Türk şiirinin önemli ve çok okunan şairlerinden biridir Refik Durbaş.1944 yılında benim de doğum yerim olan Erzurum'un Pasinler ilçesinde doğdu. Lise'yi İzmir'de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girdi. Fakat öğrenimini tamamlamadan okuldan ayrıldı.
Şiirler yazmanın yanı sıra çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Yirmiyi aşkın şiirı kitabı bulunan Refik Durbaş'ın, deneme ve öykü kitapları da mevcut.
"Refik Durbaş; İkinci Yeni şiir akımının etkisi ile başladığı şiir anlayışının zaman içinde evrilerek daha çok toplumsal temalara yöneldiğini görüyoruz Kendine özgü dili ve benzetmeleriyle anlam kadar biçime de önem veren şiirler yazdı. Çarşıların, işçi kızların, pazar yerlerinin, çay evlerinin dünyasını yansıtan şair olarak tanındı ve bilindi. Şiirlerinde günlük konuşma dili içine ustaca serpiştirilmiş eski sözcükler de kullandı"
Çırak aranıyor isimli şiir kitabından alınan ve sanat anlayışını yansıtan bir şiirini paylaşarak kendisini bir kez daha rahmetle yâd ediyorum.
ÇIRAK ARANIYOR
Elim sanata düşer usta
Dilim küfre, yüreğim acıya
Ölüm hep bana
Bana mı düşer usta ?
Sevda ne yana düşer usta
Hicran ne yana
Yalnızlık hep bana
Bana mı düşer usta ?
Gurbet ne yana düşer usta
Sıla ne yana
Hasret hep bana
Bana mı düşer usta ?
Erzurumda doğmasına rağmen facebok hesabında ilkokulu ortaokulu ve liseyi izmirde okuduğundan bahsederken doğum yerinden bahsetmiyor yanı doğum yerini atlamış.Erzurumu görmeyen bir şair olan Nazı Hikmet Erzurum için güzel bir şiir yazması şehre değer verdiğini gösterir.Şairin doğum yeri için bir şiiri olmaması veya yaşamsal hikayesinde bahsetmemesi doğduğu şehrin ruhundan beslenmedigi veya ozdeslesmedigini gösteriyor.Erzurumda doğmak bazı kişileri Erzurumlu yapmıyor sanırım şair de olsa.