Kültür-SanatHaber Girişi : 15 Mart 2012 12:29

Erzurum'da Sahaflar ve Sahaflık kültürü

Erzurum'da Sahaflar ve Sahaflık kültürü
Kaybolmaya yüz tutmuş olan sahaflık mesleği günümüzde pek rağbet görmese de Erzurum’da tarihe inat ayakta kalmayı başarıyor.
Erzurum Ajans-Kaybolmaya yüz tutmuş olan sahaflık mesleği günümüzde pek rağbet görmese de Erzurum’da tarihe inat ayakta kalmayı başarıyor.
Cumhuriyetten sonra, Erzurum da bilinen en eski sahaflar 1950-1990 yılları arasında, bugün ki Erzurum Hamamının karşısı Kuru Hapan ve Hacılar Hanındaki sahaflar olarak biliniyor. Daha çok Osmanlıca kitapların bulunduğu bu sahaflar, kültür sohbetlerine de ev sahipliği yapıyordu.
1995’ten beri Erzurum’da sahaflık yapan Nizamettin Korucu sahaflar toplumun hafızası olduğunu belirterek, “Bir toplumun ne okuduğu sahaflarından belli olur. Bugün Erzurum da ki sahaf sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Özellikle doğu illeriyle kıyaslandığında Erzurum bu konuda zengindir. Ancak teknolojinin gelişmesiyle insanların okumaya olan ilgisi azaldı, çünkü internet bilgiye ulaşmanın en kolay ve hızlı yolu” dedi.
E
rzurum’da ki sahaflar ortak düşünceleri sahaflık kültürünün geçmişteki günlerine geri getirmek olduğunu vurgularken, bundan 10 yıl önce işlerinin çok iyi olduğunu söyleyip, her geçen yıl işlerinde düşüş yaşandığını belirttiler. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.