ErzurumHaber Girişi : 04 Temmuz 2016 12:48

Erzurumlu çocukların arafalık geleneği

Erzurumlu çocukların arafalık geleneği
Erzurum'da çocukların asırlardır bayram öncesi devam eden 'arafalık' geleneği bu Ramazan Bayramı arifesinde de bütün canlılığı ile yaşandı.
Erzurumajans-Erzurum'da çocukların asırlardır bayram öncesi devam eden 'arafalık' geleneği bu Ramazan Bayramı arifesinde de bütün canlılığı ile yaşandı. 

Günün başlamasıyla birlikte bayramlık elbiselerini giyinen çocuklar ellerine aldıkları poşet ve çantalarla kapı kapı dolaşarak büyüklerin ellerini öpüp fındık, ceviz, şeker ve lokumdan oluşan arafalıkları topladı.

Topladıkları arafalıkları gün içerisinde arkadaşları ile birlikte yiyen ya da evlerine götüren çocuklar en çok verilen harçlıklara seviniyor. Kapılarını çalan çocuklara güler yüzle ellerindeki poşetlere avuç avuç arafalık veren ev sahipleri, ellerini öpen çocuklara hayır duası edip, başlarını okşayarak yolcu ediyor. Erzurumlular Ramazan ve Kurban Bayramı arifesinde arafalık geleneğini yaşatmak için market veya şekercilerden 10'ar kilogram ağırlığında aldıkları arafalıkları gün içerisinde kapılarını çalan, çocuklara dağıtarak tüketiyor

Erzurum'un Yukarı Köşk Mahallesinde market işleten Faruk Taber, iş yerine gelen çocukları sevindirdi. Çocuklara fıstık ve çikolata dağıtan Taber, arafalık geleneğinin yaşatılmasından duyduğu sevinci dile getirdi. Taber, çocukların ziyaretinden mutlu olduğunu belirterek, "Bende bu çocuklar gibi arafalık toplardım. Her bayram bunları gördüğümde çocukluğum aklıma geliyor ve duygulanıyorum. İş yerime gelen hiçbir çocuğu boş göndermem. Arafalık kalmasa bile onlara para veririm. Çocukları sevindirmek dünyanın en güzel şeyidir" diye konuştu
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.