Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, 22 Mart Dünya Su Günü kutlamalarında ifade ettiği 'içme suyu şebekesinin yenilenmesiyle çeşmeden akan su, şişeden satılandan daha kaliteli olacak' şeklindeki sözlerinin eksik ve yanlış an
Erzurum Ajans-Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, 22 Mart Dünya Su Günü kutlamalarında ifade ettiği 'içme suyu şebekesinin yenilenmesiyle çeşmeden akan su, şişeden satılandan daha kaliteli olacak' şeklindeki sözlerinin eksik ve yanlış anlaşıldığını belirtti. Ertek, "Şebekenin yenilenmesi demek, suyun kirli olduğu anlamına gelmez" dedi.
DSİ 8'inci Bölge Müdürlüğü'nde 22 Mart Dünya Su Günü'ndeki konuşmasından hareketle bazı basın yayın organlarında 'Ertek suyun temiz olmadığını itiraf etti' gibi ifadelere yer verildiğini kaydeden ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, su şebekesinin yenilenmesinin suyun kirli olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi.
"Şehir içme suyu şebekesinin yenilenmesinin yüzde 60 varan su kayıp ve kaçaklarına neden olan iletim kapasitesi yetersiz borular yerine daha modern ve güvenli bir sistemin oluşturulması" demek olduğunu dile getiren ESKİ Genel Müdürü Ertek, şöyle konuştu:
"Konuşmamda su havzasında, arıtma tesisinde, şebekede yapılan çalışmaları ve ileriye dönük projeleri anlattım. 2011'de hayata geçirmeye başlayacağımız Büyükşehir Belediyemizin İPA projesi kapsamında Erzurum içmesuyu şebekesinin yenilenmesi ve atıksu arıtma tesisi, şehir içinden geçen derelerden kanalizasyon hatlarının ayrıştırılması yer almaktadır. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, yüzde 91'i hibe olan 64.2 milyon Euro kredi temin etmiş, bununla çok eski olan şehir içmesuyu şebekesinin tamamının yenilenmesi projesini başlatmıştır. 2011 Nisan - Mayıs aylarında atıksu arıtma tesisi ihalesi gerçekleştirilecek olup içmesuyu şebekesi ise 2012'de ihale edilecektir.
Bu noktada şehre yaklaşık 130 milyon TL girdi sağlayacak proje kapsamında, yıllar içerisinde miadını doldurmuş 'asbes' borular ile küçük bir sarsıntıda kırılabildiği için deprem açısından da çok risk teşkil eden 'pik' boruların değiştilmesi çalışmalarını yıllar önce başlatılmıştı. Belediye'nin bu konuda takdir edilmesi gerekirken, konunun çeşitli siyasi mülahazalarla 'su kirli' noktasına çekilmesi, işin doğru algılanmadığı ve kamuoyunu yanlış yönlendirildiği anlaşılmaktadır. Şunu gönül rahatlığıyla söylüyoruz. Arıtma tesisinden şehre verdiğimiz suyu, Türkiye'de istenilen herhangi bir laboratuvarda analiz ettirmeye hazırız.
Ancak gerek bina şebekesinin eski olması gerekse su deposunun kir pas içinde olması temiz giren suyun kirli çıkmasına sebep olacaktır. Bütün bunları şehirde yaptığımız çalışmalarda müşahede ettik ve bu şekilde olan bina depolarını da ücretsiz olarak temizlemeye başladık.
Şehir şebekesindeki ölü noktalarda tahliyeler açarak, lokal sıkıntıları giderdik ve gidermeye devam ediyoruz. Erzurum halkının şunu bilmesini istiyorum. Şebeke suyu her gün istisnasız arıtmaya giriyor, çıkış ve şehirdeki 75 noktadan numuneler alınarak analizleri yapılmakta, şehre dünya standartlarında su verilmektedir. Analiz sonuçları Web sitemizde (eski.gov.tr) günlük olarak yayımlanmaktadır.
Çok değerli Erzurum halkının sağlığından sorumlu olduğumuzun bilinciyle çalışıyor ve hiçbir zaman için sağlık açısından uygun olmayan suyu şehre vermedik ve bundan sonra da vermeyeceğimiz hususunda bize güvenmelerini arzu ediyoruz."