BölgeHaber Girişi : 26 Ekim 2010 01:10

ETSO'da diyalog toplantısı!..

ETSO'da diyalog toplantısı!..
Dünya Bankası'nın Türkiye'deki temsilcileri ile Erzurum'daki kamu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) düzenlenen Sivil Toplum-Dünya Bankası Diyalog Toplantısı'nda bir araya geldi.

Erzurum Ajans-Dünya Bankası’nın Türkiye’deki temsilcileri ile Erzurum’daki kamu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) düzenlenen “Sivil Toplum-Dünya Bankası Diyalog Toplantısı”nda bir araya geldi.

ETSO Yönetim Kurulu Salonu’nda düzenlenen toplantıya Dünya Bankası’nı temsilen, Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye Program Koordinatörü Ina Marlene Ruthenberg, kıdemli ekonomistler Marck Thomas ve Kamer Karakurum Özdemir, data analisti-ekonomist Muammer Kömürcüoğlu ve Dış ilişkiler Koordinatörü Tünya Celasin katıldı. Toplantıya ayrıca, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Rasim Fırat, ETSO Meclis Katibi Hüseyin Polat, Meclis Üyesi Nazım Akıllıoğlu ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA),Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği, Türk-İş, TÜİK, Erzurum Kalkınma Vakfı, MÜSİAD ve Atatürk Üniversitesi’nin temsilcileri katıldı.

Dünya Bankası’nın, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin deneyimlerini dinlemek, bölgedeki kalkınma fırsatları ve zorlukları tespit etmek amacıyla düzenlediği toplantıya ev sahipliği yapan ETSO adına Meclis Başkanı Saim Özakalın bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin, Dünya Bankası ile İşbirliği Stratejisi’nde de belirtildiği gibi; bilgi toplumuna ulaşmış, istikrar içinde büyüyen, daha adil bir şekilde paylaşan, küresel düzeyde rekabet eden ve Avrupa Birliği ile tam uyumlu bir ülke vizyonuyla hareket ettiğini dile getiren Saim Özakalın şunları söyledi; “Dünya Bankası’nın, Türkiye'nin, AB'ye giriş amacıyla, istikrarlı büyümeye ve daha gelişmiş yaşam standartlarına erişmek için gösterdiği çabalara destek olduğunu biliyoruz. Dünyayı etkileyen küresel krizin, ülkemiz ekonomisinde de olumsuzlar yaşanmasına neden olmasına rağmen son dönemlerde OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin büyüme rakamları bizler için umut vericidir. Ülke ekonomisindeki bu olumlu gelişmelerin yansımasını biz de bölgemizde görmeyi arzu ediyoruz”

Konuşmasında, Erzurum’un, coğrafi konumu itibariyle her dönemde dikkatleri üzerine çeken önemli bir yer olduğunu kaydeden Başkan Özakalın, “Geçmişte tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve ticaret anlamında bölgenin merkezi olan ilimiz, zamanla bu özelliğini kaybetmiş ve ekonomisi giderek zayıflamıştır. Bugün artık Erzurum ekonomisi, devletin sağladığı teşviklerle ve kamu yatırımlarıyla ayakta durmaya çalışsa bile bunlar yeterli olmamaktadır. Erzurum’da artık bireysel çabalardan ziyade, birlikte hareket etmek önem kazanmaktadır. Bölgemizde kolektif çabaların başarılı sonuçlar aldığını görüyoruz. Birlikte hareket etmenin en güzel ve başarılı örneği Erçimsan Holding gibi ortaklık girişimlerinin çoğalması, bölgemiz ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bizlerin bu noktada kazandığı en önemli tecrübe; birliktelik ruhunun elde ettiği başarıdır.

Bu tür diyalog toplantılarından Dünya Bankası’nın edineceği izlenim bizim için gerçekten çok önemli. Dünya Bankası’nın ülkemizin her alandaki kalkınmasına verdiği desteklerin artarak devam edeceğini umuyoruz” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra konuşan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, hem Türkiye’de hem de Erzurum’da halkın hayatını daha iyi bir konuma getirebilmek için ortak olmak ve beraber çalışmayı arzu ettiklerini belirterek, Dünya Bankası’nın her şeyden önce bir kalkınma teşkilatı olduğunu söyledi. İnsanların daha iyi bir yaşam sürebilmesi, daha iyi iş imkanlarına kavuşabilmesi, kesintisiz bir enerjiye sahip olabilmeleri, iyi bir çevreye, iyi bir eğitime sahip olabilmeleri ve güvenli yollarda seyahat edebilmelerinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, sözünü ettikleri bu konuları finansal kaynaklarla ve tecrübe paylaşımıyla da gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Önümüzdeki yıl içerisinde Dünya Bankası ile Türkiye arasındaki ortak çalışmanın bir sonraki adımına geçileceğini anlatan Zachau, bu sebeple sürekli sivil toplum temsilcileriyle diyalog halinde olacaklarını sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan Dünya Bankası Türkiye Program Koordinatörü Ina Marlene Ruthenberg,”Sivil Toplum ve Dünya Bankası Diyalogu” konulu bir sunum yaptı. “Türkiye-Dünya Bankası Ortaklığı”, “Dünya Bankası’nın Türkiye’de Desteklediği Projeler”, “Ülke Ortaklık Stratejisi”, “Erzurum’daki Dünya Bankası Ortaklıkları” ile “Sonuçlar ve Zorluklar” konu başlıklarının yer aldığı sunumunun sonrasında toplantıya katılan kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle Dünya Bankası’nın temsilcileri, görüş alış verişinde ve tecrübe paylaşımında bulundu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.