BölgeHaber Girişi : 13 Temmuz 2011 13:01

ETÜ yerleşkesi için yasa uyarısı!..

ETÜ yerleşkesi için yasa uyarısı!..
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Canbolat, yeni kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) için neden arsa vermek istemediklerini açıkladı.

Erzurum Ajans-Geçen yıl kuruluşu tamamlanan Erzurum Teknik Üniversitesi'ne (ETÜ) yaptırılacak derslik ve idari binalar için Atatürk Üniversitesi'ne ait arazilerin tahsis edileceği iddialarına Dekan Prof. Dr. Mustafa Canbolat'tan açıklama geldi.  Prof.Dr. Canbolat, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 13'ncü maddesine göre sulu tarım arazilerinin tarımsal üretim dışında kullanılmayacağına dikkati çekti.

Mahallebaşı, Tortum ve Çat yollarının adının da geçtiği arayışlar sonrası Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin kullandığı havaalanı yolundaki arazi belirlendi. Seçimin yanlış olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Canbolat, yaptığı yazılı açıklamada; ETÜ için belirlenen ve Ziraat Fakültesi tarafından kullanılan alanın 1. sınıf mutlak tarım alanı olduğunu vurguladı. Tarım arazileri, özel ürün arazileri, Dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazilerinin 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 13. maddesine göre tarımsal üretim amacı dışında kullanılamayacağının altını çizen Prof. Canbolat, "Üniversitemize tahsisli 1. sınıf tarım arazilerinin başka amaçlı tahsisine yasal imkan bulunmamaktadır.

Mutlak tarım arazilerinin tarım dışı kullanımlara açılmasının doğuracağı birçok sakınca vardır. İlimizde işlemeli tarım alanları oldukça az bulunması yanında, üniversitemizde bu amaca uygun vasıfta ve söz konusu araziye ikame edilecek başka bir alan bulunmamaktadır. " dedi. Mevcut işletme alanının elden çıkarılmasının büyük bir kayıp olacağının altını çizen Canbolat, bununla üniversitenin zirai faaliyetlerinin tamamen duracağını ifade etti. Fakültenin, bölgenin büyük ölçekli sertifikalı tohum üretim merkezlerinin başında geldiğini belirten Canbolat, "Gerek üniversitemizde bölge şartlarına adapte olmuş yüksek verimli ve kaliteli yem bitkileri, gerekse DATAE tarafından geliştirilerek tescillenen ve bölge yetiştiricisine ulaştırılmak istenen yüksek verimli hububat çeşitlerinin de üretildiği bir merkezdir.

Bu özelliği nedeniyle Ziraat İşletme Müdürlüğümüzü Erzurum halkı öteden beri tohum ıslah alanı olarak bilmektedir. Arazinin elden çıkmasıyla bu faaliyetler sekteye uğrayacaktır. " diye konuştu. ETÜ’ye yerleşke olarak kullanılmayı düşünülen arazide tarımsal faaliyetin yanı sıra yöre çiftçisine örnek hayvan yetiştiriciliği yapıldığını belirten Ziraat Fakültesi İşletme Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, halen arazideki çiftlikte bin 300'e yakın küçükbaş, 600'e yakın büyükbaş hayvan ile 10 bin kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapıldığını bildirdi. Ziraat Fakültesi'nin 50 yılda yöre çiftçisine 5 bin kültür ırkı hayvan verdiğini kaydeden Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu, "Talep edilen alanın yaklaşık 6 bin dönümü birinci sınıf tarım arazisi. 2 bin 500 dekarlık bölümü çayır, bin 500 dönümü ise mera olarak kullanılıyor. Buralarda yapılan üretimle fakültemiz işletmelerinin ihtiyacı ancak karşılanıyor" dedi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.