Ses teli felci geçiren kadın, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB uzman doktorları tarafından uygulanan ses teline protez yerleştirilmesi operasyonuyla eski sağlığına kavuştu.
Erzurum Ajans-Ses teli felci geçiren kadın, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB uzman doktorları tarafından uygulanan ‘ses teline protez yerleştirilmesi’ operasyonuyla eski sağlığına kavuştu.
Daha önceden geçirdiği guatr ameliyatları yüzünden sol ses teli felci geçiren Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan Filiz Yıldız (32) isimli hastaya, Doğu Anadolu Bölgesinde ilk defa gerçekleştirilen ses teline slikon protez yerleştirilmesi operasyonu yapıldı. Operasyonu gerçekleştiren Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği uzman doktorları, Op. Dr Mustafa Sıtkı Gözeler ve Op. Dr. Zülküf Kaya Yıldız’ın tedavi sürecinin sonunda eskisi gibi rahatlıkla konuşabileceğini dile getirdiler.
“GEÇİCİ DEĞİL, KALICI BİR FAYDA SAĞLIYOR”
Op.Dr Gözeler ve Op. Dr. Kaya bölgede ilk kez uygulanan ve başarıyla sonuçlanan operasyon sonrası yaptıkları açıklamada; eskiden ses teli felci için yapılan madde injeksyonlarının geçici bir süre yarar sağladığını, buna karşılık ses teline slikon protez yerleştirme uygulamasının kalıcı fayda sağladığını belirterek, ameliyat sırasında hastayı uyutmaya gerek kalmadan lokal anestezi ile bu işlemin rahatlıkla yapılabildiğini sözlerine eklediler.
SES TELİ FELCİ NEDİR?
Ses teli felci, ses teli sinirinin çeşitli sebeplerle hasar görmesi ile, ses telinin zayıf çalışması veya hiç çalışamaması sonucu gelişen ses bozukluğudur. Felcin sık sebepleri arasında, guatr ameliyatı, göğüs kafesi ameliyatları, akciğer, yemek borusu ve tiroid bezi kanserleri ve viral üst solunum yolu enfeksiyonları sayılabilir. Guatr ameliyatında, ses teli siniri, tek taraflı veya çift taraflı hasar görebilir. Göğüs kafesinin açıldığı ameliyatlarda, sol ses teli siniri zedelenebilir. Akciğer, yemek borusu ve tiroid bezi kanserlerinde, tümör, ses teli sinirini sıkıştırır veya harap eder. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında, virüs, ses teli sinirinin beyin sapındaki çekirdeğini iltihaplandırır ve çalışmasını engeller; bu tip ses teli felçlerinin sebebi bilinemez, sadece tahmin edilebilir; bu tip felçler genellikle kendiliğinden iyileşir. Ses teli felci, tek veya çift taraflı olur.
Tek taraflı olanda, ses telleri ses üretimi sırasında bir araya gelemez ve aralarında boşluk kalır; bu boşluk nedeniyle, hasta konuşurken bol hava kaçağı olur. Ses üretimi zorlu, ses kalitesi oldukça bozuk ve nefeslidir. Ses ve öksürük zayıftır; hasta çok kısa süre konuşabilir; sık sık nefes alması gerekir. Çift taraflı ses teli felcinde, her iki ses teli orta hatta yakın durduğu ve yanlara açılamadığı için, efor ile nefes darlığı oluşur. Hasta, hafif bir yükü taşırken veya merdiven çıkarken tıkanır, solunum sıkıntısına girer. Sesi, tekdüzedir; sesini inceltip kalınlaştıramaz. Ancak, hastanın ana şikayeti nefes darlığıdır;ses sorunundan pek yakınmazlar. Bazen yutma güçlükleri de beraberinde görülebilir; hasta, sıvı içerken, sıvı ciğerine kaçtığı için, öksürük krizine girebilir.