BölgeHaber Girişi : 22 Haziran 2011 16:33

Erzurum'da öğrenciler depresyonda!

Erzurum'da öğrenciler depresyonda!
Erzurum'da psikiyatriye giden hastaların yüzde 90’ının üniversite öğrencisi çıktı.

Erzurum Ajans- Erzurum’da psikiyatriye giden hastaların yüzde 90’ının üniversite öğrencisi çıktı.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri uzmanı Dr. Hacer Akgül Ceyhun, psikiyatri bölümüne giden hastaların büyük bir bölümünün üniversite öğrencilerinden oluştuğunu söyledi.

Türkiye’de her beş kişiden birinde psikiyatrik sorun olduğunu ve bu hastaların sadece üçte birinin hekime gittiğini belirten Ceyhun, özellikle ileri yaşlarda tedavi edilmeyen psikiyatrik bozukluklarının, irritabl kolon, kalp, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklar için bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Ceyhun, kendilerine gelen hastaların büyük oranda üniversite gençlerinden oluştuğunu ifade ederek bunun gerekçelerini şöyle açıkladı: “Bu hastalığın temelinde yaşanan sorun kültürel değişim. Üniversite öğrencileri çok değişik illerden buraya geliyor. Kendi kültürleri ile burada karşılaşmış oldukları kültür arasında büyük farklılık var. Üniversite öğrencilerine kendi ailelerinde fazla sorumluluk yüklenmiyor. Ancak üniversite yıllarında aniden farklılaşan bu durum da bu hastalık üzerinde etkili oluyor” şeklinde konuştu.
Ceyhun, bu tip sorunların belli bir bölgeye ait olmadığını da belirterek, “Bu gibi durumlar birçok ilde meydana gelebilmektedir. Bu tip vakalarla her yerde karşılaşılabilir. Bu konularda daha duyarlı olmamız gerekir” dedi.

2020 yılında da en önemli sağlık sorununun depresyon olacağını ve depresyon nedeniyle ölümlerin kalp hastalıklarından sonra ikinci sırayı alacağını açıklayan Ceyhun, “Artık elimizde depresyon, şizofreni, panik atak, manik atak, sosyal fobi, obsesif kompulsf bozukluk, cinsel sorunlar, cinsel istekte azalma ve artma, anksiyete, paranoya, Alzheimer hastalığı ve intihar girişimi gibi psikiyatrik hastalıklarda yeni ve etkili ilaçlarımız var. Aynı şekilde çocuk psikolojisi alanında da dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, tikler, davranış bozuklukları, yatak ıslatma, ergenlik çağı krizi gibi alanlarda yeni ve etkili ilaçlarımız mevcut” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.