kararın hukuki yönünü yorumlayan Baro Başkanı Faruk Terzioğlu da, "Danıştay'ın verdiği hukuki karar yerine getirilir mi getirilmez mi burası şüpheli" diye konuştu.

REKTÖR YAYLALI: İNTERNET SİTEMİZDEN AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

Kampüs inşaatlarının son sürat devam ettiği ETÜ yönetimi, ZMO Erzurum Şubesi'nin başvurusu sonrasında Danıştay 10. Dairesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı sonrasında adeta şoka girdi. Palandöken'in ulaştığı ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, kararla ilgili herhangibir yorum yapmadı ve sadece "İnternet sitemizden yarın (bugün) açıklama yapacağız. Ayrıca iftar yemeğimizde olacak, orada da detaylı açıklamamızı yapacağız. Bunun ötesinde konuşmak istemiyorum" demekle yetindi.

ZMO BAŞKANI: SIRADA TAHSİSİN İPTALİ VAR

Danıştay'a müracaat ederek, hukuk zaferi elde eden ZMO Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç.Dr. Adem Yavuz Sönmez, Palandöken'in sorularını cevaplandırdı. Kararı, "Hayırlı bir karar" olarak yorumlayan Yrd. Doç. Dr. Sönmez, "İnşallah bundan sonra, tahsisin iptal edilmesi, kampüs yerleşkesinin tarım dışına çıkarılması kararını da bekliyoruz. Bu kararı da Danıştay devamında karar verecek. Tarım dışı kullanılmasının önlenmesi yönünden de Danıştay'a itirazımız var. ETÜ'ye yapılan tahsisin kaldırılmasını da talep ettik. Yürütmeyi durdurma kararında zaten idare mahkemesinin tamamen noksan olduğu yönünde hüküm kuruyor. Danıştay bunu uyguluyor. Keşif yapmadan, arazi niteliğini belirlemeden burasının sulak alan üzerinde olması yönünde araştırma yapmadan üzerine inşaat kuruldu.  Mayıs ayında, Haziran ayında iki üç metre su çıkıyor. Benim çalışma alanlarım bu bölge. Erzurum alanın en kıymetli birinci sınıf tarım arazisidir. Dava süreci ile ilgili evrakları tamamlayarak, kendimiz uzman görüşü ile üniversitelerden bilirkişi raporları aldıracağız. Arazinin niteliği, sulak alan olup olmadığı yönünde de rapor aldıracağız. Yargı kararı olmasına rağmen alan üzerinde halen inşaat devam ediyor. Bu tamamen suç unsuru ve yargı kararları hiçe sayılıyor. İnşallah doğru yola dönerler" dedi.

TERZİOĞLU: BU KARAR NİHAİ DEĞİL

Kararın hukuki boyutunu değerlendiren Erzurum Baro Başkanı Avukat Faruk Terzioğlu ise kararın "nihai" olmadığına dikkat çekti. Kesin karar verildikten sonra sürecin işleyebileceğine dikkat çeken Terzioğlu, "ETÜ, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edebilir. Erzurum'da neresi imar kanununa uygun olarak kurulmuş ki, burası da kurulmuş olsun! Buraya karşı çıkanlar, bölgenin tarım arazisi olduğunu savunuyor. Yani Erzurum'da başka arazi mi yoktu? Konuyla ilgili olarak son sözü Danıştay söyleyecek. Ancak Danıştay'ın verdiği hukuki karar yerine getirilir mi getirilmez mi burası şüpheli"
dedi.

TEMEL ATMA TÖRENİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan Danıştay'dan gelen şok haberle sarsılan ETÜ'nün daha önce bugün için düzenleyeceğini duyurduğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasının temel atma törenini iptal ettiğini duyurdu.  İptale Danıştay'ın aldığı şok kararın neden olduğu ifade ediliyor. (Kaynak: Palandöken)



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Misafir 01 Ocak 1970 02:00

    Oda başkanını kutluyorum. Yerinde ve doğru bir mücadele. Anlaşılamayan en büyük konulardan birisi şu bir arazinin ekilmemesi veya işlenmemesi o arazinin birinci sınıf tarım toprağı olmasına mani değildir. O arazi boş yatıyordu diyenlerin çoluğu çocuğu çekecek bu işin zararlarını haberleri yok. Orası şehrin nefes aldığı bölge. Odayı tekrar tebrik ediyorum... Hoca da artık şapkasını önüne alsın düşünsün. Onunla birlikte kurulan Üniversiteler kocaman üniversite oldu. Bu halen daha egolarının peşinde. Asıl o kadar paraya pula yazık. Buna itiraz eden etsin.

  • fatih d. 01 Ocak 1970 02:00

    inşallah kaldırırlar..yazık o toprağa yazık ...ziraat odasını tebrik ediyorum

  • Mustafa 01 Ocak 1970 02:00

    Yerinde bir karar...Bu karar Erzurumiçin bir şanstır.O bölgeye Üniversite yapmak konum itibariyle Erzurum`a ve Erzurumluya bir şey katmaz...Kaldı ki o arazi A.Ü.Ziraat fakültesinin kullanımında olan bir arazidir. Bu şehrin Batı girişinde bir Üniversite ,Doğu girişinde de bir üniversite olsa iyi olmaz mı?Şeher bir denge gelmez mi?Cumhuriyet caddesinin doğu tarafının ve o bölgede faaliyet gösteren esnafın hali ortada...Şehrimizin doğu tarafı harap bi halde,böylece bu taraf daha mamur hale gelmezmiydi...Bu fırsatı neden teptik hala anlamış değilim...Yer mi nersi olmalı?Kars Kapı semtindeki Askeri Kışla boşaltılmış durumda alın size kampüs alanı ,Beğenmediniz mi?Bence şu an konum ve zeminitibariyle Erzurum`un en iyi bölgesi Maksut Efendi Mahallesi(süt evleri)semti hem gecekonduları da ıslah etmiş olursunuz...Orası da mı olmaz o zaman Saın Bakanımız Recep AKDAĞ Beyefendi`nin de teklif ettiği Mahalle başı ve Gölbaşı Semtleri...Bir Erzurumlu olarak merak ediyorum Teknik Üniversitenin kurulması için oluşturulan 8 kişilik heyet acaba yukarıda belirtmiş olduğum semtlerde Teknik Üniversitemizin konumlandırılmasını neden düşünmedi...Selam ve dua ile

  • MURAT 01 Ocak 1970 02:00

    ŞİMDİ NASIL ORAYA ETÜ.YAPTIYSALAR ÖYLEDE DÜŞÜNSÜNLER ŞEHİRİN DOGUSUNA YAPIYSAYDILAR GÜZELCE ORALARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM OLURDU BAŞTAN SONA KADAR GÜZELCE ŞEHİR TM CANLILIK OLURDU AMA ONLARA HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ

  • mehmet ödemiş 01 Ocak 1970 02:00

    o rektör başta olduktan sonra ne temel atılır nede üniversite açılır adam sessiz sedasız oturmak için elinden ne gelirse onu yapıyor iş yapmamak için elinden ne geliyorsa onu yapıyor.Bu bürokratlarla erzuruma hiçbir şey yapılmaz tesadüfe bak temel atılacak danıştay kararı çıkıyor yaz bitti adam yeni temel atıyor.Ya ziraat mühendisleri başkanına ne derseniz o arazi tarım arazisi olduğu zaman ne üretilmiş şimdiye kadar iki bağ ot .

  • Ebru 01 Ocak 1970 02:00

    Yapılacak her bina için sondaj yapılır. buna göre de temel tipi belirlenir.10-15 m su çıkması sıkıntı oluşturmaz. üniversite binaları az katlıdır. bodrumları da en fazla 3-4 m dir. yani eski terminalin yerine yapılan yüksek binalar gibi çok bodrumlu değildir. Korkmayın teknoloji çok ilerde.

  • adm 01 Ocak 1970 02:00

    Kim memlekete birşeyler getirmek istese hep birileri taş koyuyor ya olmuyor yada erteleniyor.Bir kaç kişinin egosu yüzünden... o bölgede tarım alanının varlığından bahsedenler havaalanı , terminal ,benzin istasyonları ve çiftlikler yapılırken neredeydi ? koca erzurum ovasının ortasından uluslararası yol geçip en verimli tarım alanına kalıcı hasar verirken neredeydi ? O yüzden herkes işine baksın kampüs kurulacaksa kurulsun , ziraat müh. üretim yapsın artık laf değil...